Dupa ce preturile caselor de vacanta, atat din zona de munte, cat si de pe litoral, au coborat 30-50% in ultimii trei ani, specialistii din imobiliare considera ca acum este cel mai potrivit moment pentru achizitia unor astfel de proprietati.
“Acum este un moment bun pentru achizitionarea unei locuinte de vacanta, cel mai important argument fiind legat de preturile de tranzactionare, cu aproximativ 50% mai mici comparativ cu acum trei ani. In plus, vanzatorii sunt mai dispusi la negocieri, dorind sa finalizeze tranzactiile cat mai rapid, astfel incat accepta reduceri suplimentare si chiar plata in rate, pe o perioada de sase pana la 18 luni”, afirma Nicole Rosnovat, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Alpin Brasov.

Mai mult, continua Rosnovat, pe segmentul pensiunilor exista numeroase oportunitati de investitii, comparativ cu perioada 2009- 2010. “In prezent, pot fi cumparate imobile in zone bune si cu un numar mai mare de camere, ceea ce face ca recuperarea investitiei sa se realizeze intr-un timp mai scurt”, spune ea.

Spre exemplu, o casa cu zece camere, amplasata in centrul istoric al Brasovului, are un pret de vanzare de 340.000 euro, potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro. Casa a fost construita in 1890, are o suprafata utila de 410 mp si un teren de 200 mp.

In Moeciu, pentru o casa cu opt camere si zece bai, construita in anul 2010, proprietarul cere 300.000 euro, conform anuntului publicat pe MagazinulDeCase.ro. Vila se vinde complet utilata si mobilata.

Si Mihai Totpal, director asociat in cadrul Mervani Invest, agentie imobiliara specializata in tranzactionarea proprietatilor din Valea Prahovei, spune ca acum este momentul cel mai bun pentru achizitia unei case de vacanta. Argumentele sale sunt date de nivelul preturilor, volumul ofertelor, si cel mai important, de indicele mediu de negociere foarte mare, care confera cumparatorilor avantajul de a achizitiona imobilul dorit la un pret foarte bun.

Cu cat au scazut preturile

“Preturile la toate categoriile de imobile in Valea Prahovei au scazut cu 25 –30% fata de nivelul maxim la care ajunsesera in anul 2008. In ultimul an, scaderea a fost mai mica, remarcandu-se, din ce in ce mai accentuat, sentimentul de stabilitate si asezare al pietei”, afirma directorulul Mervani Invest.

Terenurile foarte mari si unitatile turistice, precum, hoteluri si pensiuni, cu multe camere au fost categoriile de imobile la care scaderea preturilor a fost relativ mare in trecut si continua si in prezent.

Nicole Rosnovat, de la Coldwell Banker Alpin Brasov, vorbeste chiar de o scadere a preturilor cu circa 50% de la debutul crizei si pana in prezent. In ultimul an, spune Rosnovat, preturile au inregistrat o scadere de aproximativ 5%, tendinta pentru urmatoarele sase-noua luni fiind in continuare de scadere, cu un procent similar celui din acest an.

“Daca acum trei ani o proprietate era scoasa la vanzare cu aproximativ 800.000 de euro, acum ea are un pret de 460.000 de euro, iar proprietatile care costau aproximativ 200.000 de euro sunt scoase la vanzare acum cu 75.000 – 100.000 de euro”, afirma specialistul Coldwell Banker Alpin.

In cazul caselor de vacanta aflate pe litoral, preturile au scazut cu circa 32% in ultimii trei ani, de la 256.169 euro in martie 2008, la 173.047 euro in prezent, potrivit datelor furnizate de imobiliare.ro. In cazul preturilor exprimate pe metru patrat, scaderea a fost de aproape 47%, de la 1.607 euro/mp, la 853 euro/mp.

Ce cauta cumparatorii

Pe segmentul caselor de vacanta, aproape toate cererile sunt pentru proprietati cu un pret mai mic de 100.000 de euro, spune Nicole Rosnovat. Proprietatile cautate sunt cele cu o suprafata utila de 100 – 120 de metri patrati, fiind acceptata si o locuinta cu structura din lemn.

Un alt tip de clienti este reprezentat de cei care sunt interesati de proprietati in Brasov, fiind preferate proprietatile din zona centrului istoric si, rareori, si locuintele din ansamblurile rezidentiale noi. In zona centrului istoric sunt cautate proprietati cu doua-trei camere, in cadrul unor vile sau case individuale, bugetele de achizitie fiind cuprinse intre 70.000 si 200.000 de euro, potrivit Coldwell Banker Alpin.

“Daca inainte de declansarea crizei economice preturile din centrul istoric erau de aproximativ 2.000 de euro/mp, acum sunt intre 700 de euro si 1.300 de euro/mp, pret valabilpentru zona zero, adica Piata Sfatului”, arata Rosnovat.

Desi cel mai bine in acest s-au vandut apartamentele cu doua camere si garsonierele in complexuri rezidentiale nou construite, in localitatile din Valea Superioara a Prahovei (n.r: Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal), o alta categorie tranzactionata, spune Mihai Totpal, de la Mervani Invest, este cea a terenurilor intravilane cu suprafete relativ mici, cuprinse intre 300 si 800mp.

In plus, un segment important de potentiali cumparatori au inceput sa vizioneze terenuri mici pentru constructia de case de vacanta sau mai mari pentru eventuale investitii in ansambluri rezidentiale. Buget alocat pentru investitii imobiliare este cuprins intre 50 si 80.000 euro, afirma Totpal.

Cele mai cautate zone pentru cei care isi doresc o casa de vacanta sunt Sinaia, Busteni, Predeal, Azuga, Campina, Breaza, Brebu, dar si zona Bran – Moeciu – Rasnov, precum centrul istoric din Brasov.

Cele mai scumpe case: Cat au costat si cine le-a cumparat


Cele mai scumpe locuinte vandute in acest an de catre agentia Coldwell Banker Alpin au fost:
- 235.000 euro: un apartament in centrul istoric al orasului Brasov, cu o suprafata 180 mp, reprezentand o achizitie in scop investitional;
- 160.000 euro: un apartament constructie noua, cu o suprafata de 140 mp, aflat pe drumul Brasov - Poiana Brasov;
- 105.000 euro: un apartament aflat intr-un proiect rezidential, cu trei camere si o suprafata de 100 mp. Cumparatorul si-a dorit o casa de vacanta, unde sa se poata muta in viitor.

"Cei care cumpara in zona istorica din Brasov sunt in proportie de 50% de nationalitate straina. Scopul achizitiei este de regula investitional, existand si cumparatori, atat straini cat si romani, care cumpara astfel de proprietati pentru a locui cateva luni pe an aici sau pentru relocare pe termen mediu", descrie Nicole Rasnovat profilul cumparatorului.

Cele mai scumpe proprietati vandute de Mervani Invest au fost cateva vile mai mari, tranzactionate la un buget cuprins intre 130.000 si 180.000 de euro, iar cel mai scump teren tranzactionat anul acesta nu a depasit 120.000 de euro.

“Exista o tipologie clasica a clientul cumparator de casa de vacanta la munte, respectiv: adult cu varsata de 45 – 55 de ani, din Bucuresti, Constanta, Giurgiu, Craiova sau alte orase mari, cu functie de management/executiva sau asociat in cadrul unei societati comerciale, cu un venit mediu lunar de peste 1.500 – 2.000 euro”, incheie Mihai Totpal.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri