Pensionarea anticipata

Pensionarea anticipata

In Romania, varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Destule persoane aleg insa pensionarea anticipata, motivele fiind variate.

“Multi dintre cei care se retrag voluntar din forta de munca fac acest lucru fara a intelege exact cat ii va costa viata la pensionare sau cum si cati bani vor primi la pensionare”, spune Thomas Murphy, consilier financiar in cadrul firmei americane Murphy & Sylvest, citat de CNBC.

Mai mult decat atat, cei care renunta prea devreme la locul de munca intampina de obicei dificultati atunci cand vor sa se reangajeze, arata un studiu realizat in SUA. 69% dintre adultii cu varste de peste 50 de ani care au cautat un loc de munca spun ca s-au confruntat cu o lipsa a locurilor de munca, iar 63% spun ca nu au joburi cu salarii adecvate. De asemenea, 45% au declarat ca se simt prea batrani pentru locurile de munca disponibile in piata.

Asteptari nerealiste legate de venituri si randamente

Asteptari nerealiste legate de venituri si randamente

In imediata legatura cu problema mentionata in slide-ul anterior se afla asteptarile nerealiste legate de venituri si randamente. In Romania, legislatia nu le permite administratorilor de fonduri de pensii private sa faca estimari cu privire la randamentele pe care acestea le vor avea, insa aruncand o privire pe anii anteriori acestea ajung la circa 7% anual. Un randament de 7% este peste dobanzile practicate de banci la depozite in prezent, insa in niciun caz nu inseamna ca veti fi bogati la batranete.

Cheltuieli prea mari in primii ani de la pensionare

Cheltuieli prea mari in primii ani de la pensionare

Multi dintre ‘tinerii’ pensionari au cheltuieli prea mari in primii ani, obisnuiti cu veniturile din perioada cand inca erau in campul muncii.

“Uneori nu isi dau seama ca au mers prea departe decat atunci cand este deja prea tarziu. Isi spun ca vor reduce cheltuielile in urmatorii ani, insa acesta este doar un mod gresit de a-ti planui perioada de pensionare”, spune Jason Flurry, consilier financiar in cadrul Legacy Partners Financial Group.

Echilibrarea cheltuielilor si constientizarea faptului ca nu isi mai pot permite aceleasi lucruri din perioada cand inca munceau, reprezinta cheia rezolvarii acestei probleme, considera expertii.

Evitarea calatoriilor imediat dupa pensionare

Evitarea calatoriilor imediat dupa pensionare

Desi vacantele si calatoriile reprezinta o cheltuiala in plus pentru pensionare, acestea nu trebuie evitate complet, in special in primii ani dupa pensionare. Motivul este simplu: este preferabil sa calatoresti cand inca esti activ si mobil, decat atunci cand vei depinde de familie si prieteni pentru a face acest lucru.

“Viata de pensionar se imparte in doua: perioada in care esti sanatos si perioada in care nu mai esti. Este recomandabil sa va faceti planurile tinand cont de asta. Calatoriti in primii 5 ani de la pensionare, dar stabiliti cu atentie un buget, pentru a nu cheltui mai mult decat va permiteti”, spune Thomas Murphy.

Lipsa unui plan pentru timpul liber

Lipsa unui plan pentru timpul liber

Daca credeti ca veti fi fericiti citind ziarul si uitandu-va la televizor zi de zi, va inselati.

“La pensionare ai nevoie de un motiv pentru a te ridica din pat in fiecare zi; ai nevoie sa faci ceva. In caz contrar cel mai probabil vei fi trist si plictisit. Barbatii sunt cei mai afectati deoarece majoritatea relatiilor de prietenie pe care le au sunt cu persoane de la locul de munca. Dupa ce inceteaza sa mai mearga la job, si aceste relatii iau sfarsit”, mentioneaza Thomas Murphy.

Ce recomanda acesta? Hobby-urile, voluntariatele sau chiar si un loc de munca part-time.