Pentru prima oara din mai 2009, pretul petrolului Brent a coborat sub 50 de dolari pe baril, pe fondul speculatiilor potrivit carora rezervele de petrol ale Statelor Unite au crescut si al ingrijorarilor privind surplusul de petrol de pe piata, relateaza Bloomberg.

Pretul petrolului Brent cu livrare in luna februarie a scazut pana la 49,92 de dolari pe barili la Londra. Contractele futures au coborat cu pana la 2,3%, marcand a cincea zi in care cotatia petrolului Brent se afla in scadere, noteaza Mediafax. De asemenea, pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in februarie a coborat cu pana la 1,8% miercuri, la 47,09 dolari, pe bursa de la New York.

Rezervele de petrol ale Statelor Unite au crescut cu aproximativ 700.000 de barili, la 386,2 milioane de barili in saptamana incheiata in 2 ianuarie, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg. Agentia Internationala pentru Energie va publica datele oficiale miercuri. China, al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial, nu va determina revenirea pietei in 2015, intrucat importurile vor incetini, potrivit unui raport al grupului bancar Citi. Analistii Citigroup estimeaza cap importurile de petrol ale China vor creste cu 3,3% in acest an, prin comparatie cu avansul de 8,9% din 2014.

Suhail Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, a afirmat ca piata "are nevoie de timp pentru a absorbi surplusul" de petrol existent in prezent si ca preturile petrolului ar putea depinde de cresterea productiei din statele din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Qatar, tara membra a OPEC, a estimat ca surplusul global de petrol se ridica la 2 milioane de barili pe zi.

Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri