Produsele Real Estate Investment Trusts au aparut in Statele Unite din nevoie de a se crea un instrument financiar care sa realizeze legatura intre investitiile in proprietati imobiliare si piata de capital. Pe piata romaneasca, la categoria REIT’s este listat un singur emitent, din luna iunie. Merita investit intr-un astfel de instrument?
REITs-urile sunt de trei tipuri: equity, mortgage si hybrid. Equity RETIs sunt companiile care investesc in proprietati imobiliare si, in consecinta, principalul venit este obtinut din chirii, reprezinta forma cea mai comuna de existenta a acestor produse si prezinta caracteristici asemanatoare cu actiunile.

Mortgage REITs sunt companiile care se ocupa de investitii si detinerea de ipoteci. Acestea dau imprumuturi imobiliare sau achizitioneaza ipoteci existente si invested in instrumente financiare care au la baza ipoteci.

Hybrid REITs sunt companiile care investesc in proprietati imobiliare, dar se ocupa si de finantarea imprumuturilor ipotecare.

Cand un investitor cumpara o actiune a unui REIT’s, de fapt cumpara un activ fizic, cu durata lunga de viata si potential de venituri din chirie sau cresterea evaluarii proprietatii, scrie Investopedia.com.

Acest lucru contrasteaza cu procesul la actiunile obisnuite, unde investitorii cumpara dreptul de a participa la profitabilitatea companiei, prin detinere.

Acest produs ofera investitorilor de orice nivel posibilitatea de a investi in real estate, fara capitaluri foarte mari. In plus, se creeaza o diversificare importanta pentru investitor, compania detinand investitii multiple in sectorul imobiliar.

Ca orice investitie, trebuie facute temele inainte de a decide cumpararea unui astfel de instrument. Chiar daca in Romania, fondul sud-african NEPI este singura optiune din acest sector, tot trebuie analizati mai multi factori inainte de a lua decizia de cumparare.

Diversificarea este foarte importanta pentru o astfel de companie, mai ales ca piata de real estate fluctueaza in functie de locatie si tipul proprietatii.

De asemenea, trebuie analizate fondurile proprii ale fondului dar si sumele disponibile pentru distributie.

Aceste cifre masoara performanta generala a companiei, care se va tranforma in banii distribuiti investitorilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri