Disparitia padurilor este o problema globala. Afecteaza ecosistemele, contribuie la incalzirea globala si la inmultirea calamitatilor naturale. Directorul executiv al Rainforest Alliance arata cum putem contribui la salvarea padurilor, cumparand doar produse din lemn provenind din exploatari forestiere responsabile.
(Acest articol este scris la invitatia ResponsabilitateSociala.ro, special pentru companiile si publicul din Romania.)

Forest Stewardship Council (FSC) este un ONG international care elaboreaza standarde si acorda certificate privind exploatarea responsabila a padurilor. Produsele certificate FSC au garantia ca provin din paduri a caror exploatare respecta valorile sociale, economice si de mediu specifice dezvoltarii durabile.

Rainforest Alliance este o organizatie de mediu internationala, acreditata de Forest Stewardship Council sa evalueze in numele sau exploatari forestiere si companii producatoare, pentru a decide in ce masura acestea corespund standardelor promovate de FSC.

Padurile reprezinta o sursa de hrana, combustibil si materiale de constructii. Ele adapostesc animalele salbatice, previn eroziunea solului, filtreaza apa, controleaza epidemiile si reduc incalzirea globala prin captarea si stocarea dioxidului de carbon.

Cu toate acestea, padurile dispar cu o viteza incredibila. Acum 400 de ani, doua treimi din suprafata pamantului era acoperita de paduri. Astazi, aria impadurita s-a redus la jumatate si continua sa scada zilnic. Diferenta dintre suprafetele defrisate si cele impadurite duce la o pierdere neta de 9,3 milioane de hectare pe an, adica jumatate din teritoriul Romaniei.

Defrisarile conduc la disparitia speciilor si influenteaza alti factori cheie care tin de mediu. Potrivit raportului Stern Economic Review, defrisarile sunt responsabile pentru 24% din totalul emisiilor de carbon. Specialistii spun ca reducerea defrisarilor este una dintre cele mai bune metode de a reduce poluarea. Intrebarea e insa care este cea mai eficienta metoda prin care putem conserva padurile ramase?

Interzicerea pur si simplu a oricarei forme de exploatare nu ar functiona. Marea majoritate a padurilor nu sunt rezervatii administrate de state, ci paduri exploatate, detinute de indivizi, mici comunitati sau asociatii. Aceste paduri se afla adesea in tari unde nu exista masuri de protejare a fondului forestier, facand din ele o resursa pe cat de valoroasa, pe atat de vulnerabila.

Terenul arabil, padurile, apa si alte resurse naturale asigura existenta unei treimi din populatia lumii (aproximativ doua miliarde de oameni). Prin urmare, trebuie sa gasim o modalitate de a proteja acele meserii bazate pe exploatarea resurselor naturale. Cheia este sa oferim acestor meserii o baza durabila, prin gestionarea responsabila a resurselor naturale.

Exploatarea durabila a padurilor si aparitia FSC

Rainforest Alliance a fost prima organizatie care a promovat la nivel global exploatarea durabila a padurilor si protejarea meseriilor care au la baza aceasta activitate. In 1987, cand ne-am infiintat, lumea incepea sa seEticheta FSC alarmeze la gandul ca peste 20 de hectare de padure tropicala erau sacrificate pe minut pentru lemn sau pentru teren arabil.

Multi au organizat boicoturi, dar Rainforest Alliance a inteles ca oamenii din bazinul Amazonian vor continua, intr-un mod sau altul, sa-si castige existenta vanzandu-si resursele naturale. De aceea, in loc sa incercam sa punem capat unei activitati economice din dorinta de a proteja padurile, am inteles ca putem face mai mult, transformand exploatarile in activitati economice care respecta principiile dezvoltarii durabile. Am lucrat cu un numar mare de organizatii de mediu pentru a crea standarde stricte si independente pentru agricultura si exploatarea lemnului, doua cauze majore ale defrisarilor din Amazon si din lume.

Rainforest Alliance este asociata, in intreaga lume, cu cel mai inalt standard privind exploatarea responsabila a padurilor. Organizatia a contribuit in 1993 la infiintarea Forest Stewardship Council si ramane liderul global in acordarea certificarii FSC.

Din Bazinul Amazonian, ne-am extins activitatea in toata lumea. In prezent, in intreaga lume, 400.000 de hectare de teren agricol si aproape aceeasi suprafata de padure sunt certificate de Rainforest Alliance. Certificarea Rainforest Alliance presupune respectarea standardelor sociale, economice si de mediu ale Sustainable Agriculture Network(SAN) si ale Forest Stewardship Council(FSC).

Exploatarile forestiere certificate FSC presupun arii protejate, actiuni de regenerare sau reimpadurire si practici responsabile de exploatare. Ele protejeaza ecosistemele sensibile, cum sunt cele acvatice si raspund celor mai inalte standarde privind protejarea habitatului speciilor pe cale de disparitie. In plus, exploatarile certificate FSC folosesc mai putine substante chimice si investesc in cresterea sigurantei muncitorilor. Pentru a corespunde standardelor FSC, proprietarii trebuie sa se consulte cu toate categoriile de stakeholderi (inclusiv membrii comunitatilor locale) si sa tina cont de interesele acestora.

Adoptarea si promovarea standardului FSC aduc beneficii padurilor, companiilor producatoare si mediului. Standardul ajuta companiile sa reduca riscurile, sa devina mai transparente si, de multe ori, sa-si imbunatateasca productivitatea si vanzarile.

Produsele din lemn provenind din exploatari certificate FSC reprezinta o industrie in plina dezvoltare: valoarea globala a acestor produse depaseste in prezent 20 de miliarde de dolari, de patru ori mai mult ca in 2005.

De asemenea, eticheta FSC asigura consumatorii ca produsele cumparate au fost obtinute protejandu-se padurile si fauna salbatica, respectand muncitorii si mijloacele acestora de trai. Interesul consumatorilor fata de o astfel de asigurare este ceea ce determina dezvoltarea FSC in toata lumea.

Pana acum, Rainforest Alliance a acordat certificate FSC pentru exploatarea durabila a padurilor in peste 60 de tari, inclusiv Romania. Organizatia lucreaza la nivel mondial cu peste 1.600 de exploatari forestiere detinute de persoane individuale, comunitati locale, IMM-uri sau multinationale.

In total, peste 11% din productia globala de produse din lemn este certificata FSC. Aproape jumatate din certificari au fost acordate in urma colaborarii dintre Rainforest Alliance si partenerii sai: IMAFLORA din Brazilia si NEPCon, din Danemarca. NEPCon ofera certificari FSC operatiunilor forestiere in Europa, inclusiv in Romania.

Certificatul FSC este un brand tot mai puternic in Europa. Agentia de transport feroviar din Germania, Deutsche Bahn, imprima cele 32 de milioane de bilete pe care le vinde anual doar pe hartie certificata FSC. De asemenea, noul muzeu de arta Prado din Spania a fost construit in mare parte cu materiale din lemn certificate FSC.

FSC in Romania

Romania nu face exceptie de la modelul global: majoritatea padurilor ramase sunt concentrate in zone sensibile, cu o biodiversitate vulnerabila. Aceste paduri sunt foarte importante pentru economia tarii si pentru traiul de zi cu zi al unei parti insemnate din populatie. Aceste aspecte fac din padurile de pe teritoriul Romaniei candidate perfecte pentru obtinerea certificatului FSC de management forestier durabil.

Mai mult de un sfert din suprafata totala a Romaniei este acoperita de paduri (6.4 milioane de hectare). Aceste paduri gazduiesc o biodiversitate iesita din comun, adapostind 40% din populatia de lupi a Europei, majoritatea ursilor bruni de pe continent si un numar insemnat de lyncsi. Padurile carpatine se numara printre cele mai importante 200 bioregiuni din lume, conform World Wildlife Federation.

In acelasi timp, padurile reprezinta in Romania o parte vitala a economiei. Peste 45% din populatie traieste in mediul rural si depinde de paduri, intr-o masura mai mare sau mai mica (locuri de munca, produse din lemn sau derivatele acestuia, sursa de combustibil etc.).

Numarul padurilor proprietate privata a explodat in ultimii ani: peste 600.000 de fosti proprietari au fost repusi in drepturi in urma retrocedarilor. Mai mult de doua milioane de hectare de padure (o treime din suprafata Romaniei) se afla acum in sectorul privat.

Aria mare de paduri aflate in proprietate privata, numarul insemnat de oameni care depind de resursele padurilor si biodiversitatea bogata: toate acestea fac exploatarea responsabila a padurilor de trei ori mai importanta pentru Romania.

Rainforest Alliance si partenerul sau local, NEPCon, au publicat in februarie 2007 standarde provizorii ( pdf, 109 Kb | deschide in fereastra noua ) pentru toate tipurile de paduri existente in Romania (mici, mari si medii, detinute de stat sau in proprietate privata).

In 2007, NEPCon si IUCN Polonia au fost selectate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania pentru a instrui 400 de manageri ai unor exploatari forestiere si angajatii acestora in privinta practicilor responsabile in domeniu. In prezent, un milion de hectare de paduri din Romania sunt certificate FSC in privinta managementului responsabil (fie de Rainforest Alliance, fie de alte organizatii acreditate de FSC).

Padurea administrata de Asociatia Obstilor Vrancene-Ocolul Silvic Naruja este o padure care adaposte ursi bruni, lupi, lyncsi, pisici salbatice, porci mistreti, caprioare si alte specii. In timpul dominatiei sovietice, aceasta padure a trecut in posesia statului, fiind mai apoi retrocedata comunitatii. Astazi, padurea detine un certificat FSC, validat de Rainforest Alliance in cadrul programului SmartWood Program. Administrarea lor permite regenerarea naturala, protectia solului impotriva eroziunilor si alunecarilor de teren, asigurand atat protectia habitatului natural, cat si a activitatilor economice rezultate din exploatarea padurii.

Un tip special de certificat FSC este certificatul "chain of custody" (CoC).

Certificatul CoC atesta ca o companie care foloseste lemnul in componenta produselor sale (fabrici de hartie, de mobila, tipografii etc.) tine o evidenta clara a provenientei materiei prime, pentru a nu amesteca lemnul provenit din paduri certificate FSC cu lemn din paduri necertificate. Scopul este acela de a nu induce consumatorii in eroare, aplicand eticheta FSC pe produse care contin lemn necertificat. Daca nu sunt certificate CoC, aceste companii nu pot folosi eticheta FSC pe produsele lor.

Laika SRL Mizil este un exemplu de companie romaneasca care comercializeaza si prelucreaza lemnul si care detine certificatul CoC. Certificatul atesta ca politica de achizitii de materie prima a companiei este una responsabila. Laika SRL Mizil este singura companie din Romania care a obtinut certificatul in urma auditarii de catre Rainforest Alliance.

In Romania exista mult potential in privinta dezvoltarii operatiunilor certificate de FSC. Administrarea responsabila a celor 5,4 milioane de hectare inca necertificate este foarte importanta, atat pentru economia tarii, cat si pentru mediu. Explozia pietei de produse FSC in Europa si peste tot in lume arata proprietarilor de paduri, companiilor din industrie si consumatorilor oportunitatile care vin odata cu extinderea operatiunilor certificate FSC si in Romania.

Pentru mai multe informatii despre obtinerea certificarilor, intrati pe site-ul FSC sau contactati reprezentantul NEPCon pentru Romania, Andrzej Czech, ac@nepcon.net, Tel: +48122950373, Mob: +48601912965, Fax +48122950374.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri