Conform datelor de monitorizare, romanii sunt expusi in medie pe luna la mesajul a peste 450 de branduri. Pe care le vor alege?
Agentia de media Starcom a realizat in Romania Studiul Valorilor prin care sunt explicate alegerile oamenilor pentru anumite produse sau canale media nu in functie de demograficele obisnuite (varsta, venit, educatie), ci in functie de valorile pe care oamenii le au.

Astfel, studiul imparte populatia Romaniei in 4 cadrane in functie de doua axe reprezentative: Autonomie-Comunitate, Responsabilitate-Dorinta.

"Intre consumul de branduri, consumul de media si stilul de viata exista o legatura foarte stransa. Numitorul comun al alegerii este suprapunerea de valori. Cercetarea vine sa completeze in mod unic datele de audienta deja existente", a explicat Carmen Chipuc, Managing Director la Starcom MediaVest Group.

Studiul Valorilor are la baza metodologia semiometriei si a fost derulat de catre compania de research Kantar Media pe un esantion de 2.500 de oameni, reprezentativ pentru populatia urbana. Studiul acopera 40 de categorii de produse.

Cum consuma romanii media si produse in functie de valorile si stilul lor de viata


A. Ziarele traditionale sunt grupate in cadranul dominat de oamenii conservatori, centrati pe valorile familiale si sociale. Adevarul, Jurnalul National raspund valorilor de mai sus si se regasesc pe grafic in aceeasi zona. Aici sunt brandurile “mainstream”, dar si produsele tipic feminine. Televiziunile care se regasesc in acest cadran sunt TVR1, dar si Diva, Discovery si Animal Planet. Tot din punct de vedere media, aici gasim si site-urile de femei si cele culinare.

Din punct de vedere produse, populatia care se regaseste in acest cadran conduce Peugeot, este client al BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, mananca ciocolata Kinder sau Milka si bea mai degraba Sprite sau Pepsi.

B. Cadranul publicului definit de amestecul dintre comunitate si placere, deci afiliat, dar mai putin traditionalist, are valori asemanatoare canalelor de filme AXN, ProCinema si al statiilor de muzica. Este un public activ, care prefera calatoriile si sportul. Citeste Ziarul Financiar si consuma mai degraba produse premium.

Acestia conduc Audi, sunt clienti ING Bank, si prefera berile Heineken, Stella Artois sau Beck’s.

C. Cadranul "spiritului de aventura" este unul predominant masculin, cu valori combative. Prin agresivitatea lor, tabloidele culeg la granita acest public aplecat spre independenta si propria placere. De asemenea, ziarele si televiziunile de sport au un public foarte independent, diferentiindu-se puternic in acest cadran.

In ceea ce priveste produsele, populatia acestui cadran se orienteaza mai degraba catre Toyota, Honda sau Volvo, lucreaza mai degraba cu banci precum Millennium Bank sau Volksbank, foloseste iPhone-ul, bea bere Carlsberg, Ciuc, sau Ursus si are o inclinatie clara catre Red Bull.

D. Spatiul "responsabil si independent" este populat cu publicul care consuma statiile generaliste, ProTV si Antena 1, sau canalele de stiri, Realitatea TV si Antena 3.

De pe piata auto, publicul din acest cadran va alege mai degraba marci precum Citroen sau Dacia, va fi client mai degraba al Bancii Romanesti sau Citibank, va consuma bere Golden Brau sau Bergenbier, va alege cu precadere ciocolata Africana sau Primola si se va racori mai degraba cu Fanta sau Frutti Fresh.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri