Relatia cu banca poate fi una nabadaioasa, dovada si numeroasele procese cauzate de anumite clauze abuzive. Totusi, in activitatea de zi cu zi cu o banca lucrurile ar trebui sa fie mai usoare si mai transparente. Trebuie doar sa citim cu mare atentie grila de comisioane bancare. wall-street.ro a realizat un infografic despre cat te costa intr-un an relatia cu marile banci, luand in calcul faptul ca un client mediu are doua carduri (unu de credit si unul de debit, ambele in lei) si cate un cont curent, in lei si euro. Unde gasim cele mai mici comisioane bancare?

cele mai mici comisioane bancare

Unde gasim cele mai mici comisioane bancare

Banca Transilvania este cea mai ieftina banca din top 10, avand in oferta standard zero costuri pentru gestiunea conturilor curente in lei si euro, dar si administrarea gratuita a unui card de debit Visa Electron. Clientii trebuie sa tina cont ca in cazul unui card de credit BT Star Forte comisionul anual de administrare este de 25 lei.

Alpha Bank urmeaza in clasamentul celor mai ieftine banci, cu un cost total de 80 lei pe an, in contextul in care contul curent Alpha Access Classic in lei costa 2,5 lei pe luna, iar cel in euro are un comision de gestiune de 0,75 euro pe luna. Banca nu percepe comision de administrare pentru cardul de debit AlphaCard Enter Visa si percepe un comision de numai 10 lei/an pentru un card de credit co-branded Alpha MasterCard, in parteneriat cu Telekom Romania.

ING Bank are si ea o ofera convenabila pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont al bancii. ING Card Complet este un pachet de cont curent cu un card de debit Visa Electron International atasat. Pachetul costa in mod normal 3 lei/luna, dar un client nu va plati acest comision daca incaseaza recurent salariul/pensia la ING sau daca detine un credit in lei atasat la ING Card Complet.

Banca Comision gestiune cont curent
Comision administrare
TOTAL
lei euro card debit card credit
BRD 4,2 lei/luna 4,2 lei/luna 14 lei/an 50 lei/an 165 lei
BCR 4,5 lei/luna 4,5 lei/luna 0 lei 45 lei/an 153 lei
UniCredit Tiriac Bank 4,9 lei/luna 3 lei/luna 0 lei 50 lei/an 145 lei

Raiffeisen Bank

2,5 lei/luna 1 euro/luna 20 lei/an 40 lei/an 143 lei
Bancpost 3,5 lei/luna 1 euro/luna 0 lei 30 lei/an 125 lei
CEC Bank 2,5 lei/luna 2,5 lei/luna 2 lei/luna 2,5 lei/luna 114 lei
Banca Romaneasca 3 lei/luna 0,75 euro/luna 0 lei 35 lei/an 111 lei
ING Bank 0 lei 14 euro/an 0 lei 35 lei/an 96 lei
Alpha Bank 2,5 lei/luna 0,75 euro/luna 0 lei 10 lei 80 lei
Banca Transilvania 0 lei 0 lei 0 lei 25 lei/an 25 lei

Comisioane BRD SocGen

In cazul BRD, am luat in calcul gestionarea unui cont curent in lei si euro, ambele fiind taxate cu un comision de 4,2 lei/luna, conform grilei de comisioane publicata pe site-ul bancii. In cazul cardului de debit, comisionul de 14 lei/an si este valabil pentru un card de salariu Maestro sau Visa Electron. Banca ofera si pachete de administrare a conturilor curente, care includ pentru un anumit pret gestiunea contului curent si administrarea cardului de salariu. Totusi, cel mai ieftin pachet de cont curent oferit de BRD este pachetul clasic, care costa 6,5 lei/luna pentru contul si cardul in lei, peste costurile individuale ale unui cont curent si ale unui card de debit..

Comisioane BCR

BCR are in oferta o varianta standard de cont curent la un pret de 4,5 lei pe luna, atat in lei, cat si in euro. Reprezentantii bancii au precizat ca un client care vine cu salariu la BCR va primi o scutire timp de 3 luni la plata comisionului de gestiune a contului curent in lei. Printre cele mai accesibile carduri de debit oferite de BCR fara costuri de administrare sunt Visa Electron, Maestro si Visa Clasic. Pe de alta parte, cardul de cumparaturi Bun de Plata de la BCR are un comision de administrare anual de 45 lei.

Comisioane UniCredit Tiriac Bank

Cea mai convenabila oferta de cont curent de la UniCredit Tiriac Bank este pachetul de baza, cu un cost lunar de 4,9 lei, bani in care intra gestiunea contului curent in lei si a unui card de debit MasterCard UEFA sau Visa Electron. Contul curent in euro mai costa 3 lei/luna, iar cardul de credit MasterCard Standard costa 50 lei/an.

DISCLAIMER: Am luat in calcul cele mai ieftine oferte de cont curent si cele mai convenabile carduri de debit si de credit, conform ofertelor standard publicate pe site-urile bancilor si a informatiilor obtinute telefonic de la consilierii bancari.

Sursa foto: pusculita_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri