Fondurile de pensii si actiunile de la Bursa vor reprezenta si in 2015 cele mai profitabile investitii. Am pregatit un infografic pentru a observa mai usor in ce merita sa investiti in acest an. Sugestia noastra este sa ocoliti depozitele bancare, avand in vedere ca vor aduce cele mai mici randamente.

Fondurile de pensii ofera cele mai bune randamente

Daca esti angajat de minimum patru luni, iar varsta ta este intre 18 si 35 de ani, trebuie sa alegi cine iti va administra pensia privata obligatorie. De asemenea, daca ai intre 35 si 45 de ani, poti opta pentru un fond de pensii administrat privat. Dar, daca vrei mai multi bani decat cei care iti vin din pensia de stat sau cea obligatorie, atunci trebuie sa te gandesti si la o pensie facultativa.

Astfel, ai posibilitatea de a avea un venit suplimentar, care te va ajuta sa-ti pastrezi standardele de viata in momentul in care nu vei mai lucra. Iar in momentul pensionarii dispui de banii economisiti de tine in acest scop de-a lungul anilor. Pensia facultativa este singura pensie la care poti contribui cu pana la 15% din salariu. Si, evident, cu cat dai mai mult acum, cu atat o sa ai mai mult la batranete. Pe scurt: este perfecta pentru cei care nu-si permit o pensie mica. Iata cateva detalii:

Pilonul II (pensii administrate privat, obligatorii):

  • In fiecare luna angajatorul iti plateste contributia de asigurari sociale - 10,5% (din salariul brut) din care 4,5% este directionat catre contul tau personal de pensie.
  • Banii acestia sunt apoi investiti, in asa fel incat sa urmareasca o crestere pe termen lung a sumei acumulate. Pensia ta va fi mai mare, deoarece conform prevederilor legale, cota de contributie la pensia privata va creste in fiecare an cu 0,5 % ajungand în 2016 la 6%.

Pilonul III (pensii private facultative):

  • Contributia la fondurile de pensii facultative poate ajunge la maxim 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Cu cat contributia este mai mare, cu atat pensia va fi mai mare.
  • Contributia la fond poate fi platita de catre tine, de angajatorul tau sau de catre amandoi ;
  • Deductibilitate fiscala a contributiilor in limita a 400 de EURO/an, echivalentul in RON, din venitul brut al participantului.

Ce randamente va aduce Bursa in 2015?

10% este cea mai intalnita estimare de randament pe bursa in 2015, potrivit unui sondaj realizat in randul a zece brokeri si analisti din piata. Cifra nu include insa si castigul pe care investitorii il pot obtine de pe urma dividendelor. Astfel, pe langa cresterea actiunilor, investitorii in marile companii romanesti mai castiga inca 5-8% pe an si de pe urma distributiilor de cash din profitul societatilor.

“Cred ca in 2015 vom vedea randamente de cel putin 10% in piata romaneasca de capital. In general investitia inceputului de an va fi reprezentata de bursele europene, cu un semn de exclamare in dreptul Greciei. Atentia se va indrepta catre anuntul din 22 ianuarie al Bancii Centrale Europene, cand se anticipeaza lansarea programului de relaxare cantitativa in zona euro, care ar trebui sa aduca aprecieri destul de importante pe continent. Economiile europene vor ramane stabile, nu cred ca vor performa cu mult peste anul 2014, insa oamenii cumpara burse in ultimii ani nu ca pariu pe economie, cat ca pariu pe randamente si dividende. Cand dobanzile peste tot sunt aproape de zero, iar in SUA vezi dividende de 2-3%, in zona euro 4-5%, iar in Romania vezi mari companii care dau 7-8%, este normal sa te gandesti sa cumperi”, mentioneaza Mihai Nichisoiu, global macro strategist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Printre cele mai bune platitoare de dividende din Romania au fost anul trecut companii precum Transelectrica (randament dividende 13%), Transgaz (8,9%), sau Romgaz (7,77%). Pentru o lista detaliata puteti citi articolul despre dividendele produse de companiile listate in 2014. De asemenea, puteti vedea si care sunt societatile de la care analistii au cele mai mari asteptari in privinta dividendelor in 2015.

Fondurile de investitii, pariul sigur pentru 2015

Daca bursele vor evolua pozitiv in 2015, asa cum se anticipeaza, fondurile de actiuni nu vor avea cum sa faca nota discordanta, castigul anticipat de administratorii de fonduri ajungand la 6-8%. Cifra urmeaza sa varieze in functie de profilul de risc si politica generala de investitii a fiecarui fond. Fondurile de actiuni performeaza in general putin mai slab decat traiectoria generala a indicilor bursieri avand in vedere costurile de administrare si/sau retragere a banilor, dar si din cauza faptului ca, statistic vorbind, un fond rareori are o evolutie mai buna decat traiectoria generala a bursei in care face plasamente. In 2014, BET, principalul indice care urmareste evolutia Bursei din Bucuresti, a urcat cu 9,1%, in vreme ce randamentele fondurilor de actiuni au atins un maxim de circa 7%.

Fondurile de obligatiuni vor fi investitia “plictisitoare” dar sigura in 2015, asa cum de altfel este si normal in cazul acestora. Cu o dobanda cheie stabilita de BNR la 2,5% si un randament similar si in cazul titlurilor de stat pe 5 ani, fondurile de obligatiuni nu vor avea foarte mult “spatiu”anul acesta, astfel ca randamentele anticipate sunt de circa 4%, sub media anului 2014. Chiar si asa insa, fondurile de obligatiuni vor ramane cel mai probabil preferatele romanilor, in special datorita riscurilor reduse, dar si datorita promovarii pe care o primesc din partea bancilor. La sfarsitul lui noiembrie 2014 circa 147.000 de romani aveau plasamente in fonduri de obligatiuni, de trei ori mai multi decat in fondurile diversificate si de 13 ori mai multi decat in fondurile de actiuni.

Chiriile aduc randamente de 2 ori mai mari decat depozitele bancare

"Raportul chirie – rata bancara lunara este favorabil si el celei din urma, in timp ce varianta investitiilor in imobiliare fiind mult mai avantajoasa fata de depozitele bancare, randamentele anuale dintr-un apartament fiind si de aproape 2-2,5 ori mai mari decat dobanda bancara”, spune Alina Necula, director de marketing si vanzari in cadrul Adama, unul din cei mai importanti dezvoltatori rezidentiali din Romania.

Si in 2015, depozitele bancare vor reprezenta cea mai putin profitabila investitie, in contextul in care BNR a dat inca de la inceputul anului semnalul unei relaxari monetare suplimentare. Banca centrala a taiat saptamana trecuta dobanda cheie cu inca 0,25%, ceea ce ar putea duce la continuarea tendintei de scadere a dobanzilor la credite, dar si la depozite.

Totusi, analistii consultati de wall-street.ro apreciaza ca media dobanzilor la plasamentele in lei nu se va indeparta prea mult in acest an fata de nivelul de la sfarsitul anului 2014. Potrivit datelor BNR aferente lunii noiembrie 2014, dobanda medie oferita populatiei la depozite cu scadenta mai mica sau egala cu un an a coborat la 2,93%, in scadere cu un punct procentual fata de luna decembrie din 2013.

"Cred ca in 2015 dobanda la depozite va fi in jurul celei de la finalul anului trecut, poate usor sub acest nivel, in contextul in care bancile nu vor mai fi tentate sa alerge dupa deponenti. Ratia credite-depozite se va mentine in jurul a 100% si nu cred ca vor fi banci interesate sa duca acest raport sub 1", apreciaza Mihai Patrulescu, fostul economist al UniCredit Tiriac Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri