Brad Greenspan, un investitor de succes in afaceri pe internet, a lansat o noua propunere pentru a evita preluarea Dow Jones de catre News Corp. si a spus ca planul sau ar putea ridica pretul unei actiuni Dow Jones peste 100 de dolari, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Greenspan le-a cerut actionarilor sa respinga oferta de cinci miliarde dolari facuta de Murdoch si s-a oferit sa le imprumute membrilor familiei Bancroft, care controleaza Dow Jones, intre 400 si 600 milioane dolari pentru a cumpara detinerile celorlalti membri ai familiei, care doresc sa accepte oferta de 60 dolari pe actiune, pretul oferit de News Corp.

In schimb, Greenspan ar primi doua locuri in boardul Dow Jones si dreptul la toata valoarea creata de actiuni, care depaseste 60 dolari pe actiune. "Este o propunere bizara si vine foarte tarziu", a spus analistul media de la Outsell, Ken Doctor.

Planul a aparut cu doar cateva zile inainte de reuniunea familiei Bancroft ce va avea loc in Boston, in care se va discuta oferta lui Murdoch. Familia Bancroft controleaza compania care publica Wall Street Journal cu 64% din drepturile de vot. "Purtam discutii cu actionarii din familia Bancroft. Motivul pentru care am vrut sa anunt acest plan este ca simteam ca nu reusesc sa fac publice aspectele financiare pe care le-am proiectat", a precizat Greenspan.

Potrivit Reuters, se asteapta ca membrii familiei sa anunte, astazi, daca sustin sau nu acordul, insa rezultatul este incert si un numar nedeterminat de membri ai familiei Bancroft se tem ca Murdoch va folosi publicatiile Dow Jones pentru a-si promova interesele de afaceri. Expertii spun ca propunerea lui Greenspan, care a investit recent in MySpace, ar putea castiga sustinerea unora dintre membrii familiei care controleaza Dow Jones.

"Existenta unei alternative financiare pentru cei care simt presiuni de pret pentru a vinde unei persoane pe care nu o aproba va pune intreaga intelegere sub presiune", a spus seful pentru practici corporatiste al firmei de avocatura Sanders, Squires & Dempsey, Gordon Kaiser. Analistul media John Morton a fost de acord, "in cazul in care Greenspan are si banii pentru a-si sustine planul".

Greenspan a refuzat sa spuna cine il sustine financiar, insa a precizat ca este vorba despre "un grup de investitori" si ca se concentreaza sa ii prezinte pe unii dintre acestia unor membri ai familiei Bancroft, pentru a le castiga increderea. "Nu capitalul este problema", a mai spus Greenspan.

"In cazul in care gasim membri ai familiei care fie se opun cu ardoare lui Murdoch, fie sunt moderati, dar dezaproba acordul, ar putea fi sfarsitul acestei saga", a adaugat Brad Greenspan. Vehiculul folosit de acesta este Journal Investment Group, insa este neclar daca grupul are parteneri.
Greenspan a mai indemnat Dow Jones sa faca un imprumut in valoare de 2,5 miliarde dolari pentru a rascumpara 50% din actiunile extraordinare ale grupului, la pretul de 60 dolari pe actiune si un alt imprumut de 500 milioane dolari pentru a finanta extinderea digitala. Intr-o scrisoare catre actionarii Dow Jones, Greenspan vorbeste despre crearea unui canal de stiri financiare prin cablu si satelit, care sa concureze cu postul rival al CNBC, cu postul planuit de Fox, retea detinuta de News Corp. si un nou canal online.

Acesta a mai spus ca strategiile ar genera un profit de operare in crestere, de 288 milioane dolari si ar contribui la dublarea castigurilor pe actiune in 2009, pana la 3,91 dolari, in cazul in care afacerile deja existente se mentin. Greenspan a spus ca planul sau ar necesita angajarea unor jurnalisti cu experienta, ale caror relatari ar imbunatati calitatea editoriala a Dow Jones.

Acesta a mai spus ca planul sau ar ajuta profiturile Dow Jones sa creasca intr-un ritm anual cumulat de 60% din 2007 pana in 2010 si estimeaza ca actiunile companiei s-ar aprecia peste 100 dolari. "Va asigur ca News Corp. are planuri similare pentru a utiliza activele media digitale detinute de Dow Jones. De ce sa-i lasam pe actionarii Fox sa ia castigul in timp ce actionarii Dow Jones se vor intreba, mai tarziu, de ce au primit doar 60 dolari pe actiune?", mai precizeaza Greenspan.

Propunerea vine dupa ce, luna trecuta, Greenspan s-a oferit sa cumpere 25% din Dow Jones la pretul de 60 dolari pe actiune, prin ceea ce acesta a descris drept o preluare partiala, in valoare de 1,25 miliarde dolari. "Cei care sunt inima companiei spun ca nu vor sa fie cumparati", a mai afirmat Greenspan, care a adaugat ca, in opinia sa, va obtine, probabil, sustinerea sindicatelor, deoarece s-a intalnit deja cu reprezentantii acestora. "Partea buna este ca ajutam un numar urias de angajati intr-o tranzactie care le este benefica", a mai spus Greenspan.

Actiunile Dow Jones au incheiat, vineri, cotatia in scadere cu 40 de centi, la pretul de 55 dolari pe actiune, la bursa de la New York.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri