Leul tocmai a trecut peste cea mai proasta saptamana din 2013, iar analistii se feresc sa dea estimari optimiste pentru perioada urmatoare. Przemyslaw Kwiecien, economistul sef al companiei internationale de brokeraj X-Trade Brokers, estimeaza un nivel de 4,54 lei/euro pentru sfarsitul anului si de 4,64 lei/euro in 2014.
La sfarsitul saptamanii trecute leul ajunsese la un nou maxim anual - 4,5535 pentru un euro, insa luni si marti cursul a fost in revenire, moneda nationala tranzactionandu-se la 4,5225.

„Cred ca pietele au luat-o inaintea economiei reale in ultimele luni. Ma astept ca in cea de-a doua parte a anului sa vedem anumite scaderi atat pe bursele cat si pe monedele din tarile emergente. Nu ma astept insa la o tragedie, la deprecieri precum cele din 2008-2009, pentru ca in piete nu mai sunt atat de multi speculatori si nu mai depindem atat de datoriile pe termen scurt”, a declarat Kwiecien.

Acesta subliniaza ca leul e diferit fata de celelalte valute emergente prin faptul ca nu este la fel de lichid, astfel ca influenta traderilor si investitorilor straini asupra cursului este mai redusa. „De asemenea, interventiile cu care BNR a obisnuit descurajeaza intr-o anumita masura investitorii straini”.

Scaderea cresterii economice a Chinei reprezinta cel mai important risc care ameninta in prezent pietele financiare, este de parere polonezul, care adauga faptul ca majoritatea analistilor sunt in continuare prea optimisti cu privire la cresterea acestei tari.

“Economia Chinei a contribuit cu 50% la cresterea globala in 2012, dupa care a urmat SUA, in vreme ce Europa nu a contribuit deloc. Ganditi-va ce s-ar intampla daca dintr-o data cresterea Chinei se reduce puternic. Este un risc pe care foarte putin analisti il iau in calcul”, mentioneaza economistul-sef al XTB.

In aceste conditii, Przemyslaw Kwiecien spune ca si-ar mentine cea mai mare parte din investitii in active denominate in dolari. „O parte din bani i-as plasa si in actiuni, dar in mod sigur nu in titlurilor unor companii din piata marfurilor. Cuprul, de exemplu, ar urma sa cada odata cu China in cazul in care economia acestei tari ar scadea - din moment ce majoritatea cererii vine de la ei”.

Nu in ultimul rand, economistul mentioneaza ca ar evita titlurile de stat pe termen lung care sunt deja prea scumpe, in vreme ce aurul nu reprezinta pentru moment o alternativa sigura de plasare a banilor, din moment ce trendul se mentine unul negativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri