Profilul unui investitor pe piata de capital sufera schimbari importante dupa casatorie. Fie ca esti barbat sau femeie, dupa marele pas, apar doi factori fundamentali ce determina modificari in comportamentul investitional: noile prioritati comune si consultarea partenerului in orice decizie. Care sunt cele mai importante recomandari pe care orice investitor proaspat casatorit trebuie sa le ia in calcul?

Start-up-ul „FAMILIA”


Din punct de vedere financiar, institutia casatoriei este perceputa de romani ca un CAR, comunitatea de rude, prieteni si cunostinte apropiate contribuie financiar la “start-up”-ul numit familie, considera Silviu Enache, director piete de capital la OTP Bank.

In general, prioritatile tinerilor casatoriti sunt casa si masina, si mai putin continuarea studiilor, initierea unei afaceri sau investitiile financiare pe termen mediu si lung.

„In mod normal, profilul investitorului ar trebui sa se schimbe dupa casatorie. Apar alte prioritati/obiective, responsabilitatile sunt mai multe, deci apetitul la risc se va tempera pentru ambii parteneri”, explica Silviu Enache.

Sa luam exemplul concret, cu doi tineri cu portofolii de instrumente de investitii care se casatoresc. Enache vede doua situatii: proaspetii casatoriti vor avea bugete separate sau un buget unic, comun.

„Indiferent de situatie, este clar ca vor stabili un calendar financiar preponderent comun, pentru ca vor avea obiective comune. Astfel, portofoliile vor fi restructurate tinand seama de noile prioritati, se vor reduce ponderile in instrumentele financiare cu risc ridicat si se vor cauta investitii mai sigure, chiar daca acestea nu promit randamente spectaculoase. Desigur, toate aceste planuri vor fi facute tinand seama si de conjunctura financiara interna si internationala”, a mai explicat brokerul.

In opinia sa, cea mai buna varianta ar fi formarea unui „comitet de investitii”, care sa decida investitiile efectuate. Exista varianta ca cei doi parteneri sa fie complementari, dar si diferiti. Daca unul din ei are un apetit mai mare la risc, celalalt ar putea sa il mai pondereze.

„Barbatii sunt de regula mai avantati, au un apetit mai mare la risc, probabil datorita instinctelor de vanator care au ramas undeva latente, pe cand femeile prefera investitiile mai prudente, mai durabile, ele au instinctul de a-si apara cuibul”, a mai spus brokerul.

Sfaturile pe care Silviu Enache le da tinerilor casatoriti este sa se informeze cat mai mult din cat mai multe surse credibile, sa consulte specialisti, sa isi defineasca profilul investitional si mai ales sa se cunoasca si sa colaboreze ca doi parteneri.

De ce se schimba comportamentul investitional dupa casatorie?


Unul din principalele motive pentru care se schimba comportamentul investitional dupa casatorie este faptul ca, odata cu noul pas, apar necesitati diferite la nivelul cuplului proaspat format.

„Aceste noi necesitati se resfrang de obicei asupra investitorului prin faptul ca acesta devine mai prudent decat anterior casatoriei si uneori are tendinta chiar de a-si restrange investitiile ca urmare a cheltuielilor suplimentare importante generate de achizitia unei case, autoturism, nasterea unui copil, etc.”, a explicat Gabriel Aldea, director departament front office la Intercapital Invest.

Aceasta tendinta poate fi si inversata in timp, dupa ce cuplul atinge un anumit nivel de maturitate si sunt acoperite necesitatile legate de confortul personal. La acest punct, o parte din lichiditati pot fi directionate si in zona de economisire/investire.

Un alt factor decisiv in psihologia investitorului este si faptul ca dupa casatorie, decizia acestuia nu mai este unilaterala, ea putand fi influentata de partener.

„Daca partenerul este reticent in legatura cu investitia la bursa investitorul va actiona in sensul restrangerii temporare a investitiilor”, a mai spus Aldea.

Ce sfaturi are Gabriel Aldea pentru investitorii proaspat casatoriti


„Un cuplu proaspat casatorit ar fi bine sa priveasca investitia la bursa ca pe o investitie pe termen lung, intr-un mod similar unei subscrieri la o pensie privata, de exemplu. Efectul unor astfel de investitii nu trebuie urmarit pe termen scurt ci pe termen lung, iar investitiile ar trebui facute periodic, tot astfel cum contribuie la o pensie privata”.

„Este recomandabil sa se aloce pentru astfel de investitii sume de bani care sa nu fie grevate de alte sarcini pe viitor si care sa aiba ca unica destinatie economisirea/investitia. Dividendele, cupoanele sau dobanzile ar trebui reinvestite, pentru a reintra in circuitul investitional”.

„Avand in vedere orizontul lung pentru investitii, este necesar ca acestea sa fie directionate numai catre emitenti de calibru, lichizi si avand o situatie financiara solida si perspective de dezvoltare in viitor. Analiza fundamentala trebuie sa stea la baza decizilor de investitii”.

„Sunt necesare evaluari periodice anuale sau chiar bianuale ale investitiilor realizate. In situatia in care intervin modificari semnificative ale pozitiei/situatiei companiei in masura sa afecteze in mod negativ perspectiva acesteia, structura portofoliului de investitii va trebui schimbata”.

„Investitia in actiuni trebuie vazuta in cadrul unui plan mai amplu de economisire/investire in care este necesar sa se regaseasca o paleta mai larga de instrumente – investitii in actiuni, titluri cu venit fix, depozite bancare, etc.”.

Citeste si : 5 investitii pe care trebuie sa le incerci pana la 40 de ani

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri