Tinerii care dau copy&paste articolelor de pe Wikipedia au profesori care nu stiu sa le puna intrebari bune, nu le cer lucruri care sa-i provoace intelectual, a declarat Jimmy Wales, cofondator al Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online la nivel mondial, in cadrul unui eveniment McCann/Thiess la care au participat aproximativ 400 de persoane, in principal manageri.

Enciclopedia online a fost fondata in 2001, pornind de la ideea lui Jimmy Wales de a oferi continut gratuit unui numar cat mai mare de persoane. Astfel, site-ul a oferit dintotdeauna acces gratis la articole, idee pe care Wales vrea sa o mentina in continuare. De asemenea, site-ul nu a inclus niciodata publicitate, continutul fiind creat de peste 80.000 de voluntari, iar veniturile fiind obtinute din strangere de fonduri.

Acces gratis de pe telefonul mobil in Africa

De altfel, in 2013 Wikimedia Foundation, organizatia caritabila care sustine Wikipedia, a lansat Wikipedia Zero, o initiativa prin care ofera locuitorilor din Africa acces gratuit pe site, acestia fiind constransi pana la acel moment de costurile mari pentru traficul de internet pe mobil. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu operatorul de telefonie mobila MTN South Africa.

Jimmy Wales spune ca daca in tarile in curs de dezvoltare rolul Wikipedia este de a oferi acces la continut (in special in limba materna), in tarile bogate, mai ales in cele in care predomina limba engleza, este de a sumariza continutul.

Scopul Wikipedia, diferit in tarile bogate fata de cele sarace

“Intr-o tara bogata, functia Wikipedia nu este aceea de a furniza informatii, ci de a oferi un sumar. Daca eu, ca vorbitor nativ de engleza, scriu regina Victoria pe Google, voi primi ca rezultat milioane si milioane de pagini despre acest subiect. Dar ceea ce am nevoie de la un articol de enciclopedie este de o sumarizare. Wikipedia este unul dintre cele mai valoroase site-uri pe care tinerii ar trebui sa le foloseasca. Si il folosesc. Ar trebui sa fie un lucru de baza pentru ei si asa si este. Ceea ce trebuie sa facem insa este sa-I invatam cum sa foloseasca Wikipedia, care sunt partile ei forte, care ii sunt slabiciunile”, a spus Wales, aflat pentru prima data in Romania in cadrul evenimentului "Jimmy Wales- Mastermind of Wikipedia".

El adauga ca profesorii ar trebui sa fie invatati cum sa foloseasca Wikipedia in timpul orelor astfel incat elevii sa nu mai copieze articole intregi de pe site-ul enciclopediei.

“Daca elevii se vor duce pe Wikipedia si vor da copy&paste, inseamna ca tu ca profesor nu ii intrebi ceea ce trebuie, ca nu ii provoci destul. Ceea ce trebuie sa faci este sa-I inveti sa mearga in spatele Wikipedia, sa inteleaga de unde vin anumite lucruri, sa mearga pe paginile de discutii sa vada care sunt dezbaterile. Iar acest lucru este foarte important pentru tanara generatia, pentru ca le da putere. Asa tinerii pot folosi informatiile pentru a crea la randul lor cunoastere. Aceasta este viziunea. Intrebarea nu daca folosim sau nu Wikipedia si despre felul in care o folosim”, a afirmat Jimmy Wales.

In prezent Wikipedia are peste 40 de milioane de vizitatori pe luna fiind al saptelea cel mai vizitat site la nivel mondial, dupa Google, YouTube, Facebook, Baidu, Yahoo, Amazon, conform celor mai recente date Alexa.com.

30-40 de editori activi in Romania

“Noi vrem sa oferim informatii cat mai corect posibil. Insa nu cred ca Wikipedia ar trebui sa fie folosita ca sursa pentru lucrarile stiintifice. Wikipedia este o sursa buna pentru inceputul unei lucrari, nu trebuie sa fie finalul. Dupa ce afli anumite informatii pe Wikipedia trebuie sa continui tu cercetarea”, a declarat fondatorul enciclopediei online.

Pe site sunt listate circa 36 de milioane de articole in peste 280 de limbi, continutul fiind creat de in jur de 80.000 de voluntari, adica scriu 4-5 articole pe luna. Dintre ei, in jur de 3.000-5.000 de voluntari sunt foarte activi, ei reprezentand "cei care construiesc Wikipedia".

"Ei sunt comunitatea reala, ei sunt cei care fac planuri despre ce subiecte ar trebui acoperite", spune Wales.

Dintre cei 80.000 de voluntari care editeaza articole pe Wikipedia, in jur de 87% sunt barbati.

"Acesta este un lucru pe care vrem sa-l schimbam, este o problema pentru ca astfel continutul poate fi partinitor. Vedem ca acest procent mare de editori barbati influenteaza continutul. Nu intentionat. Dar, fiecare scriem despre ceea ce stim, despre ceea ce cunoastem. Iar daca tu ai 26 de ani, esti necasatorit si te intereseaza tehnologia si continutul editat de tine va fi in consecinta", a afirmat cofondatorul Wikipedia.

Versiunea Wikipedia in limba romana include aproximativ 360.000 de articole, acestea fiind editate de cateva sute de editori. Dintre ei, doar 30-40 sunt editori activi, adica scriu cel putin un articol pe luna.

Site-ul are un buget de circa 60 de milioane de dolari pe an si se finanteaza in special din donatii ale persoanelor fizice pentru a evita posibile interferente in continutul editorial ale celor care ar aloca sume mai mari site-ului. Astfel, mai putin de 10% din bugetul Wikimedia Foundation, institutia care coordoneaza Wikipedia, provine de la donatori.

Jimmy Wales a fost prezent pentru prima data in Romania in cadrul "Mastemind of Wikipedia", eveniment organizat de McCann/Thiess Conferences impreuna cu Vodafone si BRD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri