Cursul BNR pentru franc a crescut miercuri la un nou maxim istoric, de 4,5054 lei/franc, ceea ce inseamna o apreciere de 1,6% fata de marti. Francul inregistrase o corectie in sedinta precedenta, dupa cele 3 zile la rand in care a batut record dupa record.

Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, ia in calcul o depreciere suplimentara a leului in raport cu francul, pana la jumatatea anului, de circa 7%. Presupunand ca referinta leu/euro ar sta pe loc, iar cursul euro/franc ar respecta prognozele analistilor pentru iunie, persoanele cu credite in franci elvetieni ar putea sa mai indure o apreciere a francului pana spre 4,90 lei/franc.

"Prognozele ING pentru euro indica faptul ca paritatea EURO/CHF ar putea cobori la 0,90 in urmatoarele 6 luni, adica o depreciere de 10%. Noi estimam ca leul se va mai aprecia in raport cu euro in aceasta perioada cu circa 3%, ceea ce se transpune intr-o depreciere a leului in raport cu francul (pana in iunie) cu circa 7%", a explicat Muscalu, pentru wall-street.ro.

In urmatoarele 6 luni, leul s-ar mai putea deprecia in fata francului cu 7%, de la 4,50 lei/franc, pana la 4,90 lei/franc - Vlad Muscalu, economist sef ING Bank

Cursul pentru euro a urcat miercuri cu 0,73 bani, la 4,5110 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei, informeaza Mediafax. Dolarul s-a intarit in raport cu euro pe pietele extern, iar cursul anuntat de BNR a urcat cu 2,09 bani, la 3,8989 lei/dolar, un nou maxim istoric. Anterior, dolarul a consemnat cel mai ridicat nivel vineri, cand a fost cotat la 3,8863 lei. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Sursa foto: franc elvetian, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri