Unul din cinci romani considera contextul economic actual oportun pentru deschiderea unei afaceri, in timp ce numai 10,4% dintre acestia sustin ca au in plan sa porneasca o afacere in urmatorul an, iar alti 2,4% au demarat deja actiunile necesare pentru infiintarea propriei firme, arata un studiu efectuat de Novel Research la initiativa Provident.

Conform studiului, realizat in perioada 9-21 octombrie anul curent, pe un esantion de 1.012 respondenti, peste un sfert dintre romani sunt, de asemenea, interesati si pregatiti sa devina antreprenori, insa nu considera ca vor realiza acest lucru in decurs de un an. Relevant este ca autorii studiului sustin ca romanii doresc sa devina antreprenori preponderent pentru a-si suplimenta veniturile, nu din placerea de a obtine calitatea de angajator.

Aproximativ 37% dintre respondenti au experimentat antreprenoriatul, insa doar 12,2% sunt activi in prezent, releva studiul. In acelasi timp, 4 din 10 au in plan sa devina antreprenori in urmatoarea perioada, iar din punct de vedere al entitatii juridice, aproape jumatate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, in timp ce numai 0,8% se gandesc la o societate pe actiuni.

O pondere de 28% dintre respondenti considera ca pornirea unei afaceri presupune o investitie de pana la 15.000 de lei si 1 din 4 romani spun ca ar apela la o institutie financiara daca ar avea nevoie de bani pentru startul sau dezvoltarea unei afaceri.

Aproximativ jumatate dintre cei chestionati plaseaza investitia pentru inceperea unei afaceri intre 15.000 de lei si 50.000 de lei, iar 24,3% considera ca este nevoie de o finantare de peste 50.000 de lei. Alti 24,2% ar obtine aceasta investitie din imprumuturi de la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale si 20,7% la fonduri de investitii pentru afaceri.

Investitia in propria afacere este considerara printre cele mai avantajoase din economie de catre 46,7% dintre romani. Putin peste jumatate considera profitabile si investitiile in aur si argint, iar aproape 47% au aceeasi parere despre investitiile imobiliare. Depozitele bancare se situeaza abia pe locul al patrulea in clasamentul investitiile atractive pentru romani, cu 36,6% dintre respondenti care au sau sunt interesati sa deschida depozite, urmate de obligatiunile de stat (20%), fondurile de investitii (14,2%) si investitiile la bursa (10,1%).

Nu in ultimul rand, educatia antreprenoriala reprezinta una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din Romania, considera aproape 10% dintre participantii la studiul realizat de Novel Researsch pentru Provident Financial Romania, alaturi de un sistem de tacare mai relaxat si o legislatie mai flexibila. In acest scop, Provident a lansat centrul de resurse online SigurantaFinanciara.ro, care acopera aceasta necesitate si ofera uneltele educationale financiare si antreprenoriale utile atat de antreprenorilor experimentati, cat mai ales celor in devenire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri