In contextul scaderilor dramatice din 2008, cand pietele financiare se confruntau cu puternice turbulente financiare, si fondurile, in care programele unit-linked alocau activele, aveau sa inregistreze scaderi semnificative determinand multi dintre clientii companiilor de asigurari sa renunte la contracte, fenomen care a continuat si in 2009.
Se poate spune astfel ca intr-o lume din ce in ce mai globala, efectul de contagiune din pietele de pretutindeni a afectat si preferintele consumatorilor romani de produse financiare, care in cele din urma nu au ramas imuni la schimbarea tendintelor. Daca, inainte de 2008-2009, in piata locala a avut loc o crestere puternica a asigurarilor de tip unit-linked, deoarece clientii erau atrasi de investitiile care aduceau randamente semnificative, in perioada urmatoare asigurarile de viata traditionale, cu accent pe protectie, au dat tonul pietei, compensand scaderile din cealalta parte.

Altfel spus, lectia romanilor in perioada de criza a fost sa inteleaga volatilitatea. Ne obisnuisem, inainte de criza, sa avem doar cresteri si corectii usoare. Realitatea a aratat insa ca exista si corectii majore, ca in 2008 pentru ca in 2009 au fost cat de cat cresteri. Daca astazi valoarea unitatii este mica, dar peste trei zile, o luna sau doua isi revine, nu trebuie sa ne mai panicam, ci sa privim investitia pe termen lung asa cum este gandit acest gen de produs.

Volatilitatea este unul dintre sinonimele riscului in jargonul financiar. Atunci cand citim ca volatilitatea actiunilor firmei X a fost de 40%, iar cea a actiunilor firmei Y de 20%, instinctul financiar primar ne spune ca actiunea X este mai riscanta decat actiunea Y. Pretul actiunii X este mai "volatil", adica mai imprevizibil. Cu cat riscul investitiei este mai mare, cu atat pretul activului poate sa varieze mai mult. Rezulta ca sansa de a da lovitura, dar si pericolul de a lua plasa sunt mai mari. Volatilitatea este doamna "Imprevizibila". Cine are nervii tari, o iubeste. Cine este mai slab de inger, mai bine o evita.

Cum apreciem volatilitatea la asigurarile unit-linked


O asigurare de viata de tip unit-linked (cu componenta investitionala) imbina caracteristicile unui produs de asigurare de viata cu arhitectura deschisa a fondurilor de investitii de pe piata de capital. Din aceasta privinta, este privita deseori drept un produs financiar destinat exclusiv investirii unor sume de bani, fiind comparata si asimilata altor produse de investitii.

In realitate, rolul primordial al oricarei asigurari (deci si al celor de tip unit-linked) este acela de a oferi protectie financiara in cazul producerii unor riscuri, precum decesul sau invaliditatea permanenta. Daca aceste riscuri se produc, asiguratorul plateste beneficiarilor o suma de bani stabilita de la inceput si garantata prin contract, indiferent de numarul si valoarea primelor de asigurare platite.

In plus, acest tip de produs asigura accesul la investitii fara a fi necesare sume mari de bani ca in cazul plasamentelor individuale la bursa, si in acelasi timp o diversificare importanta a portofoliului. De asemenea, produsele unit-linked ofera o flexibilitate a investitiei, respectiv optiunea de a trece de pe un fond de risc superior pe unul redus. Daca investesti pe termen mai scurt mergi spre un fond cu volatilitate mai mica (investitiile sunt desigur facute in instrumente cu venit fix), daca investesti pe termen mai lung investesti in actiuni, volatilitate mai mare inseamna pe termen lung profit mai mare.

"Programele unit-linked sunt asigurari care adreseaza clientilor cu o cultura investitionala mai ridicata si o acceptanta a riscului mai ridicata. Astfel, orice client ce achizitioneaza asigurari de viata cu componenta investitionala trebuie sa inteleaga faptul acestea sunt produse pe termen lung, ale caror beneficii pot fi cu adevarat fructificate peste un orizont de timp de minim 10 - 15 ani si ca pietele financiare pot inregistra in anumite momente o volatilitate ridicata. Un avantaj important al acestei asigurari este flexibilitatea; clientul, fiind cel care isi asuma riscul investitiei sale, poate urmari evolutia acesteia si poate schimba programele sau procentele alocate mixului investitional. Si, in tot acest timp, beneficiaza de asigurarea sa de viata - suma garantata in caz de deces pe toata durata contractului de asigurare", spune Florina Vizinteanu, presedinte BCR Asigurari de Viata VIG.

Politica de investitii defineste obiectivele fiecarui fond in parte, care variaza, de la a realiza cresteri de capital pe termen lung sau scurt, ori a genera randamente prin investirea intr-un portofoliu mai mult sau mai putin diversificat. Acesta poate sa curpinda una sau mai multe din urmatorele categorii: instrumente cu venit fix, depozite, actiuni romanesti si regionale, actiuni globale, titluri din domeniul imobiliar sau de marfuri. In functie de ponderea pe care fiecare categorie de active, enumerate mai sus, o detine intr-un anumit portofoliu poate fi apreciata si expunerea fondului respectiv.

In 2012, cele mai mai putin "volatile" randamente, desi scazute, au fost obtinute de fondurile situate pe clase de risc mediu si scazut (vezi tabel), cu plasamente preponderent in instrumente cu venit fix si depozite. Pe de alta parte, fondurile cu cele mai mari cresteri in 2012 au si cel mai mult de recuperat, din evolutiile negative inregistrate anii trecuti, in contextul in care activele in care au realizat plasamente sunt mai riscante. In general, fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata au inregistrat randamente cuprinse intre -22% si peste 1700% in perioada cuprinsa de la lansare pana la finele lui 2012, ceea ce inseamna ca asiguratii care au investit initial, de exemplu, 100 de lei intr-o polita au acum intre 78 si 1.800 de lei, in functie de program si profilul de risc ales.

* Pentru aceste fonduri analiza a fost posibila doar incepand cu, 29.09.2011 (GaranT1), 30.12.2011 (GaranT2), respectiv 01.01.2011 (GaranT5).

(Tabelul de mai sus nu reprezinta toti jucatorii din piata de asigurari de viata care detin in portofoliu produse de tipul asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fondurile de investitii. O parte dintre acestia nu au reusit sa raspunda in timp util solicitarii wall-street.ro din motive variate si intemeiate, precum in cazul AXA, Metropolitan Life (Alico), Aegon si Grawe. In cazul Signal Iduna, sistemul de calcul a randamentelor pentru asigurarile unit-linked nu corespunde perioadelor analizate in acest articol. Dar, majoritatea companiilor ofera o anumita analiza sau sistem de calcul a randamentelor pe website-urile proprii, motiv pentru care in numele unor asiguratori a fost inclusa si o legatura catre pagina respectiva. La fel si pentru ING, Allianz, Generali, BCR si Eureko.)

Defalcat, din cele 45 de fonduri de investitii, denominate in euro sau lei, atasate asigurarilor unit-linked si prezentate in tabelul alaturat, numai unul singur a obtinut randamente negative in perioada anului 2012, dar, trebuie tinut cont ca profilul de risc al fondului este unul foarte ridicat, iar obiectivul acestuia este de a realiza cresteri de capital pe termen lung prin investirea intr-un portofoliu diversificat de marfuri. Luand in calcul perioada scursa de la lansare se observa ca dintre fondurile care merg pe plus in 2012, 4 mai au inca de recuperat scaderi si de pana la 23% de anii trecuti, acestea fiind lovite din plin de prabusirea recenta a burselor din toata lumea.

Exista si fonduri lansate inainte de anul 2000, vezi ING, denominate in lei, care inregistreaza cele mai mari randamente, de peste 1.000%, in contextul in care au cea mai mare durata de existenta si au profitat de anii de crestere puternica a burselor. De altfel, evolutia randamentelor programelor unit-linked este in stransa legatura cu performantele pietelor financiare in care acestea investesc - iar acest lucru s-a vazut extrem de clar nu doar in ultima perioada, ci si de-a lungul timpului - iar 2012 a fost un an cu evolutii pozitive pentru bursa romaneasca, dar si pentru cele internationale.

Pe plan local, anul 2012 a fost plin de provocari, in special din cauza tensiunilor politice si a situatiei macroeconomice dificile (an agricol slab, deprecierea leului, cresterea inflatiei), situatie care a impiedicat BNR sa continue politica de relaxare pe care o incepuse si a determinat-o sa tina sub control strict lichiditatea din sistemul bancar. Cu toate acestea, bursa a beneficiat de contextul international favorabil, incheind anul pozitiv, in timp ce randamentele titlurilor in lei au urcat dupa calmarea apelor din plan politic.

Asadar, conform analistilor ING Asigurari de Viata, "actiunile globale au inregistrat cresteri, ajutate atat de datele macroeconomice incurajatoare, cat si de sentimentul pozitiv. Continuarea ratelor foarte scazute ale dobanzilor, sprijinul masiv prin lichiditati si in special politica inovatoare a Bancii Centrale Europene (BCE) au dus la o crestere accentuata a actiunilor in intreaga lume. BCE a reusit sa creasca in mod semnificativ increderea in Zona Euro, tocmai cand pietele si investitorii aveau mai mare nevoie. De asemenea, in 2012, sectorul imobiliar a avut cea mai buna performanta, fiind favorizat de un mediu cu dobanzi reduse si randamente ale dividendelor foarte atractive. In schimb, pietele de marfuri nu au evoluat la fel de bine, confruntandu-se in continuare cu o cerere scazuta pe fundalul incetinirii economice din China si Europa".

Atentie la "unit-urile initiale" din conditiile contractuale

Produsele din clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fondurile de investitii sunt vandute in doua feluri de catre societatile de asigurari de viata din Romania. Fie cu o rata de alocare transparenta, prin care clientului i se prezinta atat in conditiile contractuale, cat si in oferta, cat din prima de asigurare este alocata in fiecare an economisirii, respectiv protectiei, adica sumele nete dupa deducerea cheltuielilor; fie intr-o modalitate care este interzisa in alte state, prin prezentarea unor asa-numite "unit-uri initiale", care contin sume care nu sunt alocate in rezerve si nu sunt destinate pentru cumpararea de unit-uri si denumite „unit-uri initiale” in conditiile contractuale.

Ca urmare, o parte semnificativa din numarul mare de clienti care aleg sa isi intrerupa contractul de asigurare este influentata de diferenta dintre asteptarile formate la momentul anterior achizitionarii produsului si realitate. Pentru a evita astfel de situatii cu impact pozitiv in mentinerea in vigoare a contractelor de asigurare, clientii companiilor trebuie sa solicite prezentarea sumelor efectiv investite de catre asigurator pentru asigurarile de viata si anuitatile legate de fonduri de investitii, inainte de momentul incheierii contractului de asigurare, dar si in informarile anuale trimise clientilor.

Tot mai putini romani cumpara unit-linked

Societatile de asigurari au incasat in primele noua luni ale anului trecut prime brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata in valoare de 1.293 de milioane de lei, din care ponderea politelor de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii (unit-linked) au insumat 441 de milioane de lei. Subscrierile pentru asigurarile de viata traditionale au totalizat 801 milioane de lei, aproape dublu fata de cele legate de fonduri de investitii, tendinta care s-a accentuat dupa 2008. In marimi relatice, subscrierile de polite unit-linked au scazut in valoare cu 5,28% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, in timp ce asigurarile traditionale au crescut cu 1,34% fata de aceeasi perioada din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri