Procesul de dezintermediere a continuat si in luna august, cand soldul creditului a scazut cu 0,1%, cadere limitata de avansul imprumuturilor in lei acordate populatiei, care au urcat cu aproape 2%, in timp ce finantarile in valuta si cele in lei pentru companii s-au contractat, potrivit Mediafax.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna august 2014 cu 0,1% (+ 0,2% in termeni reali) fata de luna iulie 2014, pana la nivelul de 213,55 miliarde lei, respectiv 32% din PIB-ul estimat pentru acest an.

Creditul in lei a crescut cu 0,7% (1,0% in termeni reali), la 97 miliarde lei, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,6%), la echivalentul 121,8 miliarde lei.

Imprumuturile in lei pentru populatie au urcat cu 2%, la 38,2 miliarde lei, dar cele acordate companiilor au coborat cu 0,2%, la 52,4 miliarde lei.

Finantarile in valuta au scazut pe ambele segmente, cu 0,8% la populatie (62,7 miliarde lei) si cu 0,7% la companii (59,12 miliade lei).
La 31 august, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,8% (- 4,6% in termeni reali) fata de august 2013, pe seama majorarii cu 9,0% a componentei in lei (8,1% in termeni reali) si a diminuarii cu 11,5% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11,1%).

Pe segmente, creditul in lei a avut o crestere anuala de 12,6% la populatie si de 6,5% la companii, in timp ce creditul in valuta s-a contractat cu 9,4% la populatie si cu 13,7% la firme.

Pe de alta parte, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au diminuat cu 0,3% in august, pana la 81,35 miliarde lei, desi se mentin pe o crestere de 5,4% (4,6% in termeni reali) fata de august 2013.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au crescut cu 1,4%, pana la 58,48 miliarde lei, consemnand o crestere anuala mai mare decat in cazul populatiei, cu 9,4% (8,5% in termeni reali).

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut cu 0,6%, pana la nivelul de 75,4 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,7%, pana la 17,1 miliarde euro).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 3,4% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 4,0%). Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 2,0% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 2,5%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 6,3% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 6,9%).

Masa monetara in sens larg (M3) a inregistrat la sfarsitul lunii august 2014 un sold de 242,79 miliarde lei. Fata de luna iulie masa monetara a crescut cu 0,9%, iar in raport cu august 2013 masa monetara s-a majorat cu 5,6% (4,8% in termeni reali).

NUmerarul in circulatie a crescut doar in luna august cu 3,4%, la 38 de miliarde lei si se cifreaza cu aproape 12% peste nivelul din august 2013. O evolutie anuala similara au inregistrat si depozitele pe o zi, cu un sold de 67,5 miliarde lei.

Sursa foto: Foto: euro, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri