Persoanele potente financiar, spun reprezentantii dezvoltatorului imobiliar Adama, au inteles momentul prielnic pentru achizitii imobiliare, dezvoltatorii manifesta disponibilitatea de a livra proiecte adaptate cerintelor clientilor, iar preturile din piata sunt unele echitabile.

1. Calitatea constructiei si finisajele

1. Calitatea constructiei si finisajele

Proiectul rezidential in care intentionezi sa te muti trebuie sa aiba garantia calitatii in ceea ce priveste constructia, de la structura de rezistenta pana la detaliile de finisaje. Daca in cazul calitatii constructiei, definitorii sunt aspecte majore, precum rezistenta structurii sau sistemul de hidro-izolatie, diferenta pentru ansamblurile de lux o fac finisajele.

Pe langa calitatea executiei acestora, tara de provenienta sau renumele producatorului sunt cateva elemente de luat in calcul, in materie de finisaje, precum tipul de placi ceramice, existenta cazilor de jacuzzi, calitatea obiectelor sanitare sau a parchetui. Nu in ultimul rand, stilul finisajelor disponibile in pachetul standard ar trebui luat in considerare. Finisajele ar trebui sa transmita clar calitate si rezistenta, dar stilul ar trebui sa fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricarui locatar si a putea personaliza usor apartamentul.

Shutterstock / Living de lux

2. Arhitectura cladirii

2. Arhitectura cladirii

Un ansamblu rezidential de lux ar trebui sa iasa in evidenta nu doar la interior, ci si la exterior. Cladirea ar trebui sa fie un reper pentru o zona, o constructie-statement, cu o arhitectura aparte. Frecvent, dezvoltatorii unor astfel de proiecte acorda atentie marita design-ului interior al apartamentelor, dar nu si imaginii exterioare.

Printre elementele de arhitectura care pot scoate din anonimat o cladire de locuinte, putem aminti formele deosebite ale cladirii, o combinatie aparte de materiale de constructie pentru fatade, cum ar fi peretii-cortina si caramida aparenta, inaltimea cladirii sau trecerea de la vechi la nou, respectand arhitectura zonei.

"Cu certitudine, clientii apartamentelor de lux sunt interesati de calitate si iau in calcul criteriul de « value for money » pentru locuinta lor, dar pe langa criteriile rationale, le iau in calcul si pe cele emotionale sau care tin de design”, declara Alina Necula, head of marketing & sales Adama Group, dezvoltator imobiliar.

Shutterstock / Arhitectura de lux

3. Suprafete si compartimentari

3. Suprafete si compartimentari

Intr-o piata dominata de criteriul celui mai mic pret, ceea ce influenteaza automat si suprafetele apartamentelor, un apartament de lux ar trebui sa fie sinonim cu suprafete generoase atat la interior, car si la exterior. Un etalon in acest sens ar putea fi apartamentele de 2 camere care pot ajunge in cazul locuintelor de lux la 95 mp, dublu fata standardul mediu din piata, sau apartamente de 3 camere care depasesc usor 120 mp.

Alte criterii care individualizeaza un apartament premium sunt formele si compartimentarile. Chiar si nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spatii vitrate extinse si forme deosebite, nu configuratiile drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranta o provocare de amenajare interioara pentru ca, la final, sa poarte amprenta proprietarului.

Un apartament de lux ar trebui sa vina insotit si de o terasa de mari dimensiuni, ce poate depasi inclusiv suprafata apartamentului, avand astfel posibilitatea ca, in 150 mp de exemplu, sa iti amenajezi si propria gradina privata, si o zona de lounge pentru socializarea cu prietenii.

Shutterstock / Locuinta de lux

4. Localizarea proiectului

4. Localizarea proiectului

Nu doar standardul la care este realizat ansamblul in interior si la exterior este important, ci si zona in care este amplasat. Printre zonele recunoscute in Bucuresti pentru traditia rezidentiala, calitatea locuirii si atmosfera aparte, se numara zona Foisorul de Foc, Primaverii sau Cotroceni.

In cazul locuintelor premium, importanta nu este neaparat conectivitatea zonei la mijloacele de transport in comun, ci mai ales apropierea de zonele de interes care sa rezoneze cu stilul de viata al locatarilor: Piata Universitatii, Piata Romana, Opera Romana sau Teatrul National.

Radu Bercan / Shutterstock.com

5. Comunitatea selecta

5. Comunitatea selecta

Un proiect de lux este definit si de comunitatea de locatari pe care o are. Din gama clientilor care se preteaza unui astfel de ansamblu rezidential, se numara avocatii, notarii, doctorii, oameni de afaceri care achizitioneaza apartamentul pentru locuire sau ca investitie, expati care prefera locuinta proprie in dauna unei camere de hotel.

Radu Bercan / Shutterstock.com
Sursa foto: Shutterstock / Locuinta de lux