Probabilitatea aparitiei unor corectii severe pe pietele de capital in lunile urmatoare este in crestere, iar Bursa de Valori Bucuresti nu face exceptie, cred analistii casei de brokeraj specializata in tranzacti Forex XTB Romania.

„Cu toate ca pentru companiile listate la Bucuresti indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi in comparatie cu cei din Germania sau SUA (in medie), destinul pietei locale e strans legat de suisurile si coborasurile sentimentului global. Capitalul extern este capabil sa imprime trenduri ample, in timp ce investitorii locali au o abordare, in general, nu de formatori, ci de ”primitori” de directie”, spune Claudiu Cazacu (foto), seful departamentului de analiza al XTB Romania.

Analistul considera ca seninatatea cu care sunt privite investitiile in actiuni tine de fluxul de bani nou creati de catre Fed, dar si de optimismul privitor la economia reala americana, care pare a fi intrat pe o crestere durabila.

„Marea intrebare este daca nu cumva tocmai aici se gaseste punctul slab al entuziasmului. Revenirea din SUA convinge Fed sa aduca politica monetara spre normal, reducand treptat pana la zero injectiile de lichiditate. Or tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninatate si uneori chiar euforie pietele de actiuni, coborand simultan si volatilitatea. Fara ”scutul” Fed, si dupa ani buni de protejare artificala, investitorii s-ar putea trezi nepregatiti in infruntarea cu furtunile viitoare”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

In Europa, cresterea economica e inca fragila, iar avansul estimat la 1% in 2014 este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adversi neanticipati in piete – precum o accelerare a pretului marfurilor agricole ori a petrolului, este de parere analistul XTB.

Indicii americani au inregistrat in ianuarie o corectie care nu a depasit 10%, iar revenirea a fost puternica de atunci, S&P500 reusind chiar sa atinga noi maxime istorice. In medie, dupa 1957 corectii de peste 10% au aparut la fiecare 1,5 ani. Dar situatia a fost foarte diferita in perioada cand Fed a utilizat injectiile de lichiditate. Au trecut patru ani din 2007 pana la corectia de peste 19% din vara lui 2011 – care a avut atunci argumente serioase precum criza europeana, plafonul de datorie si scaderea ratingului SUA.

„Suntem la 2 ani si jumatate de la acea ajustare, si daca privim perioada de dupa 2007 ca fiind una neobisnuita, alegand norma istorica a mai multor decenii, o ajustare de proportii pare a fi tot mai probabila pe masura ce inaintam in 2014. Scenariul de scadere are in momentul de fata argumente fundamentale dificil de ignorat, intre care perspectivele pentru profiturile companiilor, re-orientarea dobanzilor in SUA pe masura ce injectiile de lichiditate sunt oprite si o posibila criza in China. Incepand cu aceasta primavara, si cu sanse in crestere spre vara, investitorii ar putea sa infrunte o corectie severa, insemnand ajustari ale indicilor intre 15 – 20% in pietele americane si germane, si cel putin tot atat in cazul BVB”, a concluzionat Claudiu Cazacu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri