Temperaturile scazute, precipitatiile abundente si viscolele din timpul sezonului rece reprezinta principalele cauze ale intreruperii activitatii companiilor din Romania, dar si din majoritatea statelor occidentale. Iar iarna este din ce in ce mai aproape.

Cifrele vorbesc de la sine: in ultimii cinci ani, 15% dintre micile afaceri din SUA au fost grav afectate de inundatii si de temperaturile scazute din timpul iernii. Conform companiei americane de asigurari Leavitt, firmele din SUA au pierdut, in medie, 17.000 de dolari din cauza conditiilor mai sus amintite, iar inca 15% dintre companii au fost grav afectate de grindina si vant, care au produs pagube, in medie, de 26.000 de dolari.

Desi pentru Romania nu exista date statistice coerente cu privire la numarul afacerilor care au suferit din cauza vremii capricioase din timpul iernii, procentele ar putea fi similare cu cele din SUA.

Cum loveste iarna in antreprenori

Un studiu realizat de compania americana IHS Global Insight a demonstrat ca o singura zi de viscol care ar paraliza orasul New York ar produce pagube de 700 de milioane de dolari, conform publicatiei NBC News, iar o astfel de cifra ar putea da gandit si companiilor din Romania, unde iarna vine la pachet cu viscol si inzapeziri in regiuni extinse ale tarii.

Iarna nu este ostila doar modului direct de desfasurare a activitatii unei companii, ci loveste si in mod indirect, prin modificarea comportamentului de consum al clientilor. Studierea acestuia pe timp de iarna si anticiparea schimbarilor care ar putea surveni sunt necesare pentru a evita scaderea cifrei de afaceri in sezonul rece. Daca reusesti sa prevezi principalii factori care iti ameninta afacerea in timpul iernii si sa iei masuri, ai putea castiga un avantaj major fata de competitori.

Previziunile financiare pentru compania ta trebuie sa tina cont si de materia prima de care ai nevoie. Unele produse sunt mult mai dificil de fabricat pe timpul iernii, iar cele agricole sunt direct afectate de temperaturile de afara, dar si de cele din depozite, unde acestea pot ingheta.

In plus, cererea de petrol este mai ridicata in timpul iernii, iar cresterea pretului combustibilului mareste pretul transportului rutier si afecteaza preturile produselor, dar si ale materiei prime. Mai mult decat atat, viscolul si ninsorile abundente pot crea dificultati in respectarea calendarului de lucru stabilit cu furnizorii si clientii companiei tale.

Cum te pregatesti de iarna

Cand o afacere nu poate functiona la capacitate maxima, profitul se poate prabusi. Iata, insa, ce trebuie sa faci pentru a minimiza efectele negative ale ninsorilor abundente si ale viscolelor din sezonul rece:

1. Renoveaza/izoleaza termic sediul firmei si spatiile de depozitare a marfei

Cele mai multe dintre produsele pe care le-ai putea pastra intr-un depozit in timpul iernii ar putea fi afectate de temperaturile extrem de scazute. Izoleaza termic cladirea pentru a putea controla temperatura din interior. Termoizolatia poate fi facuta cu poliuretan, poliuretan ignifugat (PIR), vata minerala bazaltica si polistiren. Daca nu stii care este solutia potrivita pentru tine, la Arabesque gasesti explicatii detaliate cu privire la fiecare tip de izolatie in parte.

2. Verifica instalatia de incalzire

Instalatia de incalzire a depozitului sau a cladirii industriale unde angajatii companiei isi desfasoarea activitatea trebuie verificata inainte de venirea iernii. Daca temperaturile scad sub zero grade Celsius, eventualele probleme ar putea deveni imposibil de remediat.

3. Asigura cladirile

Asigura cladirile companiei fata de eventualele pagube produse de viscol, nisoare si inghet.

4. Vinde mai multe produse online

Cei care vand produse online sunt marii castigatori in perioadele de iarna, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de compania israeliana One Hour Translations, conform publicatiei de business Globes. Cand clientii tai sunt blocati in casa, ei au tendinta de a comanda produse de pe internet. Daca iti doresti sa deschizi un magazin online in viitorul apropiat, ar trebui sa te grabesti. Daca ai deja un astfel de magazin, fa loc in depozit, pregateste stocurile si asteapta ca vremea sa se inrautateasca. Ai putea da lovitura!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri