Reporterii TVR au aflat vineri cine le va fi noul sef, iar cetatenii Romaniei - cine va fi omul care va garanta ca sunt informati corect si independent: Rodica Culcer. Dupa un ragaz de cateva zile, dedicat eventualelor contestatii, Consiliul de Administratie al postului public de televiziune se va intruni pe 18 august pentru a-l confirma oficial pe noul director al Departamentului de Stiri, functie ramasa vacanta dupa demisia lui Lucian Sarb, in urma cu o luna.
La cei 53 de ani ai sai, Rodica Culcer a primit nota 9 la concursul desfasurat saptamana trecuta pentru ocuparea postului de sef la Stirile TVR. Ea a invins astfel o concurenta veritabila, formata in parte din nume mari, dar mai putin populare, inclusiv profesionisti ai posturilor romanesti de televiziune.
Dupa ce a fost evaluata psihologic si a trebuit sa faca traduceri pentru a promova testul obligatoriu de limba straina, Rodica Culcer - fost director al postului Radio Total, fost director de Stiri la Europa FM, fosta angajata a BBC, fosta realizatoare de dezbateri la TVR, mai nou realizatoare de emisiuni la Realitatea TV si comentatoare la Evenimentul zilei - a trecut prin filtrul unui juriu de toate culorile insarcinat sa-i evalueze proiectul managerial.

Mai precis, nota i-a fost socotita aritmetic de presedintele TVR Tudor Giurgiu, George Pruteanu, Mihai Coman, Anne-Marie Juganaru, Anca Fusariu, Ioana Avadani si Emil Hurezeanu. Cei sapte au dedicat zilele acestea evaluarii posibilelor contestatii, inainte ca noul director sa fie confirmat oficial in functie, la Consiliul de Administratie de pe 18 august.

Televiziune in bezna

Reprezentantii TVR au refuzat vineri sa confirme oficial notele celorlalti participanti la concurs, dupa ce, in prealabil, respinsesera cererile similare de a face publice numele candidatilor. Ei au precizat doar ca este vorba despre sapte persoane - a opta nu a putut intra la examen deoarece nu avea proiect editorial - care, pentru a putea spera la sefia Stirilor, erau obligate sa ia mai mult de nota 8.

Aceasta reticenta informativa s-a facut simtita in conditiile in care este vorba despre primul eveniment major in structura postului public de televiziune dupa inscaunarea regizorului Tudor Giurgiu in functia de director general, in locul lui Valentin Nicolau. Prins de febra filmului pe care urmeaza sa-l regizeze incepand din aceasta luna, Tudor Giurgiu parea sa nu aiba timp de nimic zilele trecute - nici macar sa raspunda la intrebarile jurnalistilor curiosi sa afle ce se intampla in institutia pe care o conduce.

Rivali redutabili

In pofida secretomaniei TVR, numele candidatilor au iesit repede la iveala dupa incheierea inregistrarilor in concurs, lunea trecuta. Pe langa persoane mai putin cunoscute, precum Camelia Robe sau Emilia Nicolaescu, lista cuprindea si nume sonore pentru lumea presei.

Gabriel Klimowicz, cunoscut audientei romanesti de pe vremea cand lucra la PRO TV, in primii ani ai postului, si din paginile numeroaselor ziare centrale la care a lucrat de atunci, a incercat acum sa revina in prim-planul televiziunii de pe bancile unui canal de stiri cu audienta nesemnificativa - N24. La randul sau, Cristian Nitulescu, redactorul-sef al stirilor interne de la TVR, a incercat sa-si spele numele patat pe parcursul guvernarii PSD, cand ONG-urile si chiar unii dintre propriii subalterni l-au acuzat ca ar fi contribuit la controlul exercitat de fosta putere asupra TVR. Tot de la un post mic, B1TV, a candidat si producatorul Dragos Marin.

Dar singura rivala redutabila pentru Rodica Culcer in acest concurs a fost Cristina Vasiloiu, corespondent in Romania pentru The Economist Intelligence Unit si Standard&Poors si trainer pe probleme de management al comunicarii la Centrul pentru Jurnalism Independent. Batalia media care a precedat concursul s-a purtat tocmai intre Rodica Culcer si Cristina Vasiloiu.

Batalie prin ziare

Saptamana trecuta, Evenimentul zilei - publicatia la care scrie Rodica Culcer - a inaintat ipoteza ca rivala acesteia, Cristina Vasiloiu, ar fi favorita deoarece ar fi o apropiata a PNL, mai precis a fostului ministru al culturii, Mona Musca. Intrebata de SFin in legatura cu propriile sanse de izbanda, dna Culcer a facut trimitere la acelasi articol din Evenimentul zilei, insistand ca atuurile sale sunt strict de natura profesionala si tin de experienta sa indelungata ca realizator de stiri si analist politic.

Cristina Vasiloiu a replicat insa ca nu are vreo legatura cu nici un partid si ca postura sa de favorit politic despre care se discuta este o pura speculatie. Ea a afirmat ca toti candidatii sunt de mare valoare si toti sunt favoriti si a amintit ca a acceptat statutul de membru supleant in fostul Consiliu de Administratie al televiziunii, din partea PNL, doar ca profesionist media, deci ca persoana care nu reprezinta un partid politic.

Armele profesionalismului

Rodica Culcer afirma ca are numeroase obiectii fata de formula actuala a Jurnalului de stiri de la TVR. Ea promite sa puna in practica o serie de reguli si practici care sa asigure ca informarea populatiei, mai ales in localitatile mici, unde postul are cea mai puternica audienta, va fi corecta, profesionista si in afara oricarei interferente politice.
Totodata, ea a atacat suspiciunile potrivit carora, dat fiind profilul sau de jurnalist politic, ar putea suprasolicita latura politica a stirilor TVR, sustinand ca structura Jurnalului va tine cont de interesele publicului larg. Totusi, a adaugat Rodica Culcer, nu voi ignora politica, asa cum s-a facut la TVR in vremea guvernarii trecute, cand evenimente politice importante erau lasate in afara Jurnalului, in favoarea unor relatari despre accidente banale.
Rodica Culcer crede ca va putea sa-si desfasoare activitatea in mod profesionist si independent, in pofida faptului ca postul public ramane sub influenta politicului, dupa ce noii reprezentanti ai partidelor parlamentare au fost desemnati in Consiliul de Administratie al societatii de televiziune. Nu stiu ca actuala putere sa fi dat telefoane, desi inca nu e prea tarziu, a spus Culcer, admitand ca singura ei sansa de a rezista unor eventuale presiuni este sa tina cu dintii de principiile profesionalismului, pe care le promoveaza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri