Inflatia ridicata din Romania, de peste 8% in prezent, aproape anuleaza castigurile obtinute de romani din dobanzile aferente depozitelor constituite la banci. In plus, veniturile din dobanzi sunt, incepand de anul trecut, supuse impozitarii. Ce solutii exista pentru a ne proteja economiile de inflatie si a evita impozitarea castigurilor? O varianta o reprezinta titlurile de stat.
Felul in care economisim sau ne investim banii disponibili depinde de profilul de risc pe care suntem dispusi sa il acceptam. Daca suntem dispusi sa acceptam un nivel scazut de risc, atunci dobanzile sau randamentele vor fi mai mici, dar sigure. Majoritatea romanilor isi pastreaza economiile in depozite la banci, nefiind tentati de investitii si profitand de faptul ca depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro.

Bancile au platit in anii trecuti dobanzi generoase la depozite, cu mult peste rata inflatiei sau peste randamentul oferit de alte investii, incercand sa atraga lichiditatile populatiei si companiilor. Astazi, insa, dobanzile la depozite nu mai sunt la fel de mari, inflatia aproape ca le anuleaza, iar statul impoziteaza veniturile din dobanzi.

Spre exemplu, dobanda platita de banci la un depozit pe termen scurt, de o luna, este de pana la 7,25%, in timp ce rata anuala a inflatiei este de 8,34%. In acest caz nici nu se mai poate discuta despre un castig real. Pe termen mai lung, de 6 luni, dobanzile la depozite sunt de pana la 7,75%, iar proiectiile Bancii Nationale a Romaniei arata ca rata inflatiei va ajunge in intervalul 5%-6% pana la finalul anului. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca veniturile din dobanzi sunt impozitate cu o cota de 16%, iar castigul real este diminuat.

O alternativa sau o solutie complementara la depozite o reprezinta titlurile de stat. "Imi pastrez economiile in depozite bancare si titluri de stat. Lucrez cu mai multe banci, iar in ultima perioada mi-am marit expunerea pe titluri de stat, acestea fiind scutite de impozit", povesteste Anca Bidian, CEO al brokerului Kiwi Finance.

Expunerea sa este pe titluri de stat in lei sau euro, cea mai mica scadenta fiind de 1 an, iar cea mai mare de 3 ani. Ministerul Finantelor Publice a oferit la ultimele licitatii randamente de circa 7,5% la bondurile in lei si de aproape 4,9% la cele in euro.

"Titlurile de stat sunt scutite de impozit si, in opinia mea, ofera cel mai mare randament net. In plus, titlurilor de stat le este asociat cel mai redus risc, cel suveran", explica Anca Bidian, mentionand ca, din pacate, accesul populatiei la titluri de stat este mai dificit si acestea sunt mai putin cunoscute. Veniturile obtinute din randamentele aferente titlurilor de stat nu sunt impozitate, insa, veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor sunt supuse impozitarii.

Titlurile de stat pot fi cumparate atat de persoanele fizice sau juridice, rezidente sau nerezidente, prin intermediul pietei primare sau secundare. In cazul cumpararii de titluri pe piata primara, persoanele interesate trebuie sa contacteze un dealer primar. Dealerii primari prezenti pe piata romaneasca sunt: Alpha Bank, BRD, Banca Comerciala Carpatica, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank, ING Bank, Raiffeisen Bank, RBS, UniCredit Tiriac Bank.

In cazul pietei secundare, unde se tranzactioneaza titluri emise anterior, iar pretul poate fi negociat, tranzactiile se pot desfasura prin intermediul pietei administrate de BNR sau prin intermediul pietei secundare administrate de Bursa de Valori Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri