Creditele ipotecare si imobiliare in lei ale bancilor au devenit din ce in ce mai competitive, iar in prezent exista, potrivit specialistilor, cel putin 10 oferte pentru credite in lei comparabile ca si cost cu creditele Prima Casa. wall-street.ro va prezinta cum arata oferta de creditare standard in imobiliare.

“Pentru creditele in lei cea mai atractiva oferta comparabila cu Prima casa este un credit cu 5,25% dobanda fixa la lei in primii 3 ani. De altfel avem acum cel putin 10 oferte pentru credite achizitie in lei comparabile ca si cost cu creditele Prima Casa si in acelasi timp avem oferte in euro cu rate chiar mici decat un credit echivalent Prima casa. In acest moment diferentiatorul ramane doar avansul, cu mentiunea restrictiilor pe care un credit prima casa le are fata de unul standard”, a spus pentru wall-street.ro, Anca Bidian, CEO la Kiwi Finance, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de credite din Romania.

Diferentele dintre Prima Casa si un credit ipotecar standard

Anca Bidian ne-a exemplificat ca pentru un credit Prima Casa de 40.000 euro (echivalentul in lei) avem o rata medie 1.072 lei/luna + comision fond garantare 451 lei /an , pentru acelasi credit achizitie standard in lei avem o rata 1.107 lei/luna in timp ce pentru un credit in euro cea mai mica rata in piata este de 241 euro/luna.

Pentru un credit Prima Casa de 60.000 euro (echivalentul in lei) avem o rata medie 1.563 ron/luna + comisuib fond garantare 676 lei/an, pentru acelasi credit achizitie standard in lei avem o rata 1.615 lei/luna, in timp ce pentru un credit in euro cea mai mica rata in piata este de 320 eur/luna.

Bidian spune ca a remarcat o diminuare a solicitarilor pentru creditele Prima Casa, in timp ce a crescut constant numarul solicitarilor pentru achizitii standard, in special pe piata premium (imobile cu peste 4 camere, zone (ultra)central).

Dobanzi credite ipotecare

Valori calcultate pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila de 200.000 lei pe o perioada de 30 de ani. Datele au fost calculate folosind instrumentele de calcul de pe site-urile bancilor. Acolo unde nu au fost disponibile toate datele s-au folosit estimarile conso.ro (DAE pentru CEC Bank si Bancpost si rata lunara UniCredit Tiriac Bank)

Oficialii Raiffeisen au precizat ca pentru credit ipotecar in suma de 200.000 lei, dobanda variabila 5.59% , pe o perioada de 360 de luni DAE calculat este de 5,84%. DAE poate varia in functie de suma si perioada si din acest motiv pot aparea diferente. ( In tabel este mentionat un DAE de 5,89%, cifra orientativa preluata de pe site-ul bancii).

Diferentele intre ponderea achizitiilor Prima Casa in functie de zona si tipul de proiect imobiliar este observata si de consultantii imobiliari. Spre exemplu, reprezentantii Coldwell Banker, cea mai mare companie imobiliara locala, spun ca ponderea creditelor Prima Casa, cea a altor produse de finantare si cea a fondurilor proprii este aproximativ egala. Exista insa diferente intre utilizarea creditelor Prima Casa si a creditelor imobiliare standard de la proiect la proiect.

Astfel ca in zonele cu un nivel de pret redus, consultantii observa o pondere mult mai mare a Prima Casa in total credite de achizitie imobiliara, de pana la 80%.

Adrian Pandelescu, manager SudRezidentialBroker, brokerul de credit lansat anul trecut de firma de consultanta imobiliara SudRezidential, spune de asemenea ca bancile au oferte de credite imobiliare si ipotecare care pot constitui o alternativa pentru cei care pot avea un avans ceva mai mare.

“Bancile sunt din ce in ce mai mult interesate in acordarea de credite ipotecare standard, iar pentru acest lucru vin in intampinarea clientilor cu oferte de avans si de 15% pentru credite in lei sau chiar si 10 %. Cea ce face ca ele sa constitue o alternativa accesibila la creditul Prima Casa si destul de atractiva pentru client prin mecanisme de cross-sale prin alte instrumente de finantare, cum ar fi card de credit sau credit de nevoi personale”, spune Adrian Pandelescu, manager SudRezidentialBroker, care a mentionat ca de departe cel mai accesat ramane creditul Prima Casa, dupa care raman creditele ipotecare cu avans de 10% si 15% avans din pretul locuintei.

Ce oferte de credite imobiliare si ipotecare standard au bancile

Wall-Street.ro a analizat oferta celor mai mari banci de pe piata locala, creditele ipotecare si imobiliare oferite de acestea pornesc in multe cazuri de la un avans de 15%, existand si banci care accepta un avans de minim 5%. De asemenea, dobanzile anuale efective (DAE) sunt pentru un numar considerabil sub 6% pe an.

BCR- Dobanzi de 5,25% la credite ipotecare in lei cu dobanda fixa

Potrivit oficialilor BCR, cea mai mare banca din Romania, circa 50% din cererea de credite pentru locuinte este pentru oferta de creditare standard a bancii, in timp ce restul este acoperit de Prima Casa (BCR este banca cu cele mai mari plafoane din programul Prima Casa-n.r.).

Cum arata profilul clientului si conditiile creditarii in cazul produsului standard de creditare pentru locuinte al BCR?“Profilul clientului – tineri din mediul urban, cu studii medii, casatoriti care cauta un avans scazut si conditii avantajoase de costuri”, spun oficialii BCR.

"BCR a redus dobanda, recent, pentru creditele ipotecare cu dobanda fixa (pentru 3 ani) cu peste de 1 (un) punct procentual, aceasta ajungand la valoarea de 5,25% pentru clientii care isi incaseaza salariul in cont la BCR. Totodata pentru creditele cu dobanda variabila pe toata perioada marja va fi redusa cu 0,4 puncte procentuale, dobanda plecand de la 5,49%", au spus oficialii bancii.

Creditul Casa Mea este acordat pentru achizitia, constructia sau modernizarea de locuinte, dar si refinantarea altor credite imobiliare sau cu ipoteca in derulare la BCR sau alte banci.

Avansul minim la BCR este de 15%. Creditul este acordat in conditiile ipotecarii in favoarea bancii a imobilului achizitionat din credit si, in completare, daca este cazul, a unui alt imobil aflat in proprietatea ta sau a coplatitorilor (in cazul creditelor ipotecare) sau ipotecarii in favoarea bancii a unui alt imobil decat cel achizitionat din credit, aflat in proprietatea ta sau a coplatitorilor (in cazul creditelor imobiliare).

Potrivit exemplului de calcul transmis de banca, pentru un credit de 180.000 lei (echivalentul a circa 40.000 euro), clientii carora li se vireaza salariul la BCR care aleg un credit ipotecar cu dobanda fixa in primii 3 ani, dobanda este de 5,25% in primii 3 ani (rata de 994 lei), ulterior fiind de 5,09% (rata de 977 lei), iar cei care aleg un credit cu dobanda variabila vor avea o dobanda de 5,49% (rata de 1.021 lei). DAE este in primul caz de 5,32%, iar in cazul creditului ipotecar cu dobanda variabila ajunge la 5,70%.

In ceea ce priveste clientii care nu isi primesc salariul la BCR, DAE este pentru un credit cu dobanda fixa in primii 3 ani de 5,85% (rata de 1.050 lei in primii 3 ani, 1.033 lei ulterior), iar pentru cei care aleg un credit pentru locuinta cu dobanda variabila DAE este de 6,23% (rata de 1.078 lei).

Pentru un credit ceva mai mare, de 200.000 lei, pe 30 de ani, potrivit calculatorul de rate de pe site-ul BCR, cei care isi primesc salariile la BCR ar urma sa plateasca o rata de 1.168 lei ( DAE -5,98%) in cazul unei dobanzi variabile si o rata de 1.104 lei (DAE- 5,53%) in cazul in care aleg creditul cu dobanda fixa. Cei care nu isi primesc salariile in cont la BCR vor plati o rata lunara de 1.167 lei ( DAE 6,05%) la un credit de 200.000 lei cu dobanda fixa si 1.232 lei (DAE-6,51%) daca aleg un credit pentru locuinta cu dobanda variabila.

BRD- Avansul minim la creditele pentru locuinte, 5%

Creditul Habitat de la BRD este destinat mai multo proiecte imobiliare personale de la achizitiesi constructie de locuinte, la reabilitare sau consolidare. Avansul minim este de 5%, iar banca ofera atat posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa in primii 7 ani, cat si a unui produs cu dobanda indexabila pe toata perioada creditarii.

Potrivit calculatorului de rata de pe site-ul bancii in cazul unui credit indexabil cu asigurare de viata inclusa DAE este de 6,66%, iar rata lunara este de circa 1.157 lei. In cazul unui credit cu dobanda fixa DAE este de 7,39%, iar rata este de 1.300 lei. Datele sunt calculate pentru un credit de 180.000 lei, pe 30 de ani, cu avans 5% si asigurare de viata inclusa ( cu rate egale). Pentru un credit de 200.000 lei, rata este de 1.450 lei la un DAE de 7,39% pentru un credit cu dobanda fixa si peste 1280 lei si DAE 6,65% pentru cele cu dobanda indexabila.

UniCredit Tiriac Bank- dobanda variabila de 4,93% la creditul imobiliar in lei

In cazul UniCredit Tiriac Bank, banca care ofera de asemenea credite prin Prima Casa, in prezent aproximativ 20% din creditele de achizitie locuinta acordate de UniCredit Tiriac Bank sunt produse “Prima Casa”. “Fiind acordate doar in lei, putem preciza ca 44% din noile credite de achizitie locuinta, acordate in moneda locala, sunt produse “Prima Casa””, spun oficialii bancii.

In prezent, pentru achizitia unei locuinte printr-un credit ipotecar/imobiliar, UniCredit Tiriac Bank ofera clientilor sai catteva posibilitati de finantare, pe langa produsul Prima Casa in lei. Creditul imobiliar/ipotecar pentru achizitie de locuinta al Unicredit Tiriac Bank in euro are o dobanda variabila calculata la Eurobor 3 luni plus 5,9% ( in prezent valoarea dobanzii este de 6,193%). Potrivit exemplului de calcul de pe site-ul bancii DAE este 7,07% in acest caz.

Avansul minim la UniCredit Tiriac Bank este de 20-25%. In cazul creditului imobiliar/ipotecar in lei, dobanda variabila este ROBOR la 3 luni plus 2,49% ( in prezent valoarea dobanzii este de 4,93%), avansul minim fiind de 20%. Potrivit datelor de pe site-ul bancii DAE este 5,73%.

Banca are si un produs de creditare imobiliar/ipotecat in lei cu dobanda fixa in primii 3 ani. Dobanda fixa in primii 3 ani este de 6.53% iar din anul patru dobanda variabila: Robor 3M + 4% (in prezent valoarea dobanzii este 6.44%). DAE este 7,36%, potrivit datelor de pe site-ul bancii.

Si pentru acest produs de creditare pentru produse imobiliare avansul minim este de 20%.

Cifrele sunt valabile pentru un credit in euro de 50.000 euro si de 200.000 lei pentru unul in moneda nationala.

Banca Transilvania- dobanda de 5,89% la creditul ipotecar in lei

Creditul cu ipoteca de la Banca Transilvania cu dobanda variabila are un cost calculat prin EURIBOR la 6 luni plus 5,5 pp , dobanda fiind de 5,889% in euro, iar in lei creditul ipotecar cu dobanda variabila are dobanda de 5,890%.

In cazul creditelor ipotecare cu dobanda fixa introductorie dobanda fixa in primul an este de 5,9% in euro si in lei este de 6,25% in primii doi ani.

Avansul necesar este de minim 15% la creditele in lei si de minim 20% la creditele ipotecare in euro ( daca veniturile sunt integral in euro) sau minim 25% la euro, daca veniturile nu sunt integral in euro.

Creditele imobiliare cu dobanda variabila pentru cumpararea, constructia sau modernizarea unui imobil au o dobanda de 5,889% (EURIBOR la 6 luni plus 5,5pp) in euro si o dobanda de 5,890% in cazul creditelor in lei ( ROBOR 6 luni plus 2,9 pp).

Pentru cei care isi incaseaza salariile la Banca Transilvania dobanzile sunt ceva mai mici. Astfel pentru un credit cu dobanda variabila in euro, dobanda este 5,639%, in timp ce in lei este 5,390%. DAE este 6,19% in euro si 5, 64% in lei. DAE este usor mai mare in cazul creditelor imobiliare.ipotecare cu dobanda introductorie fixa si apoi variabila.

Pentru creditele imobiliare cu dobanda fixa introductorie dobanda fixa este de 5,9% in primul an pentru creditele in euro si de 6,25% in primii doi ani pentru cele in lei.

Avansul este de minim 15% pentru creditele imobiliare in lei si de 20-25% minim pentru creditele imobiliare in euro ( avansul creste daca veniturile nu sunt integral in euro). Datele sunt valabile pentru un credit de 50.000 euro, respectiv 200.000 lei pe 30 de ani.

ING Romania- DAE de 5,39% daca inchei o asigurare de viata de grup

Creditul ipotecar in lei de la ING Romania are o dobanda anuala de 5,13% si o dobanda anuala efectiva de 5,72% in cazul in care inchei asigurare de viata de grup (150.000 lei pe 35 ani), daca nu inchei o asigurare de viata de grup dobanda anuala este de 10,82%. Avansul este de 15%, iar venitul minim acceptat de 1.500 lei

Astfel pentru un credit de 200.000 lei pe 30 de ani rata ar fi de 1.089 lei si dobanda anuala de 5,13% pe an, in cazul in care s-a optat pentru asigurarea de viata de grup de la ING.

CEC Bank- Dobanda de 4,83% pentru creditul ipotecar

La CEC Bank dobanda variabila pentru un credit ipotecar in lei pentru locuinte standard este de 4,83%, in timp ce pentru un credit imobiliar este de 5,23%.

Pentru un credit imobiliar de 200.000 lei pe o perioada de 30 de ani DAE este de 5,88% iar rata lunara ar fi de 1.181 lei. Pentru un credit ipotecar de 200.000 lei pe 420 luni DAE se ridica la 5,46%, iar rata este de 1.067 lei. Pe 360 de luni, rata este de 1.182 lei ( la un venit de 2.000 lei).

La Alpha Bank avansul minim pentru un credit ipotecar in lei este de 15%.

Pentru un credit de 200.000 lei pe 30 de ani cu iincasarea salariului la Alpha Bank dobanda anuala efectiva este de 6,16%, iar rata este de 1.189 lei. Daca nu iti incasezi salariul la Alpha, DAE este de 6,74%, iar rata este de 1.254 lei, potrivit calculatorului de rate de pe site-ul bancii.

Raiffeisen Bank: DAE de 5,97% cu avans incepand de la 15%

Pentru creditul imobiliar Casa Ta de la Raiffeisen Bank cu dobanda fixa 3 ani, rata dobanzii este de 5,9% pe perioada cand dobanda este fixa, ulterior fiind de 5,59%. DAE este de 5,97% ( la care se adauga asigurarea imobilului). Cifrele sunt valabile pentru cei care incaseaza salariul la Raiffeisen pentru un credit de aproape 140.000 lei.

Pentru clientii standard dobanda fixa este de 6,15%, urmand ca apoi sa scada la 5,84%, DAE este de 6,15%. Banca finanteaza pana la 85% din valoarea garantiei pentru creditele in lei. Pentru credite in lei cu dobanda variabila dobanda este de 5,84%, DAE fiind de 6,15%, in cazul clientilor standard.

In cazul unui credit de 200.000 lei rata lunara este de 1.146 lei pentru un credit cu dobanda variabila ( 5,59%) si de 1.186 lei pentru un credit cu dobanda fixa (5,9%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri