Tema predominant dezbatuta in paginile de media ale cotidienelor nationale in lunile aprilie-iulie a fost libertatea presei, cu referire la persoane publice ca Tudor Giurgiu, Traian Basescu si Dan Voiculescu, arata un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Aproximativ 19%, adica echivalentul a 220 de aparitii din totalul articolelor care au vizat mass-media, au avut ca tema libertatea presei. Dintre acestea, majoritatea a informat si dezbatut asupra demisiei presedintelui TVR, Tudor Giurgiu, a conflictelor dintre presedintele Traian Basescu si jurnalisti si a interventiei violente a lui Dan Voiculescu in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea. Acestea sunt concluziile enuntate de studiul “Tendinte in reflectarea presei in presa”, condus de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). Studiul a fost realizat in perioada aprilie-iulie 2007, prin monitorizarea a sapte cotidiene nationale si a doua publicatii saptamanale.

Cantitatea de articole despre media a scazut in perioada de vara. Daca pe parcursul a trei luni (ianuarie-martie) au fost identificate 928 de articole in cele sapte cotidiene monitorizate, in patru luni (aprilie-iulie) au fost scrise doar 840 de articole. Dintre acestea, cele mai multe au fost publicate in Cotidianul (183), Evenimentul Zilei (178), Gandul (119) si Adevarul (100).

Dupa libertatea presei, a doua tema din topul prioritailor jurnalistilor de media a fost managementul institutiilor de presa, cu 199 de aparitii in cotidienele nationale. Tudor Giurgiu si Raportul de Activitate al SRTV au fost si aici principalele subiecte dezbatute, alaturi de revenirea Rodicai Culcer la conducerea departamentului de stiri al TVR si de numirea interimara a lui Alexandru Sassu in functia de presedinte-director-general al postului public. Nu au scapat de sub ochiul presei nici intoarcerea lui Robert Turcescu in redactia Cotidianul, litigiul dintre Corneliu Vadim Tudor si asociatul sau de la Cosmos TV sau concedierea jurnalistilor de la Romania Libera.

Practicile jurnalistice au totalizat 193 de aparitii, dintre care 69% prezentau atitudni critice la adresa acestora. Aici, ponderea cea mai mare au ocupat-o articolele centrate pe lipsa de profesionalism a jurnalistilor de la OTV, urmata de prezenta homofobiei in randul jurnalistilor si de mediatizarea excesiva a cazurilor de sinucidere.

Pe locul al patrulea, cu 139 de aparitii in cotidienele nationale, s-a situat proprietatea media, in care au fost aduse in discutie lansarile posturilor TV, radio si presa scrisa, investitiile si patronatul media. Reglementarea audiovizualului a facut subiectul a 126 de articole din lunile aprilie-iunie, iar consumul de media a fost analizat in 117 materiale. S-au mai scris 84 de articole despre continutul editorial din presa romaneasca, 68 despre procesul de productie media si 12 despre new media.

In cazul celor doua saptamanale analizate, Capital si Dilema Veche, articolele s-au concentrat in jurul urmatoarelor teme: practici jurnalistice (32%), management media (15%), consum media (13%), continut editorial (11%), procesul de productie media (10%), libertatea presei (10%), proprietate media (5%), reglementarea audiovizualului (4%) si new media (1%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri