Deponentii Cyprus Popular Bank (Laiki) ar putea pierde 80% din sumele pe care le au in conturi peste 100.000 de euro, nivel garantat de statul cipriot conform legislatiei UE, in timp ce in cazul Bank of Cyprus pierderile vor fi de doua ori mai mici, de circa 40%.

Sumele ramase in depozitele de peste 100.000 de euro de la Laiki ar putea fi recuperate abia peste cativa ani.

Seful bancii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a declarat ca deponentii Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 40% din depozite, scrie Wall Street Journal. Intr-un interviu pentru un post TV, ministrul de Finante, Michael Sarris, a afirmat ca deponentii de la Laiki ar putea recupera doar o cincime din sumele care depasesc 100.000 de euro si ar putea fi nevoiti sa astepte mai multi ani pentru a-si primi banii.

Autoritatile vor numi un administrator special pentru a supraveghea inchiderea Laiki si fuziunea activelor solide cu Bank of Cyprus, a informat Demetriades. Planurile de a numi un administrator special l-au determinat pe presedintele Bank of Cyprus sa demisioneze marti.

"Nu ne aflam in postura de a furniza un procentaj exact in acest moment, dar este de circa 40%", a spus seful bancii centrale referitor la suma care va fi preluata din depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus.

Potrivit estimarilor autoritatilor, pierderile vor afecta circa 19.000 de deponenti de la Bank of Cyprus, care detin impreuna depozite negarantate de 8,1 miliarde de euro. Depozitele negarantate, de circa 3,2 miliarde de euro, de la Cyprus Popular Bank vor pierde cea mai mare parte a fondurilor.

"In mod realist, se va recupera foarte putin"

"In mod realist, se va recupera foarte putin. Suma restituita ar putea fi 20%. Cu siguranta, pentru deponentii cu peste 100.000 de euro ar putea fi o pierdere foarte mare", a spus ministrul de Finante.

Restructurarea celor mai mari doua banci ale tarii va conduce probabil la disparitia a mii de locuri de munca si pierderi consistente pentru deponentii cu sume mari in bancile locale.

Bancile cipriote sunt inchise de pe 15 martie si urmeaza sa reia activitatea joi. Autoritatile financiare fac eforturi "supraomenesti" pentru a respecta termenul limita de a deschide bancile joi, a spus Demetriades.

Ca urmare a temerilor ca deschiderea bancilor va duce la retrageri masive de fonduri, guvernul pregateste instituirea de masuri de control al capitalului, pentru prima data intr-o tara din zona euro.

Ministrul de Finante a promis ca masurile de control al capitalului, care vor include de la blocarea tranzactiilor electronice la controlul pentru bani in aeroporturi, vor fi in vigoare doar o scurta perioada.

Cyprus Popular Bank (Laiki) detine in Romania Marfin Bank Romania, iar Bank of Cyprus opereaza sub brand propriu.

Cine urmeaza dupa Cipru: tarile care pot trece prin SOCUL taxarii depozitelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri