Cotidianul francez Le Monde lipsea luni de la chioscuri, salariatii sai fiind intr-o greva fara precedent pentru a protesta fata de un plan de restructurare ce prevede plecarea a un sfert dintre jurnalisti, in incercarea de a reduce datoriile.
Salariatii Le Monde au cerut ca reducerile de personal pe care le are in vedere conducerea sa se faca pe baza de voluntariat si ca proiectul de vanzare a revistelor sa fie abandonat.

Anuntul unui plan de redresare drastic facut in urma cu o saptamana de conducere a provocat nemultumirea angajatilor cotidianului (3.200 de exemplare) si grupului Le Monde, care are in total 1.600 de angajati.

In 2007, grupul, care are datorii de 150 de milioane de euro, a avut pierderi de 20 de milioane de euro.
Planul prevede suprimarea a 130 de locuri de munca din 600 la SEM, compania care editeaza cotidianul, dintre care 85-90 de jurnalisti, adica un sfert din redactie. Conducerea a anuntat ca nu vor fi
doar plecari voluntare, ci si demiteri.

Planul prevede si vanzarea diviziilor deficitare sau considerate neesentiale, ceea ce inseamna inca 170 de locuri de munca. Este vorba despre revistele Les Cahiers du cinéma, Fleurus Presse (pentru tineret), sau suplimentul specializat in literatura religioasa La Procure.

Presedintele Consiliului de Administratie al grupului Le Monde, fostul redactor-sef Eric Fottorino, a declarat ca spera ca planul va fi pus in aplicare in modul cel mai eficient si echitabil posibil.
Este pentru prima oara in istoria Le Monde, care apare din 1944, cand jurnalistii inceteaza lucrul din motive interne. Greva a fost votata marti cu o majoritate zdrobitoare.

Le Monde a mai traversat cateva saptamani de criza la varf in ianuarie, pana la desemnarea lui Eric Fottorino. In 2005, un plan de redresare antrenase deja plecarea a peste 200 de angajati ai ziarului si tipografiei. Sindicatele au acuzat fosta conducere, in frunte cu Jean-Marie Colombani, care s-a retras din functie in mai, ca este responsabila pentru deriva financiara.

Intreaga presa franceza a avut rezultate in scadere in 2007 si trece printr-o grava criza de la inceputul anilor 2000, explicata prin aparitia ziarelor gratuite si pe internet. Planuri de restructurare de personal au fost puse in practica la numeroase ziare, precum cotidianul de dreapta Le Figaro la inceputul anului sau cel de stanga Libération anul trecut.

In ultimele noua luni, 28 de redactii franceze au facut greva, potrivit unui sindicat.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri