Rusia este marea favorita la castigarea editiei din 2016 a concursului Eurovision, a carui finala va avea loc sambata seara, la Stockholm, afirma jurnalistii de la BBC.

Serghei Lazarev, o vedeta a muzicii pop din Rusia, este considerat de jurnalistii de la BBC marele favorit la castigarea Eurovisionului 2016, cu o balada tehno, intitulata ”You Are The Only One”, potrivit News.ro. Australia, Franta, Suedia si Ucraina se numara, de asemenea, in randul marilor favoriti ai competitiei din acest an.

Ordinea intrarii in finala a fost dezvaluita vineri. Marea Britanie este reprezentata de duoul Joe and Jake, alcatuit din doi fosti concurenti in emisiunea ”The Voice UK”. Duoul britanic este calificat in mod automat in finala, intrucat Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finantatori ai concursului Eurovision.

Printre ceilalti finalisti cu mari sanse la castigarea trofeului se afla si Ucraina, a carei reprezentanta, Jamala, este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care participa la Eurovision. Cantecul ei, ”1944”, are o mare incarcatura politica si nu este o piesa ”tipica” pentru concursul Eurovision - versurile sale contin referiri la Stalin, Peninsula Crimeea si acuzatii de epurare etnica.

Cantecul ucrainean a suparat Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea, preluand-o de la Ucraina, in urma unui referendum controversat, in 2014, in contextul cresterii tensiunilor dintre cele doua tari. Irlanda a fost eliminata din concurs dupa ce Nicky Byrne, fost membru al grupului pop Westlife, nu a reusit sa se califice in finala, dupa cea de-a doua semifinala a competitiei, ce a avut loc joi seara.

De asemenea, 2016 este un an extrem de dezamagitor din acest punct de vedere si pentru tarile scandinave. Danemarca si Norvegia au fost eliminate in semifinale, ai caror caror castigatori au fost stabiliti in urma unui vot combinat al publicului si al juriului. Islanda si Finlanda au ratat si ele calificarea in finala concursului. Suedia, tara care a castigat editia din 2015, este calificata in mod automat in finala de sambata seara.

Republica Ceha s-a calificat pentru prima data in finala competitiei, dupa introducerea sistemului de semifinale, in 2004. Dami Im, castigator al editiei australiene a concursului ”X Factor”, in care a concurat in echipa antrenata de cantareata pop Dannii Minogue, s-a calificat in finala, cu piesa ”Sound Of Silence”. In ciuda faptului ca se afla la o distanta uriasa de Europa, Australia a fost invitata sa participe in premiera la Eurovision in anul 2015, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a show-ului. Reprezentantul ei din 2015, Guy Sabastian, a incheiat competitia pe locul al cincilea.

Rusia, Eurovision si homosexualii

O eventuala victorie a cantaretului rus Serghei Lazarev ar insemna ca Rusia va organiza competitia anul viitor. Rusia a mai gazduit o data concursul Eurovision, dupa ce a castigat in 2008. Potrivit BBC, Rusia este cunoscuta pe plan international si prin legislatia ei controversata in privinta homosexualitatii si ar putea sa devina o gazda ”neobisnuita” a concursului Eurovision, o competitie extrem de populara in randul comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender).

Srghei Lazarev a declarat pentru BBC ca intreaga comunitate LGBT va fi bine primita in tara lui, daca Rusia va castiga concursul din acest an. ”Viata gay exista in Rusia. Exista mai multe vorbe si zvonuri decat probleme reale pe aceasta tema. Vreau sa veniti cu totii si sa vedeti cu ochii vostri”, a declarat cantaretul rus, adresandu-se comunitatii LGBT. Finala Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc la Stockholm, sambata seara, va putea fi urmarita live pe canalul de YouTube al competitiei muzicale. Artisti din 24 de tari vor urca pe scena.

Fanii Eurovision vor putea urmari competitia de pe orice dispozitiv, informeaza organizatorii. Dupa transmisiunea in direct, toate spectacolele sustinute de cei 26 de finalisti vor fi publicate pe canalul de YouTube, care are peste un milion de abonati si a primit premiul YouTube Gold Play Button.

Primii 12 finalisti care vor urca pe scena vor fi: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franta si Polonia. In concurs vor urma: Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croatia, Rusia, Spania, Latvia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie si Armenia. European Broadcasting Union (EBU) a anuntat, pe 22 aprilie, ca Romania nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplatite de televiziunea publica.

Ca urmare a retragerii serviciilor de membru de la TVR, dupa neplata datoriilor, televiziunea nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm, si, astfel, nu va putea difuza Eurovision Song Contest 2016. Televiziunea Romana trebuie sa plateasca catre EBU o datorie totala de 16 milioane de franci elvetieni. Romania ar fi trebuit sa fie reprezentata la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa ”Moment of Silence”.

Romania ar fi trebuit sa intre in concurs in cea de-a doua semifinala, pe 12 mai, alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia.

Finala concursului Eurovision va avea loc pe 14 mai, la Stockholm. Cantaretul american Justin Timberlake a fost invitat sa sustina un recital. Pana in prezent, cea mai bune performanta a Romaniei la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obtinut in anul 2005, de Luminita Anghel si Sistem, la Kiev, si in 2010, de Paula Seling si Ovi, la Oslo.

In anul 2006, in competitia muzicala desfasurata la Atena, Mihai Traistariu a obtinut locul al patrulea in clasament, iar melodia interpretata de el, ”Tornero”, compusa de Eduard Circota, este piesa romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision - 172 de puncte.
In anul 2015, Romania a fost reprezentata la Eurovision de trupa Voltaj, cu melodia "De la capat", si a ocupat locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri