Exchange-traded funds (ETFs) au fost lansate in 1980 si au castigat rapid popularitatea investitorilor ce cautau alternative la fondurile mutuale. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a anuntat introducerea acestor instrumente in prima parte a anului. Consiliul de administratie a aprobat modificarile in Codul Bursei in acest sens, urmand ca si CNVM sa isi dea ok-ul. Vezi care sunt cele mai importante elemente pe care ar trebui sa le stii despre ETF-uri, explicate de specialistii Investopedia.com.
Un Exchange Trade Fund (ETF) poate oferi expunere pe un grup de actiuni sau pe un anumit segment al pietei. In comparatie cu o actiune, ETF-ul poate urmari mai multe actiuni, din diverse tari sau grupuri de tari. Si fondurile mutuale pot oferi o asemenea diversitate, dar ETF-urile au costuri mai mici si se comporta mai mult ca o investitie in actiuni.

Aceste instrumente sunt administrate pasiv si au comisioane de tranzactionare mai reduse, in comparatie cu cele ale fondurilor mutuale.

In plus, ETF-urile se tranzactioneaza precum actiunile, oferind beneficiile diversificari. Spre deosebire de unitatile de fond care au un pret stabilit la finalul zilei, in functie de valoarea activului net, pretul ETF-urilor variaza pe tot parcursul sedintei de tranzactionare.

Dividendele oferite de companiile din componenta unui ETF sunt reinvestite imediat.

Un dezavantaj al acestor instrumente este ca pot fi limitate la companii cu capitalizari mari, din anumite burse. Acest lucru poate limita expunerea pe companii mici si mijlocii, reducand astfel oportunitatile de crestere.

Multi oameni compara tranzactionarea ETF-urilor cu cea a fondurilor mutuale, dar comparand acest instrument cu actiunile clasice, costurile sunt mai mari. Comisionul de tranzactionare platit catre broker poate fi acelasi, dar o actiune nu are si costuri de administrare.

Exchange Traded Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni.

Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, este de parere ca investitorii institutionali sunt pregatiti pentru tranzactionarea acestui tip de produse, mai ales ca le-au accesat si pe pietele internationale.

ETF-urile sunt produse sintetice, care urmaresc cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri