Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai buna regie, pentru filmul ”Bacalaureat”, ex aequo cu cineastul Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”, la gala de inchidere a Festivalului de Film de la Cannes, care are loc duminica, transmite News.ro.

”Bacalaureat” este un film verosimil care vizeaza schimbarea prin educatie a lucrurilor care nu ne multumesc, potrivit descrierii facute de regizorul Cristian Mungiu intr-un interviu acordat News.ro.

Regizorul isi doreste de la ”Bacalaureat”, la fel ca de la toate celelalte filme ale sale, sa poata fi privit in asa fel incat spectatorul sa se regaseasca in situatiile date.

Povestea filmului porneste de la preocuparile unui parinte in contextul societatii noastre de astazi. Productia ”Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are in centru un personaj masculin.

”Bacalaureat”, al carui titlu provizoriu a fost "Fotografii de familie", este primul film realizat de Cristian Mungiu de la "Dupa dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes in 2012.

Filmul ii are in rolurile principale pe Adrian Titieni si pe Maria Dragus. Din distributie fac parte, intre altii, Lia Bugnar, Vlad Ivanov si Gheorghe Ifrim.

O coproductie Romania-Franta-Belgia, pelicula vorbeste despre responsabilitatile vietii de parinte, iar filmarile au avut loc in vara anului 2015.

La premiera, care a avut loc joi, filmul a fost aplaudat de spectatorii prezenti la Cannes aproximativ cinci minute. Pellicula i-a entuziasmat si pe criticii de film prezenti pe Croazeta, in special pe cei din Franta, care anticipau un al doilea trofeu Palme d'Or pentru cineastul roman si un posibil premiu de interpretare masculina pentru actorul Adrian Titieni, protagonistul peliculei.

Mungiu este primul regizor roman care a castigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la editia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt si lung metraj. A debutat in lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol in rolul principal, si a continuat cu filmele ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) si ”Dupa dealuri” (2012).

In 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului ”Dupa dealuri”, care a primit si premiul de interpretare feminina, atribuit actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din Romania care a fost invitat sa faca parte din juriul competitiei oficiale de la Cannes, la editia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

In 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei", dupa ce, in iunie 2007, a primit Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler din partea presedintiei Romaniei. In mai 2013, a primit titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor din partea Guvernului francez.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri