Autoritatea de Supraveghjere Financiara (ASF) vrea sa scada plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, situat in prezent la 5 milioane de euro, pentru reduce presiunea asupra cheltuielilor asiguratorilor, in crestere din cauza sentintelor instantelor.

"Avem o discutie cu jucatorii din piata in privinta plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil si contraporductiv pentru piata din Romania. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultari pe acest subiect. Vom avea o initiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie sa luam in calcul istoricul daunelor de acest fel. Initiativa legislativa nu incalca prevederile UE, care cred ca sunt indicative si nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul sa-si adapteze normele la specificul national", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite. Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba, noteaza Mediafax.

Legislatia stabileste un plafon maxim al despagubirilor de 5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate. Cresterea pragului de despagubire atat in cazul vatamarilor corporale si deces, dar si al daunelor materiale, a afectat rezultatele companiilor de asigurari pe segmentul politelor RCA, asigurari obligatorii care au fost utilizate deseori de companii pentru a obtine lichiditati si cota de piata, ceea ce a dus la o concurenta acerba pe partea de tarife.

Potrivit datelor ASF, volumul despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale a crescut puternic in ultimii sase ani, urcand de la 3% in 2008 la circa 25% din totalul platilor la sfarsitul lunii martie a acestui an. Evolutia este si urmarea faptului ca Romania a armonizat din 2012 cu legislatia europeana limitele de despagubiri pe care instantele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmasilor acestora, daca nu se ajunge la un acord amiabil.

Daunele materiale provocate de accidente pot fi despagubite pana la 1 milion de euro, iar cele pentru vatamari corporale si decese (despagubiri morale) se pot ridica si la 5 milioane de euro, cu mult peste pragurile anterioare. Asiguratorii incearca de mai mult timp sa impuna un ghid de despagubiri care sa reprezinte o referinta pentru instantele din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri