Cashul este supus unui asalt continuu din partea mijloacelor electronice de plata. Daca clasicele carduri de debit sau de credit sunt in peisajul bancar romanesc de foarte multa vreme, cardurile contactless au castigat aderenta in ultima perioada, iar portofelele digitale de abia isi fac aparitia. wall-street.ro va prezinta informatiile esentiale despre cele trei mijloace de plata electronica. Ce produs ar putea domina piata in curand?

Esti interesat de tehnologia contactless si de ultimele inovatii in banking? Te poti inscrie la a treia editie a conferintei Banking 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro in 28 octombrie. Inscrierile au inceput deja. Participarea este GRATUITA.

Ce este un portofel digital?

Desi exista mai multe tipuri de portofele digitale oferite de companii diferite - Google, Apple, PayPal sau Square -majoritatea sunt aplicatii de smartphone care permit utilizatorilor sa plateasca prin apropierea telefonului mobil de un POS contactless. Aplicatiile sunt disponibile in general pe cele mai populare sisteme de operare de mobil, Android si iOS, scrie Androidspin.com.

In plus, aceste aplicatii mobile pot stoca si informatiile referitoare la plati, istoricul lor, dar si beneficiile programelor de loialitate. Clientii pot acumula astfel puncte de loialitate fara sa foloseasca cardul bancar. Tot ce trebuie sa faci pentru a folosi un portofel digital in cazul unei plati este sa apropii smartphone-ul de un dispozitiv care accepta platile contactless. Cititoarele si POS-urile contactless exista si pe piata romaneasca, ele fiind compatibile atat pentru platile printr-un card contactless, cat si pentru platile cu un portofel electronic.

Asteptarile cu privire la dispozitivele de tip portofel digital sunt foarte mari. Mario Shiliashki, vicepresedintele senior pe zona de plati emergente al Mastercard, a declarat recent pentru CNet ca evolutia acestor portofele electronice ar putea impulsiona cresterea MasterCard in urmatorii 10-20 sau chiar 30 de ani, intr-un ritm mai rapid decat pana acum.

Ce rost mai are, atunci, un card contactless?

Tinand cont ca portofelele digitale sunt concepute tocmai pentru a inlocui cardurile bancare, multi ar putea sa intrebe de ce coexista cardurile traditionale contactless. Practic, si cardurile contactless sunt un fel de portofel digital, avand in vedere ca tot ce trebuie sa faci pentru a efectua o plata este sa apropii cardul de dispozitivul de citire, proces identic cu cel al platiilor cu telefonul mobil. Totusi, cardurile contactless au inscriptionate date cu caracter personal, care pot fi utilizate pentru eventuale fraude.

Platile contactless nu trebuie insa sa fie realizate exclusiv printr-un card bancar, ci pot fi efectuate si cu bratari sau orice alt dispozitiv care are integrat tehnologia NFC. Recent, banca spaniola Caixa a lansat o bratara contactless prin care clientii pot face tranzactii mai mici de 20 de euro doar apropiindu-si mana de POS-urile contactless.

Cardul de credit, incotro?

Nu sunt prea multe de spus despre cardurile de credit, avand in vedere ca o exista in oferta bancilor la nivel global de zeci de ani si de peste un deceniu in Romania. Multi romani au chiar mai multe carduri de credit si, cel putin in plan local, cata vreme doar 52% din populatie este bancarizata, ar mai fi loc de crestere, astfel incat un card de credit sa intre in portofelul fiecarui roman.

In plus, bancile din piata locala au atacat puternic segmentul cardurilor de credit prin oferte de bonificare, beneficii si puncte acumulate la fiecare tranzactie pe care o face un client cu cardul de credit. Deocamdata, cardul de credit este produsul care domina piata, dintre cele sus mentionate, restul mijloacelor de plata fiind doar metode diferite de a stoca datele cu caracter personal, care simplifica efectuarea platilor de catre clienti.

Sursa foto: portofel digital, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri