Inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii, conform imobiliare.ro. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.

O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere. Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.

Casa batraneasca in oras sau vila la periferie


In sine, Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la vanzare se incadreaza in acest buget. Spre comparatie, in iunie 2009, oferta pe acest segment era de 1%.

Spre exemplu, o casa batraneasca, din anul 1940, situata in zona Pietei George Cosbuc, are un pret cerut de 38.900 de euro. Locuinta are doua camere si o suprafata utila de 55 de metri patrati. Pentru cei care sunt dispusi sa se mute in afara orasului pentru a beneficia de avantajele oferite de o casa la curte, oportunitatile sunt ceva mai multe. Spre exemplu, cu 55.000 de euro poti achizitiona o locuinta cu trei camere si o suprafata utila de 72 de metri patrati, in orasul Pantelimon.

Iasiul, „raiul” cumparatorilor prin Prima Casa

Cel mai „bogat” in oferte de case la un pret de maximum 60.000 de euro este Iasiul, unde 19% din anunturile postate pe www.imobiliare.ro se muleaza pe acest palier de pret. Spre comparatie, in vara lui 2009, 7% din locuintele individuale scoase la vanzare in „capitala” Moldovei erau accesibile celor cu un asemenea buget.

Pe locul al doilea in clasament se situeaza orasul Constanta, unde 8% dintre casele scoase la vanzare costa pana la 60.000 de euro. Evolutia este una semnificativa fata vara lui 2009, cand acest segment detinea o cota de doar 2% din totalul ofertelor.

In Brasov, cei care isi doresc o casa la curte pot alege dintr-un stoc ce reprezinta 5% din total. Desi nu este vorba de un volum foarte mare, este de remarcat faptul ca, in urma cu trei ani de zile, oferta de locuinte cu un pret de vanzare de 60.000 de euro era egala cu zero.

Relativ sarace in ceea ce priveste oferta de case la curte la un buget redus sunt marile orase din vestul tarii - Cluj si Timisoara - fiecare cu o pondere de 3% si, respectiv, 2% din total. Oferta de locuinte individuale pe acest palier de pret a crescut, la fel ca in Bucuresti, cu doar un punct procentual in decurs de trei ani, de la o cota de 2% si, respectiv, 1% din total.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri