Le Monde, unul dintre cele mai importante ziare din Franta, cauta noi investitori si ar putea intra in insolventa la sfarsitul lunii iulie daca nu va reusi sa se finanteze, scrie presa internationala.
Le Monde a fost infiintat in 1944, fiind o raritate in industria media datorita principiilor sale politice si independentei economice, iar jurnalistii sai controleaza o participatiei majoritara in cadrul publisherului Le Monde SA printr-o structura complexa de actionariat. Astfel, jurnalistii aveau puterea de a demite editorul sef sau de a respinge publisherul.

Din cauza tirajului si a veniturilor din publicitate in scadere, in urma cu un an Le Monde a contractat un credit de 25 milioane euro pentru finantarea operatiunilor. Intre 2012 si 2014 cotidianul trebuie sa plateasca o datorie de 69 milioane euro, a declarat Eric Fottorino, editorul ziarului. Recent ziarul a concediat 130 de angajati.

“O pagina din istoria ziarului urmeaza sa se incheie”, a declarat Fottorino, citat de The Wall Street Journal. Acesta a mai spus ca investitorii au fost invitati pentru a prelua o participatie majoritara in cadrul grupului. Matthieu Pigasse de la banca Lazard, Xavier Niel, proprietarul grupului de telecomunicatii Iliad si Pierre Berge, partener al designerului de moda Yves Saint Laurent, au format un consortiu pentru preluarea ziarului.

De asemenea, grupul de media spaniol Promotora de Informaciones (Prisa) si saptamanalul francez Le Nouvel Observateur au anuntat ca vor sa isi mareasca participatia in cadrul companiei. Totusi, conglomeratul media Lagardere, care detine 17% din grupul de publishing Le Monde si 34% din site-ul Le monde, a anuntat ca nu va mai face investitii in companie. Alte doua grupuri interesate de preluare ar fi publisherul Italian L’Espresso si cel elvetian Ringier.

Ziarul francez a fost afectat puternic de criza economica, veniturile din publicitate scazand simtitor. Tirajul ziarului a scazut cu 4,9% in 2009 comparativ cu anul anterior. Ziarele franceze se vand mai prost decat in Marea Britanie si Germania, deoarece francezii prefera revistele saptamanale.

Anuntul vine la doar doua saptamani dupa ce mogulul media Alain Weill a renuntat la participatia de 78% din cadrul La Tribune pentru 1 euro, viitorul publicatiei fiind incert.

Le Monde este vulnerabil la o criza deoarece, spre deosebire de majoritatea ziarelor franceze, acesta nu este detinut de un grup important de companii. Serge Dassault, proprietarul companiei aviatice Dassault Aviation, controleaza Le Figaro, cel mai mare cotidian din Franta dupa tiraj. Bernard Arnault, directorul executiv al grupului de lux Moet Hennessy Luis Vuitton (LVMH) a cumparat in 2007 Les Echos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri