Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat miercuri cu 2,18 bani, la 4,4290 lei, si a corectat partial cresterile din primele doua zile ale saptamanii, in timp ce dolarul a coborat cu 5,98 bani, la 4,1057 lei.

Marti, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4508 lei, cel mai ridicat de la inceputul lunii martie, iar pentru dolar de 4,1655 lei. Vineri, moneda europeana s-a situat la 4,4110 lei. Referinta pentru francul elvetian a scazut cu 2,23 bani, de la 4,3384 lei la 4,3161 lei, noteaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara la 4,4301 lei, fata de 4,4370 lei pe finalul zilei anterioare.

"Intr-o noua miscare stranie, leul s-a depreciat ieri si a atins 4,45 lei/euro la pranz, dar a incheiat sedinta cu o depreciere de aproximativ 0,2%, aproape de 4,44 lei/euro. Este a doua sedinta consecutiva cu o evolutie divergenta fata de cea a monedelor regionale. Presiunile de depreciere ar putea fi legate, cel putin partial, de miscarile negative din zona obligatiunilor si de ingrijorarile privind Grecia, pe masura ce ne apropiem de o intalnire a ministrilor de finante din zona euro din aceasta saptamana. Pe de alta parte, volumele de tranzactionare peste perioada recenta (de 2 ori mai mari decat media zilnica din T1 2015) sugereaza o depreciere generata de ordine comerciale, ceea ce ar explica intr-o mare masura evolutia mai stranie. Cu un calendar linistit astazi, credem ca leul s-ar putea alinia miscarilor recente ale monedelor regionale si s-ar putea intari, presupunand ca fluxul de cumparare s-a epuizat", se arata intr-o nota a economistilor ING Bank Romania.

Operatiunile au avut loc in prima parte a zilei intre un curs minim de 4,4293 lei/euro si un maxim de 4,4365 lei/euro. In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,5%, in timp ce zlotul a coborat cu 0,4%. In primele doua zile ale saptamanii, cele doua valute s-au intarit, sustinute de date economice bune in Polonia si de reducerea dobanzii de catre banca centrala in Ungaria, in timp ce leul a pierdut teren fata de euro.

Pe pietele externe, dolarul a scazut cu 0,5% fata de euro, la 0,9265 euro, iar francul elvetian cu 0,1%, la 0,9743 euro. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat miercuri la 0,42% - 0,85% pe an, de la 0,35% - 0,77% pe an marti, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 1,53% - 1,98% pe an, de la 1,06% - 1,53% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,47% pe an, de la 1,38% pe an marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri