Majorarea cheltuielilor cu educatia pune o presiune tot mai mare asupra bugetelor familiilor care isi sustin copiii la studii. Romanii ar trebui sa incheie o asigurare pentru a-si sustine, in viitor, copiii la studii si sa ia in calcul existenta unor cheltuieli anuale de 19.600 lei (circa 4.800 de euro). Aceasta suma include taxa de scolarizare, costurile de cazare si banii pentru cheltuielile curente.

In conditiile unui venit mediu anual de circa 18.000 lei, alocarea din timp a unei cote din veniturile familiei pentru un plan financiar pentru copii devine un demers esential pentru a le putea asigura celor mici accesul la educatia dorita, sustin oficialii ING Asigurari de Viata.

Peste 80% dintre tinerii care au promovat examenul de Bacalaureat in anul scolar 2009-2010 au ales sa isi continue studiile, inscriindu-se la cursuri din invatamantul universitar, arata statisticile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. In ultimii zece ani, interesul si dorinta tinerilor de a avea acces la educatie superioara au sporit constant, acest indicator inregistrand o crestere de peste 20% fata de anul 2001, cand doar sase din zece absolventi de Bacalaureat mergeau la o facultate.

“Incurajam parintii sa economiseasca pentru copii de la varste cat mai fragede ale acestora, deoarece contribuind pe termen lung le pot asigura, cu un efort financiar mai redus, resursele necesare pentru a-si indeplini visele. Spre exemplu, pentru a-i oferi copilului, la majorat, accesul la o renta anuala de circa 7.700 de lei, un parinte care incepe sa contribuie la o asigurare cand copilul sau are deja sapte ani trebuie sa aloce o suma dubla fata de unul care economiseste inca din primul an de viata a celui mic”, explica Cornelia Aurelia Coman (foto), directorul general al ING Asigurari de Viata.

Daca luam in calcul un plan financiar pentru copii de la ING, un parinte care isi propune sa ofere o renta anuala de 7.700 de lei timp de cinci ani copilului sau la majoratul acestuia si incepe sa puna bani deoparte chiar din primul an de viata al celui mic, va trebui sa economiseasca 100 de lei lunar.

Daca incepe insa sa economiseasca atunci cand copilul sau are doi ani cu scopul de a-l ajuta sa beneficieze de aceeasi valoare a rentelor – 7.700 lei/an - , atunci prima lunara pe care va trebui sa o aloce va creste la 120 lei. Intr-un al treilea scenariu, daca parintele incepe sa puna bani deoparte cand copilul are deja sapte ani, suma pe care o va aloca lunar va ajunge la 199 de lei pentru ca cel mic sa primeasca tot 7.700 lei in acelasi interval de plata a rentelor.

“Portretul robot” al clientilor care au incheiat planuri financiare pentru copii la ING in 2011 arata faptul ca peste jumatate sunt femei, majoritatea sunt tineri cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani si aproape toti (90%) sunt casatoriti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri