Ti-ai intemeiat o familie, din punct de vedere al carierei esti pe drumul cel bun, iar in curand te pregatesti sa schimbi prefixul si sa ajungi la 40 de ani. Pentru multi romani cu venituri medii aceasta este varsta cand ajung sa se gandeasca serios la economii si planuri de pensionare. Este oare prea tarziu?

Daca ar fi sa ne luam dupa un ABC al economisirii, da, varsta de 40 de ani este una destul de intarziata pentru cei care abia acum se gandesc sa puna bani deoparte. Totusi, la modul realist vorbind, cati dintre noi se gandesc la economisire la 20 de ani, sau macar au posibilitatea de a face acest lucru?

La 40 de ani o persoana obisnuita ar trebui sa se concentreze pe pastrarea unui stil de viata, pe educatia copiilor si pe sanatate. Ar trebui sa isi structureze un plan de investitii pentru ca deja a trecut de prima tinerete si clar trebuie sa economiseasca. De asemenea, este o varsta la care ar trebui sa aiba o asigurare de viata”, spune Eugen Voicu, presedintele companiei de administrare a investitiilor Certinvest.

Desi in Romania aceasta obisnuinta este departe de a se fi format, Eugen Voicu recomanda inceperea economisirii pentru pensionare inca de la 20 de ani. “Perioada de economisire pentru pensie deja nu mai prea avantajeaza o persoana aflata la 40 de ani. Este dificil sa ii spui unui tanar sa puna bani deoparte, insa cred ca o persoana angajata la 20 si ceva de ani si-ar putea permite totusi sa economiseasca macar 100 de lei pe luna pentru pensionare. Este cea mai avantajoasa varsta pentru ca banii investiti acum vor genera in timp randamente mult mai mari decat cei plasati la 40 sau 60 de ani”.

Perioada de economisire pentru pensie deja nu mai prea avantajeaza o persoana aflata la 40 de ani. Este dificil sa ii spui unui tanar sa puna bani deoparte, insa cred ca o persoana angajata la 20 si ceva de ani si-ar putea permite totusi sa economiseasca macar 100 de lei pe luna pentru pensionare. Este cea mai avantajoasa varsta pentru investitii - Eugen Voicu, Certinvest

Un calcul simplu arata ca daca ati incepe cu un plasament in valoare de 100 de lei si ati investi alti 100 de lei pe luna, la o dobanda nominala de 5% (reinvestita anual), de la 20 la 60 de ani, la sfarsitul perioadei ati avea in total circa 145.000 de lei.

Daca ati investi aceiasi bani de la 30 la 60 de ani, suma finala ar ajunge la 80.150 lei, in vreme ce investitia de la 40 la 60 de ani ar genera in final doar 40.000 lei.

“Tipul de investitie variaza in functie de riscul pe care fiecare si-l poate asuma. La 40 de ani poti suporta anumite riscuri in investitii, dar trebuie sa fii totusi mai selectiv”, spune Eugen Voicu.

Si totusi, avand in vedere aceste lucruri, in ce si-ar plasa seful Certinvest banii in momentul de fata? “In primul rand i-as da pe mana unui asset manager pentru ca este mult mai conectat la piata. Eu am un profil de risc mai ridicat, asa ca daca ar fi sa aleg probabil m-as duce 40-50% in actiuni, 30% in obligatiuni corporative si diferenta de 20% in instrumente financiare foarte sigure (n.red. depozite bancare, titluri de stat, etc.)”, mentioneaza Voicu.

Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte, in medie, 40 de euro lunar in anul 2013, fata de 181 euro in Austria sau 90 de euro in Slovacia, iar doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara sa utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport publicat la sfarsitul anului trecut de Erste Group.

Statistica mai arata si ca doar 19% dintre romani sunt satisfacuti de suma pe care reusesc sa o economiseasca lunar, iar aproape doua treimi dintre persoanele care economisesc in Romania vor sa mentina sau sa majoreze in urmatorii cinci ani sumele acumulate.

Foto: Shutterstock / back view of elderly couple

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri