Ca sa faci o televiziune de buna calitate in Romania, trebuie sa scoti din buzunar 10 milioane de euro. Daca nu-ti ajung banii, te multumesti cu o televiziune micuta, de vreo citeva sute de mii de euro. Un chilipir, nu?

Licente gratuite

Costurile de infiintare depind de scopurile pe care si le propune si de pretentiile pe care le are viitorul proprietar. Frecventa de emisie este gratuita, ea este obtinuta in urma unei licitatii. Tot gratuita este si obtinerea licentei de emisie. Dar tot ce este gratuit este si discutabil. In jurul licitatiilor pentru obtinerea frecventei s-au stirnit, de-a lungul timpului, numeroase scandaluri.

Dotari dupa buget

Abia de acum incep adevaratele probleme. Ca sa infiintezi o televiziune, ai nevoie de cel putin citeva sute de mii de euro, daca te multumesti cu o dotare sumara, cu echipamente second hand si cu angajati putini. In cazul in care vrei echipamente sofisticate, sedii impozante si angajati multi si bine pregatiti, cheltuielile trec de 10 milioane de euro.

Operatori mari si mici

Dar lucrurile nu se opresc aici. O data infiintata, o televiziune are costuri de operare, care difera si ele de la o televiziune la alta. La nivelul de jos este OTV, care cheltuieste mai putin de 100.000 de euro pe luna. Asta pentru ca ei au de platit doar salariile angajatilor, curentul electric, telefoanele sau satelitul. Si cheltuielile de productie ale OTV sint mici. Motivul principal este ca postul produce putine emisiuni. Practic, Dan Diaconescu in direct ocupa aproape jumatate din timpul de emisie, daca tinem cont ca este difuzata atit in direct, cit si in reluare.

La nivel intermediar se situeaza, de exemplu, Realitatea TV, cu cheltuieli de operare de aproximativ 500.000 de euro pe luna.

In fine, televiziunile mari ca PRO TV, Antena 1 sau TVR 1 cheltuie lunar intre unu si doua milioane de euro, uneori chiar mai mult. Cu cit televiziunile au programe mai bune, mai sofisticate, cu atit costurile de operare cresc. Asa ca, la fel ca si in cazul tuturor lucrurilor care nu vin pe gratis, televiziunile de calitate costa, iar televiziunile underground rezista cum pot.

Ratia de televiziune: doua ore pe zi

In cazul televiziunilor locale, costurile de operare sint mult mai mici. Ele nu trec de 20.000 de euro pe luna. Asta pentru ca majoritatea televiziunilor locale sint afiliate televiziunilor cu acoperire nationala si nu au programe proprii decit aproximativ doua ore pe zi. In rest, ele retransmit programele televiziunilor centrale la care sint afiliate.

Saracie fara publicitate

Exista insa si posturi locale independente: SOTI, la Constanta, de exemplu, sau Oltenia Network Cable, in Craiova. Dar astfel de posturi sint foarte putine, pentru ca publicitatea pe plan local nu prea exista, asa ca sursele de finantare sint destul de precare. Mai mult, Oltenia TV are un viitor incert, dupa ce operatorul de televiziune prin cablu RCS-RDS a cumparat firma din Banie. Cit despre SOTI-Neptun, cel care detine majoritatea actiunilor este controversatul primar al Constantei, Radu Mazare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri