Cursul de schimb anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut, pana la nivelul de 4,4503 lei/euro, dar volumele de tranzactionare au fost mult mai mici decat cele de marti, zi in care rata de referinta a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

Paritatea afisata miercuri este cu 1 ban (0,23%) peste cea publicata marti, de 4,4403 lei/euro. Un curs sub cel de marti a fost anuntat de BNR pe 2 decembrie 2013, cand euro a fost cotat la 4,4359 lei. Cursul de referinta leu/dolar a crescut, miercuri, cu 1,65 bani (0,52%), la 3,2194 unitati. In ziua anterioara, rata de schimb a coborat cu 0,92 bani (0,29%), la 3,2029 lei/dolar, si a atins cel mai redus nivel din 14 noiembrie 2011. La acea data dolarul a fost cotat la 3,1707 lei, informeaza Mediafax.

Leul a scazut, miercuri, si fata de francul elvetian, rata de schimb urcand cu 0,91 bani (0,25%), de la 3,6397 lei/franc la 3,6488 lei/franc. O cotatie mai mica decat cea de marti a fost inregistrata in 8 ianuarie 2014. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"Pe volume neobisnuit de ridicate, leul a avansat ieri pana la un maxim al ultimelor cinci luni, dincolo de 4,44/euro. Intarirea monedei locale nu pare a fi fost impulsionata de niciun motiv evident, fapt care ofera drept posibila explicatie doar tranzactiile comerciale, insa mai interesant, aprecierea leului a fost intampinata de o rezistenta majora (in termeni de volume), care a impins moneda inapoi aproape de 4,45/euro la final de zi. In contextul unor piete regionale marcate de activitate redusa, astfel de dinamici indica posibile interventii ale bancii centrale care ar fi putut stopa avansul leului, perspectiva care se potriveste cu sugestiile oferite in trecut de catre BNR cu privire la nivelul cursului de schimb de echilibru. Asadar, ne putem astepta ca leul sa aiba un potential limitat de apreciere dincolo de 4,45/euro", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa miercuri dimineata.

Pe de alta parte, unii dealeri cred ca evolutia de marti a fost sustinuta de dobanzile mai ridicate din piata, care au determinat vanzari de valuta si constituirea de depozite in lei. La deschiderea sedintei de miercuri, pe piata interbancara euro a fost tranzactionat la 4,45 lei, usor sub nivelurile de la inchiderea sedintei precedente, de 4,4515 - 4,4525 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a fluctuat usor in jurul nivelului de 4,45 lei/euro, rulajul fiind mult mai mic fata de cel de marti. Cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4465 lei/euro, iar maximul a fost de 4,4530 lei/euro.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4510 - 4,4520 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la inchiderea sedintei de marti. In acelasi timp, zlotul se deprecia cu 0,17% in raport cu euro, in timp ce forintul se intarea cu 0,17%.

Banca centrala a organizat, miercuri, o licitatie repo prin care patru banci au imprumutat 627,2 milioane lei, pentru o saptamana, la o dobanda egala cu rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an. Miercuri a ajuns la scadenta un imprumut de 2,037 miliarde lei acordat de BNR in urma cu o saptamana unui numar de sase banci. Ratele medii ale dobanzilor afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut usor, de la 3,49% - 3,99% pe an la 3,38% - 3,88% pe an.

In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut de la 3,43% - 3,93% pe an la 3,36% - 3,86% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut, totodata, de la 3,17% pe an la 3,14% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri