Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piata locala, fondat de fratii Dragos si Adrian Paval, a fost si anul trecut, la fel ca in 2013, cea mai mare companie detinuta de antreprenori romani, cu afaceri de 3,4 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre Registrul Comertului.

Cu o strategie total diferita de a celorlalti retaileri de bricolaj, Dedeman s-a extins in primii ani mai ales in zona Moldovei si abia din 2009, la sapte ani de la lansarea primului magazin, a deschis si prima unitate din Capitala. Povestea Dedeman a inceput in 1992, cand Dragos Paval a deschis un magazin de cartier de 16 metri patrati din Bacau. Doi ani mai tarziu i s-a alaturat si fratele sau Adrian, iar cei doi frati au intrat in comertul cu mobila.

L-au detronat pe Ioan Niculae

Abia din 2002, Dedeman a prins contur in forma actuala, aceea de comerciant de produse de amenajari, instalatii si decoratiuni. In prezent, retailerul are 41 de magazine, iar din 2013 este cea mai mare companie detinuta de antreprenori romani, dupa ce a detronat Interagro, apartinand lui Ioan Niculae.

Anul trecut compania a avut afaceri de 3,41 miliarde de lei (767,7 milioane de euro) si profit net de 415,8 milioane de lei (93,5 milioane de euro). De asemenea, pentru lantul de magazine au lucrat, in medie, 7.179 de persoane.

Cel mai mare angajator privat detinut de un roman

Locul al doilea in top este ocupat de RCS&RDS, compania de telecomunicatii fondata de Zoltan Teszari, avand afaceri de 2,3 miliarde de lei si pierderi nete de 71 de milioane de lei. RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV si de internet de pe piata locala, este totodata si cel mai mare angajator detinut de un antreprenor roman, cu circa 10.063 de angajati in 2014.

Primele trei locuri sunt completate de Oscar Downstream, compania lui Alin Niculae realizand cu doar 300 de angajati afaceri de 1,9 miliarde de lei. Veniturile companiei insa au fost mai mici fata de 2013 cu aproximativ 456 milioane de lei.

Crestere pe toate planurile

Cele mai mari 20 de companii private romanesti au avut anul trecut o cifra de afaceri de 25,3 miliarde de lei (5,7 mld euro), mai mult cu 2,1 miliarde de lei (480 mil. euro) fata de 2013.

De asemenea, castigul total al acestora a fost de 783,8 milioane de lei (176,3 mil. euro), comparativ cu 627,9 milioane de lei (141,2 mil. euro) in urma cu doi ani. Pe de alta parte, numarul mediu de angajati a crescut cu circa 4.521 de persoane, la 35.761 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri