Mid Europa Partners (MEP), care a preluat 80% din operatorul de servicii medicale private Regina Maria, este cel mai mare fond de private equity cu investitii in Europa Centrala si de Est, daca analizam exit-urile incheiate in regiune. Mid Europa Partners administreaza fonduri in valoare totala de 4,2 miliarde de euro si multiplica de trei ori banii investitorilor intr-o perioada de 3-6 ani.

1. Mid Europa Partners este un fond de private equity, axat pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Operand din Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners administreaza fonduri totale de aproximativ 4,2 miliarde de euro. Echipa Mid Europa Partners a investit in regiune inca din 1999, iar anul trecut a „ridicat” 810 milioane de euro de la 25 investitori.

2. Mid Europa Partners nu este la primul contact cu Romania. Fondul a detinut in trecut actiuni la operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone). De asemenea, MEP a fost actionarul majoritar al companiei ungare Invitel, care a detinut in Romania furnizorul de servicii de comunicatii Euroweb Romania.

3. In tranzactia cu Advent au fost implicati din partea Mid Europa Csanad Daniel, Tas Tobias, Albert Jelinek si Bartosz Malecki. Nikolaus Bethlen, partener al Mid Europa, este cel care conduce activitatile Mid Europa in Romania. El lucreaza la Mid Europa din 2007, dupa ce anterior a activat la Morgan Stanley si la gigantul Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR).

4. Mid Europa Partners are o experienta mare de investitie si exit in piata serviciilor medicale, dupa ce in perioada 2007 – 2012 a investit in Lux Med, cel mai mare jucator de pe piata de healthcare. In cadrul exit-ului din 2012, Lux Med era evaluata la 400 milioane de euro, iar investitia fondului de private equity a fost multiplicata de 2,5 ori in cel mai mare exit in Polonia al unui fond de private equity de pana atunci.

5. Mid Europa Partners s-a remarcat prin mai multe tranzactii, cea mai recenta fiind preluarea producatorului de alimente Danube Foods Group din Serbia, companie cu o cifra de afaceri de 400 milioane de euro. Una dintre cele mai insemnate investitii ale fondului este SBB/Telemach Group, companie din Serbia vanduta catre Kohlberg Kravis Roberts (KKR), unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Statele Unite ale Americii, pentru 1 miliard de euro, deal care a triplat investitiile fondului. Acesta este cel mai mare exit al unui fond de private equity in fostul spatiu iugoslav.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri