Te-ai intrebat vreodata de cate ori ai dat click? Ce-ai zice daca cineva te-ar plati cu un cent pentru fiecare click pe care il dai pe Internet? Ai castiga o multime de bani. Pe scamatoria asta se bazeaza cei care promit castiguri fabuloase, aflate la un click distanta.
In prima jumatate a anului 2005, companiile din intreaga lume au cheltuit 5,8 miliarde dolari pentru a-si face reclama pe Internet, potrivit unui studiu publicat la sfarsitul lunii trecute de Interactive Advertising Bureau si PricewaterhouseCoopers. Din aceasta suma, 40% a mers catre motoarele de cautare, 20% s-a dus pe bannere si 18% pe anunturi. Cu cat un site are mai multi vizitatori, cu atat are sanse mai mari sa obtina venituri din publicitate. Poti plati doar ca sa-ti afisezi reclama pe site sau in functie de numarul de utilizatori care dau click pe reclama pentru a afla detalii despre produsele sau serviciile promovate. Modelul de tarifare a reclamei online in functie de numarul de clickuri a fost botezat pay per click.

Sistemul pay per click (PPC) a generat o intreaga industrie, bazata pe un nou gen de site-uri ce au cunoscut un adevarat boom in urma cu cinci-sase ani. Acestea nu-si propuneau sa ofere continut cat mai util sau mai interesant pentru a atrage multi vizitatori. Pur si simplu ii plateau sa vina la ei pentru a incasa cat mai multi bani din publicitate. Utilizatorii trebuiau sa vada diverse site-uri sau sa primeasca reclame pe mail. Evident, sumele erau de ordinul centilor. Dar cei care se inscriau pe cateva zeci de astfel de site-uri puteau castiga cateva zeci de dolari pe luna (sau sute de dolari in cazul in care dadeau clickuri cat era ziua de lunga).

Reversul medaliei

Pentru utilizatorii de Internet din tarile sarace, afacerea parea extrem de atractiva, asa ca primele site-uri PPC au acumulat sute de mii de utilizatori inregistrati. Succesul acestui gen de afacere a facut ca in scurt timp sa apara mii de astfel de site-uri care promiteau ca-si platesc utilizatorii atunci cand reusesc sa stranga in jur de 500 de dolari. Evident, dura cateva luni si era nevoie de milioane de clickuri pana la suma respectiva. La scadenta, utilizatorul ramanea cu ochii in soare, iar patronii site-ului - cu banii incasati din reclamele vizitate de fraieri.

O afacere noua

Prin urmare, credibilitatea acestui gen de afacere s-a prabusit. In schimb, pe ruinele vechiului imperiu al clickurilor se ridica un nou gen de afacere piramidala, a carei popularitate este in crestere. Celor care intra in joc li se promit castiguri de sute sau mii de dolari pe luna si nici nu mai trebuie sa dea milioane de clickuri. Trebuie doar sa instaleze un program care navigheaza singur pe Internet.

Utilizatorii romani nu au fost ocoliti de mirajul banilor multi, castigati usor pe Internet. Exista nu mai putin de 140 de site-uri autohtone care te invata cum sa faci bani online. Potrivit Trafic.ro, cele mai vizitate trei site-uri din aceasta categorie au avut impreuna 16.279 vizitatori unici in cursul lunii septembrie.

Exemplu de calcul

Cum e cu noua schema de imbogatire ne explica Andrei, un roman care ar trebui sa incaseze, peste doua luni, 500 de dolari de la un astfel de site. E un fel de joc piramidal. La inscrierea pe site ti se dau 4 dolari. Daca vizitezi 40 de pagini pe zi, castigi 4% din aceasta suma. Daca faci lucrul asta timp de 50 de zile, castigi 8 dolari, bani pe care ii poti retrage. Daca vrei sa castigi mai mult, poti depune tu 100 de dolari din buzunar, suma pe care o poti multiplica cu 4% pe zi. Eu m-am inscris anul acesta prin aprilie si mi-au virat 10 dolari dupa doua luni intr-un cont E-Gold (sistem de plati electronice - n.r.). Daca ar fi sa ridic cei 10 dolari, ar trebui sa platesc taxe bancare mai mari decat castigul. Am vazut ca site-ul respectiv face plati, asa ca am continuat. Imi ocupa un sfert de ora pe zi. Acum am dreptul ca, pe 15 octombrie, sa cer sa mi se vireze in cont 500 de dolari. Conform conditiilor impuse de ei, poate dura si patru luni din momentul in care te hotarasti sa scoti banii si pana cand ajung la tine in buzunar. Iar in patru luni se pot intampla multe....

Fara garantii

Procentele si termenele difera de la site la site, dar un lucru este comun: nici unul nu garanteaza ca-ti va plati banii castigati. Mai mult, nu garanteaza ca-ti vor da inapoi nici banii investiti din propriul buzunar.

Cele mai populare scheme

- pay-per-click: esti platit pentru a vizita anumite site-uri
- pay-per-surf: esti platit pentru a viziona reclame in timp ce navighezi pe Internet
- pay-per-mail: esti platit sa primesti mail-uri si sa dai click pe linkuri catre diverse site-uri
- pay-per-task: esti platit sa indeplinesti diverse misiuni: te inscrii pe diverse site-uri, completezi formulare, sondaje s.a.m.d. Verifica bine ce completezi. Exista variante de raspuns de genul Luati-mi toti banii, ca nu sunt atent ce bifez.
- pay-per-play: esti platit sa joci diverse jocuri online impotriva altor utilizatori

Cele mai populare site-uri

- MyFreeShares. Isi plateste vizitatorii lunar doar pentru faptul ca s-au inscris. De acolo puteti cumpara 10.000 de vizitatori unici contra sumei de 15 dolari SUA
- 4daily. Plateste 4 dolari la inscriere si un procent de 4% pe zi din castigurile pe care le realizezi vizitand diverse site-uri
- 6dailysurf. Suma creste cu 6%/zi. Trebuie sa vizitezi 25 de site-uri pe zi.
- AussieEarners. Ofera 10 dolari la inscriere si 5% zilnic pentru a vedea 25 de site-uri
- Paidresponse. Este un program de autosurf care ofera 10 dolari la inscriere si 1% pe zi.
- Surfmunkee. Ofera 5 dolari la inscriere, precum si 1-4% pe zi pentru a vedea 50 de site-uri
- Maximumsurf. Ofera 5 dolari la inscriere, plus dobanda de 1% pe zi
- Nocs.us. Primiti bani pentru a rezolva diverse sarcini
- SendMoreInfo si AllYouSubmitters va ofera bani ca sa le cititi e-mail-urile
Castigurile sunt trimise (cel putin teoretic) catre sisteme de plati online precum StormPay, E-Gold sau Moneybookers. De acolo, banii pot fi trimisi
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri