Chiar daca in ultimii ani Rupert Murdoch a fost cunoscut drept un infocat sustinator al lui Hillary Clinton, magnatul media a intors armele si a ales sa-si indrepte donatiile si influenta spre un alt candidat la presedintia SUA: Barack Obama. Primul pas este o ampla strangere de fonduri organizata de fiica lui Murdoch pentru Obama, scrie The New York Times.
In urma cu doi ani, relatia dintre magnatul media Rupert Murdoch si senatorul Hillary Clinton parea mai mult decat cordiala. The New York Post, unul din ziarele lui Murdoch, a sustinut candidatura fostei prime doamne pentru al doilea mandat in Senat, iar Rupert Murdoch a organizat, personal, o strangere de fonduri pentru Clinton.

In ultima vreme, insa, relatia dintre cei doi pare ca s-a erodat. The New York Post a publicat mai multe articole care ar fi prezentat-o pe Clinton intr-o lumina nefavorabila, si asta tocmai in timpul campaniei pentru nominalizarea in functia de candidat al Partidului Democrat la presedintia Statelor Unite. Ziarul lui Murdoch i-ar fi cerut lui Clinton sa revina asupra afirmatiei cum ca ar fi auzit impuscatura unui lunetist in timpul unei vizite oficiale in Bosnia, pe vremea cand era prima doamna a Statelor Unite. The New York Post a publicat chiar si un articol menit sa dezvaluie asa-numita “minciuna de joasa speta”.

De aceasta data, fiica magnatului australian, Elizabeth Murdoch, organizeaza o strangere de fonduri pentru sustinerea lui Barack Obama. Actiunea va avea loc pe 28 aprilie, la resedinta din Londra a fiicei lui Murdoch.

Elizabeth Murdoch, in varsta de 39 de ani, este doar una din gazdele evenimentului de la sfarsitul lui aprilie. Printre sustinatorii actiunii de strangere de fonduri se numara si actrita Gwyneth Paltrow, Cristina Stenbeck, o cunoscuta mostenitoare suedeza, Ruthie Rogers, un celebru bucatar din Londra sau David Blood, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Al Gore.

Participarea la eveniment presupune o donatie de 1000 de dolari, iar accesul la receptia V.I.P. este permis in urma unei donatii de 2300 de dolari – suma maxima permisa de lege pemtru o donatie electorala.

News Corporation, imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch, care include, printre altele, postul de televiziune Fox News si ziarele The New York Post si The Wall Street Journal, a fost adesea criticat pentru inclinatia sa conservatoare. De-a lungul anilor, ziarele lui Murdoch i-au atacat de nenumarate ori pe presedintele Bill Clinton si pe sotia lui, precum si pe alti lideri democrati.

Cu toate acestea, o analiza a contributiilor electorale facute de angajatii News Corp si de afiliatii trustului (20th Century Fox, Fox Sports, etc.) a aratat ca Hillary Clinton a incasat donatii in valoare de 100.000 de dolari, iar Barack Obama a incasat 80.000 de dolari. Candidatii republicani au incasat, in total, mai putin de 20.000 de dolari din partea angajatilor News Corp.

In 2007, Rupert Murdoch a donat personal 2300 de dolari pentru campania lui Clinton, iar fiul sau, James Murdoch, a contribuit cu 3450 de dolari.

Multi dintre consilierii lui Murdoch sunt si apropiati ai familiei Clinton. Peter Chernin, presedinte si COO al News Corp, este cunoscut pentru strangerile de fonduri organizate in favoarea lui Clinton.

Relatia excelenta dintre Murdoch si Clinton a inceput sa se deterioreze odata cu un lung editorial publicat pe prima pagina a ziarului The New York Post, care era foarte critic la adresa candidatei Hillary Clinton.

Specialistii citati de The New York Times sustin ca Murdoch este, inainte de toate, un pragmatic si ca a ales sa il sustina pe Obama deoarece crede ca acesta are sanse mai mari de a castiga alegerile finale. Potrivit lui Reed Hunt, presedinte al Comisiei Federale pentru Comunicatii din prima administratie a lui Clinton, comportamentul lui Murdoch are o explicatie simpla: “Are un simt foarte bine dezvoltat pentru modul in care politica i-ar putea afecta interesele de afaceri”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri