BBC va lansa, pe 27 iulie, televiziunea online BBC iPlayer, au anuntat oficialii trustului media britanic.
BBC iPlayer va oferi telespectatorilor britanici posibilitatea de a urmari emisiunile preferate inca sapte zile dupa transmisia lor live, unele din acestea putand fi salvate si stocate pentru aproximativ 30 de zile. Utilizatorii vor accesa show-uri live de pe Internet, dar nu si alte programe apartinand altor retele TV, inregistrari clasice sau carti digitale.

Printre emisiunile transmise se numara serialul popular Life on Mars, telenovela EastEnders si documentarul Planet Earth. Initial vor putea fi vizionate 400 de ore de transmisie. Unele programe vor aparea odata cu extinderea serviciului, cum este cazul Campionatului European de Fotbal din 2008.

Viteza de descarcare a programelor va depinde in mare masura de viteza conexiunii la Internet. Pentru o viteza de 2MB oferita de un furnizor Internet, jumatate de ora de program TV va fi descarcata in aproximativ 30 de minute.

Alte noutati programate sa apara in cadrul iPlayer sunt BBC Radio Player si “series stacking”, aplicatie care face posibila descarcarea retrospectiva a episoadelor din serialele preferate.

“Acum 40 de ani, in iulie 1967, televiziunea BBC s-a lansat in varianta color. In iulie 2007 lansam iPlayer, care in viziunea noastra semnifica redefinirea televiziunii de acum 40 de ani”, a declarat directorul general al BBC, Mark Thompson.

iPlayer, dezvoltat inca din 2003, a primit aprobarea corporatiei BBC Trust in aprilie 2007, timp in care a suferit numeroase modificari cerute de Trust. “A fost un proces lung si frustrant, dar rezultatele sunt pe masura”, sustine Ashley Highfield, director al diviziei media BBC. Intre timp, ITV si Channel 4 si-au lansat propriile versiuni de televiziune online la cerere.

Lansarea eminenta iPlayer a beneficiat si de comentariile nefavorabile a unor critici de la Open Source Consortium (OSC), care se pronunta impotriva limitarii accesului la programele transmise si adoptarii exclusive a sistemului de operare Windows.

Intr-adevar, timpul descarcarii programelor urmarite este controlat si limitat de sistemul DRM (Digital Right Managements) furnizat de Microsoft. “Nu am fi putut lansa serviciul iPlayer fara aprobarea acestui sistem”, a declarat Highfield, adaugand ca “detinatorii licentelor, de la Ricky Gervais la producatorii independenti, care furnizeaza o treime din programele noastre, nu ar fi acordat drepturile asupra programelor fara a se asigura ca putem demonstra conditii ferme in respectarea acestora”.

In privinta adoptarii platformei Windows, Highfield a declarat ca BBC iPlayer promoveaza universalitatea, fiind deschis fiecarui britanic dispus sa plateasca taxa de vizionare a postului BBC. Mai mult, el sustine ca alegerea Windows este evidenta, avand in vedere numarul majoritar de utilizatori, precizand ca iPlayer se afla intr-o continua dezvoltare.

Serviciul iPlayer va fi disponibil si prin link-urile accesate de pe YouTube, MSN, Bebo, Tiscali, AOL, MySpace si Facebook. Aplicatia lansata de curand este compatibila deocamdata doar cu sistemul de operare Windows, urmand ca in toamna sa ruleze si pe platforma Mac si incepand cu 2008 la nivel global.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri