Investitiile in garsonierele din Iasi, in scopul inchirierii ulterioare, asigura cele mai bune randamente din Romania, in timp ce in Bucuresti apartamentele cu trei camere din centru-nord sunt cele mai profitabile, potrivit unui studiu al imobiliare.ro.

Portalul imobiliar a realizat o comparatie intre randamentele oferite de achizitia unui apartament in scopul inchirierii ulterioare. Studiul raporteaza preturile medii solicitate pentru unitatile locative cu una, doua si trei camere scoase la vanzare in Capitala si alte sapte mari oras din tara la nivelul mediu al chiriilor practicate pe fiecare segment in parte. Garsonierele sunt, de regula, cele mai rentabile achizitii, iar in fruntea celor mai atractive randamente oferite se afla orasul Iasi, potrivit Mediafax.

Iasi, orasul cu cele mai mari randamente din inchirierea unui apartament

Astfel, in Iasi achizitia unei garsoniere cu 24.300 de euro ar aduce, in conditiile unei chirii de 180 de euro pe luna, un randament de 8,8% - cel mai mare la nivelul oraselor analizate, astfel ca investitia initiala ar fi recuperata in 11 ani si trei luni.

In Bucuresti, cel mai mare randament ar putea fi obtinut pentru un apartament cu trei camere in zona de centru-nord (Aviatiei, Baneasa, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Kiseleff, Aviatorilor). La un pret de 101.100 de euro si o chirie medie de 710 euro pe luna, acesta ar aduce un yield de 8,4% pe an si o perioada de amortizare de 11 ani si circa zece luni.

Tot in aceasta zona, pentru un apartament cu doua camere, randamentul este de aproximativ 7,1% pe an, iar investitia ar putea fi recuperata in circa 14 ani. In zona centrala (Unirii, Victoriei, Universitate, Romana, Cotroceni, Dacia), randamentul pentru o garsoniera este de aproape 7,3%, ceea ce inseamna ca investitia va fi recuperata in 13 ani si aproape noua luni. Pentru o locuinta cu doua camere, nivelul yield-ului ajunge la circa 6,3%, iar perioada de amortizare la 15 ani si peste zece luni, in timp ce pentru un apartament cu trei camere in zona centrala randamentul ajunge la circa 6,1%, ceea ce ar face ca investitia sa fie recuperata in 16 ani si peste trei luni.

In zona semicentrala a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Mosilor, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou), o garsoniera asigura un randament de aproape 7,5% pe an si o perioada de amortizare de 13 ani si peste patru luni. Un apartament cu doua camere ar oferi un yield de 6,4% si o perioada de recuperare a investitiei de 15 ani si peste sapte luni, iar o locuinta tricamerala ar putea fi amortizata in 16 ani si circa o luna, la un randament de 6,2%.

In cat timp iti recuperezi investitia intr-un apartament in cartierele bucurestene

Analiza pe sectoare indica pentru Sectorul 1 un randament de 7,9% si o perioada de amortizare de 12 ani si aproape opt luni pentru un apartament cu doua camere si de 8% si o perioada de recuperare a investitiei de 12 ani si jumatate la trei camere. In sectorul 2, cartierele Tei, Colentina si Pantelimon, garsonierele aduc un randament de 7,9% pe luna si o perioada de amortizare de 12 ani si sapte luni, iar un apartament cu doua camere genereaza un yield de 6,8% pe an, respectiv o durata de recuperare de 14 ani si peste sapte luni. In 15 ani si circa doua luni este recuperata investitia pentru cumpararea unui apartament de trei camere in sectorul 2, adica un randament de 6,6% pe an.

In sectorul 3 (Titan, Balta Alba, Vitan), o garsoniera are un randament evaluat la 7,2% pe an, ceea ce asigura o perioada de recuperare a investitiei in 13 ani si noua luni. In aceleasi zone, un apartament cu doua camere, ar aduce un yield de 6,8% si o perioada de amortizare de 14 ani si 7 luni, iar trei camere un randament de 6,4% pe an si o durata de recuperare a investitiei de 15 ani si peste sase luni.

In cartierele din sectorul 4 (Berceni, Giurgiului), achizitia unei garsoniere ar aduce un yield de aproape 8% pe an, iar investitia ar fi amortizata in 12 ani si peste sase luni. Un apartament cu doua camere ar oferi un randament de 6,5% si o perioada de recuperare de 15 ani si patru luni, iar unul cu trei camere ajunge la un yield de 5,86% pe an, iar durata de amortizare este de peste 17 ani.

In sectorul 5 (Rahova, Ferentari, Ghencea), achizitia unui apartament cu doua camere ar aduce un randament de 7,6% si investitia ar putea fi recuperata in circa 13 ani, iar un apartament cu trei camere ar oferi un yield de 6,9% si o durata de amortizare a investitiei de 14 ani si aproape sase luni.

In cartierele din sectorul 6 (Crangasi, Drumul Taberei, Giulesti, Militari), o garsoniera are un randament de 8,5% pe an, iar perioada de amortizare ajunge la 11 ani si circa noua luni. La apartamentele cu doua camere randamentul este de 7% (6,98%), iar valoarea achizitiei ar fi recuperata in 14 ani si circa patru luni. Un randament de 6,8% pe an si o perioada de amortizare de 14 si sapte luni, asigura o locuinta cu trei camere.

In marile orase din tara, randamentul pentru o garsoniera este cuprins intre 6,3% in Timisoara si 8,8% in Iasi. Astfel, cele mai rentabile investitii sunt garsonierele din Iasi, investitia putand fi recuperata in cel mai scurt timp, respectiv 11 ani si 3 luni. Pentru un apartament cu doua camere, rata de recuperare a investitiei este cuprinsa intre 6,1% pe an in Cluj-Napoca si 7,7% in Iasi, astfel ca in Iasi perioada de amortizare pentru acest tip de locuinta este cel mai redus, respectiv 13 ani.

Randamentul pentru locuintele cu trei camere in marile orase din tara urca pana la 6,6% in Iasi, cea mai mare perioa de recuperare a invesititiei fiind in Constanta, 18 ani si circa cinci luni, la o rata anuala de 5,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri