Cursul de schimb ar putea inregistra anul urmator miscari mai mari ca in 2015 iar moneda nationala ar putea inregistra scaderi fata de moneda unica Europeana, apreciaza analistul financiar Radu Ciofu, de la Admiral Markets. In saptamanile care au mai ramas din 2015, cea mai probabila evolutie a leului fata de euro va fi una stabila, cu o medie situata in apropierea nivelului de 4,45, cu maxime ocazionale in aproape de 4,52 si cu minime putin sub 4,5 lei.

"Pana in data de 4 ianuarie 2016, cea mai probabila evolutie a cursului Eur/Ron va fi una tipica unei perioade de stabilitate, numita tehnic consolidare. O astfel de perioada de stabilitate apare de obicei dupa o crestere sau o scadere puternica (in cazul de fata cresterea leului de la 4,44 la 4,52) si are o perioada de timp similara cu perioada antecedenta. In cazul de fata, pentru ca perioada de sarbatori este de obicei o perioada foarte linistita, probabilitatea unor noi miscari semnificative apare doar dupa 4-5 ianuarie 2016", spune Radu Ciofu.

2016 ar putea aduce un leu mai slab

"Anul urmator, cursul de schimb ar putea inregistra miscari mai mari ca in 2015 iar moneda nationala ar putea inregistra scaderi fata de moneda unica Europeana. Riscurile din economia Romaniei ar putea deveni mai vizibile si ar putea impinge nivelul cursului pana la un maxim de 4,6 lei pentru un euro. In 2016, cursul mediu inregistrat ar putea fi in jurul valorii de 4,52, ceea ce ar fi cu aproximativ 2% mai mult decat nvelul inregistrat in 2015 (4,45)", arata Radu Ciofu.

In opinia sa, riscurile economice vor fi, totusi, mai mari, asa ca si miscarile din piata valutara ar putea urma acelasi trend. Pe fondul cresterii riscului, cursul ar putea atinge maxime in zona de 4,6 lei pentru un euro iar minimele probabile ar putea fi in zona 4,43 - 4,44.

Analistul Admiral Markets mai arata ca anul acesta, cele mai importante evolutii care au dus la stabilitatea monetara au fost reducerile dobanzii de referinta realizate de Banca Nationala a Romaniei si cresterea economica a Romaniei.

"In prima parte a anului, Banca Nationala a Romaniei a redus de mai multe ori dobanda de referinta pana la un minim de 1,75% atins in luna mai. Reducerea dobanzii de referinta ar fi trebuit sa duca la o depreciere a leului, dar a fost contracarata de cresterea economica inregistrata de tara noastra: PIB-ul Romaniei a crescut in acest an in medie cam cu 1% pe trimestru, fiind una dintre cele mai mari cresteri din Europa", spune Radu Ciofu.

Echilibru fragil al cursului euro-leu

"Din pacate, stabilitatea monetara din ultimul are putine sanse fie ceva de durata si incepand cu anul 2016, leul ar putea inregistra o tendinta de depreciere moderata fata de moneda unica europeana", mai spune analistul Admiral Markets. Principalele cauze care pot duce la deprecierea cursului sunt:

  • Cresterea deficitului bugetar: In 2016, deficitul bugetar al Romaniei va creste fata de 2015 si va fi undeva in jur de 2,8% sau chiar mai mult. Cu cat Romania se va imprumuta mai mult, cu atat va fi mai riscanta, iar in piata valutara, mai riscant inseamna un leu mai slab.
  • Cresterea consumului va duce la inflatie mai mare: In anul 2015, consumul populatiei s-a relansat vizibil iar acest lucru va duce la reaparitia inflatiei. Istoric vorbind, Romania a fost o tara cu o inflatie relativ ridicata iar valorile extrem de mici din ultima perioada vor deveni istorie. Dupa cum arata datele de consum anul acesta, preturile alimentelor si bunurilor de larg consum vor creste, ceea ce va readuce inflatia in prim plan. O inflatie mai mare inseamna si un leu mai slab.
  • Politicile monetare Europene: In prezent, Banca Centrala Europeana a implementat un program de stimulare monetara semnificativ. Romania nu este in zona Euro, dar este in Europa, asa ca putin probabil sa facem nota discordanta. Probabil ca in 2016, Banca Nationala a Romaniei nu va majora dobanda ceea ce va pune presiune pe deprecierea leului.
  • Si nu in ultimul rand: riscurile externe: Criza economica din China, criza petrolului, criza statelor emergente, majorarea dobanzii in SUA, tensiunile dintre America si Rusia, etc... : toate aceste evenimente pot genera evolutii negative in pietele financiare internationale care ar putea avea efect negativ asupra leului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri