Majoritatea bancilor se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada si in acelasi timp la o stabilizare a cheltuielilor cu provizioanele sau chiar la o scadere. In acelasi timp, 75% din institutiile de credit din Romania mizeaza pe o imbunatatire a rezultatelor financiare in acest an, conform Barometrului Bancar ARB & EY.

Barometrului Bancar ARB & EY

Astfel, peste 80% dintre banci se asteapta ca cheltuielile cu provizioanele de risc sa nu creasca, in timp ce 35% dintre ele mizeaza chiar pe o scadere a provizioanelor.

"Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.

In ceea ce priveste zona de retail, peste 65% din bancile de pe piata romaneasca se asteapta la relansarea cererii de credite de consum, in timp ce 75% prognozeaza un avans al cererii pentru cardurile de credit.

La fel de important, 70% dintre banci estimeaza o crestere mai mare a cererii de credite pentru companii.

Potrivit sondajului realizat de EY Romania in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), legea insolventei si modul de aplicare al ei descurajeaza creditarea, dupa cum au raspuns peste 85% dintre banci.

"Recentele modificari ale Codului insolventei aduc imbunatatiri cadrului legislativ, dar consideram ca mai sunt lucruri de facut in ceea ce priveste aplicarea legii pentru a convinge bancile ca lucrurile s-au schimbat si in consecinta pot sa-si relaxeze politicile de creditare. Mentinerea disciplinei financiare este conditia de baza pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar", a subliniat Ghetea.

Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de doua ori pe an cu membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si este un instrument de informare al bancherilor si opiniei publice in privinta modului in care conducatorii din sistemul bancar romanesc privesc evolutia mediului economic, legislativ si de afaceri si implicatiile asupra bancilor pe care le conduc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri