Cele peste 62.000 de organizatii neguvernamentale din Romania au atras resurse financiare de circa 1,25 miliarde euro in 2008, potrivit unui raport al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
In sectorul neguvernamental lucreaza cu carte de munca circa 90.000 de angajati. Cateva cifre:

• ONGurile furnizeaza 23,5% din serviciile alternative de ingrijire a copilului (case de tip familial, centre de zi, centre maternale, etc),
• reprezinta jumatate din furnizorii de servicii sociale acreditati din Romania (la concurenta cu statul),
• servesc 41% dintre beneficiarii de servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu,
• in cadrul serviciilor de ingrijire la domiciliu, ONGurile se ocupa de peste 10.000 de varstnici, iar serviciile publice ale statului de 7.300 de asemenea persoane,
• ONGurile sustin aproximativ 30% din cantinele sociale din Romania,

„Organizatiile neguvernamentale conteaza: cred ca datele si faptele ilustrate in acest studiu demonstreaza roluri esentiale asumate de ONGuri in 20 de ani de existenta. Astfel, ele raspund unor nevoi ale cetatenilor pe care statul nu poate sau nu stie sa le adreseze si completeaza oferta acestuia prin initierea de servicii alternative. Reforma statului trebuie sa implice organizatiile neguvernamentale ca parteneri si promotori ai schimbarii”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Din cele 62.000 de organizatii inregistrate in Romania, 87% sunt infiintate si functioneaza in mediul urban. 23% din cetateni fac parte din organizatii neguvernamentale, altele decat sindicate, asociatii de proprietari, partide politice.

Aproximativ 90.000 de romani sunt angajati cu carte de munca in mediul mediul neguvernamental
, iar numarul de locuri de munca din acest sector este mai mare decat numarul locurilor de munca din alte sectoare ale economiei, cum ar fi intermedierile financiare (97.000 salariati in 2007) sau industria extractiva (84.000 de salariati in 2007).

Peste 35% dintre ONG-urile din Romania au ca sursa de venit principala finantarile internationale (Uniunea Europeana si fundatii sau institutii guvernamentale internationale sau straine). In acelasi timp, cu toate ca serviciile ONGurilor s-au diversificat si au crescut ca dimensiune, finantarea publica nationala s-a diminuat semnificativ.

Aproximativ jumatate dintre cetateni (48%) cunosc faptul ca sistemul fiscal le permite directionarea a 2% din impozitul pe venitul anual catre organizatiile neguvernamentale, dar doar 17% au pus in aplicare acest mecanism. Mecanismul 2% a determinat directionarea a 57.480.987 euro (raportat la cursul BNR mediu al anului pentru care s-a realizat directionarea) pentru anii fiscali 2004 – 2008.

Datele prezentate fac parte din raportul „Romania 2010. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari”, ce isi propune sa realizeze un bilant al dezvoltarii sectorului neguvernamental.

Raportul a fost realizat in perioada octombrie 2008 – septembrie 2010, in cadrul proiectului „Catalogul Societatii Civile”, implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri