Bancile ofera unele dintre cele mai proaste cotatii valutare din piata. Toata lumea stie acest lucru, dar pentru mai multa siguranta sau din comoditate multi romani aleg sa isi schimbe banii pentru rata, chirie sau alte nevoi tot la banci. De la ce suma minima poti sa obtii un curs negociat si sa speri astfel la un profit din miscarile mai agresive ale cursului de schimb?
Fiecare miscare mai agresiva a cursului de schimb, mai ales cand este vorba de o apreciere spectaculoasa a leului, ne pune pe ganduri si ne incurajeaza sa schimbam repede banii in euro, pentru a economisi, cu gandul ca aprecierea leului nu va fi de durata, sau doar pentru ca peste cateva zile mai vine o rata sau o chirie.

La prima vedere poate fi o strategie buna, dar trebuie sa tinem cont de cursurile afisate de banci, care de cele mai multe ori au un spread (diferenta intre cursul de vanzare si cel de cumparare) foarte mare. Practic, un client care fuge la o banca cu gandul ca leul s-a apreciat si cumpara moneda europeana cu gandul sa economiseasca risca sa piarda mai mult din schimbul valutar.

Rationamentul este justificat daca aveti oricum de facut plati in euro in fiecare luna, motiv pentru care orice scadere a cursului de vanzare va avantajeaza.

Graficul de mai jos arata evolutia cursului oficial calculat de BNR in ultimul an, perioada in care volatilitatea a crescut semnificat, mai ales dupa schimbarea guvernarii.


Cat de mare este spread-ul la banci?

Majoritatea bancilor au spread-uri imense, care ar trebui sa descurajeze orice fel de speculatie pe curs facuta prin intermediul institutiilor de credit.

Spre exemplu, astazi, dupa aprecierea istorica a monedei nationale in deschidere, cele mai mari banci din piata locala afisau diferente intre cursul de vanzare si cel de cumparare de pana la

Cursul in piata interbancara a coborat spre 4,32 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimul an, dupa anuntul privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indicele al bancii JP Morgan pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

ING Bank avea afisat pe site un curs de cumparare de 4,2792 lei/euro si o cotatie de vanzare de 4,4008 lei/euro, deci un spread de peste 12 bani.

Banca Transilvania afisa o cotatie de vanzare de 4,3850 lei/euro si una de cumparare de 4,2850 lei/euro, spread-ul fiind de 10 bani.

BCR afisa pe site-ul propriu un spread de 13 bani, la o cotatie de vanzare de 4,40 lei/euro si una de cumparare de 4,27 lei/euro.

Totusi, alte banci au spread-uri chiar si mai mari, putand ajunge si la 15-16 bani.

Ce inseamna acest lucru? La un spread mediu de 13 bani, diferenta procentuala este de circa 3%. Pentru a profita de o eventuala cumparare de euro prin intermediul bancii si o revanzare ulterioara, nu neaparat cu scopul speculativ, cursul trebuie sa fluctueze cu peste 3%, altfel nu doar ca nu veti face niciun profit, dar veti pierde bani doar prin cele doua tranzactii valutare.

Mai mult, la sume mai mari este complet nerecomandat sa realizati schimburi valutare la cotatiile afisate de banci la ghisee si trebuie sa incercati sa negociati acele cotatii.

De la ce sume puteti negocia cu bancile cursul?

Pentru sume mai mari, bancile permit negocierea cotatiilor valutare prin realizarea unor licitatii, obtinand astfel un curs mai atractiv.

Cea mai mica suma pe care un client trebuie sa o aiba pentru a obtine un curs mai bun este echivalentul a 10.000 de euro, cele mai prietenoase banci in acest sens fiind Banca Transilvania, CEC si BCR.

Practic, daca vreti sa cumparati 10.000 de euro, pentru a profita de o apreciere puternica a leului si eventual pentru a obtine un profit din aceasta operatiune peste cateva luni, cand anticipati o intarire a euro, cea mai buna optiune este sa apelati la cotatiile negociate pe care vi le pot oferi bancile.

Unele banci sunt insa mai selective in ceea ce priveste potenta financiara a clientilor. ING nu accepta sume mai mici de 50.000 de euro pana sa va ofere un curs de schimb mai bun, iar BRD si Raiffeisen cer echivalentul a 20.000 euro.

Pe langa aceasta conditie, pentru a efectua o operatiune de schimb valutar cu sume mari aveti nevoie si de un cont curent in valuta, ceea ce inseamna ca veti plati un comision de administrare lunara.

Bineinteles, daca vreti sa aveti acces la banii respectivi si prin card trebuie sa platiti si o taxa de emitere a cardului in valuta si o alta taxa de administrare card.

Cel mai mare tarif in cazul administrariii contului curent este de 1 euro pe luna, dar Banca Transilvania de exemplu nu percepe o taxa de acest fel.

De asemenea, trebuie sa luati in calcul si comisionul de retragere din cont, care este in general 0,5% din suma retrasa.

In concluzie, daca nu dispuneti de sume mai mari de 10.000 de euro pentru a obtine un curs negociat la banci sau nu vrei sa mergi cu valiza la casele de schimb, care ofera cotatii mult mai bune decat bancile, nu are sens sa va ganditi la o eventuala speculatie in urma miscarilor mai ample ale leului.

Ganditi-va ca in cazul unor astfel de speculatii miscarea cursului trebuie sa fie mai mare de 3% pentru a trece peste spread-ul bancii si in acest fel macar sa nu pierdeti bani din tranzactiile de schimb valutar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri