Sfaturile financiare sunt oferite aproape la tot pasul, insa putini dintre cei care o fac se pot lauda cu averi semnificative. Daniel Ally, un antreprenor devenit milionar pe cont propriu, subliniaza ca a fi zgarcit nu iti va garanta un viitor prosper din punct de vedere financiar. Aceasta a realizat o lista cu 10 greseli pe care bogatii in general nu le fac.

Nu investesti in dezvoltarea personala

Benjamin Franklin, primul milionar din SUA, era cunoscut pentru celebrul citat "investitiile in tine insuti genereaza cel mai mare castig". Adesea oamenii depind prea mult de angajatori cand vine vorba despre dezvoltarea personala. "Daca vrei sa prosperi trebuie sa te educi pe cont propriu si sa investesti singur in tine", spune antreprenorul Daniel Ally, citat de entrepreneur.com.

Cheltuieli exagerate pe divertisment

"Ieri am intrat intr-o noua locatie Dave and Buster (n.red. lant de restaurante si sali de jocuri foarte popular in SUA). Era plin cu sute de adulti tineri (21-35 de ani) care isi iorseau timpul si banii. Majoritatea isi cheltuiau de la o treime pana la jumatate din salariu pe divertisment. Bogatii folosesc acel timp si bani pentru a-si finanta visele".

Cumparaturile pe credit

Multe persoane cumpara obiecte pe care nu si le permit cu bani pe care nu ii au, doar pentru a impresiona persoane pe care oricum nu le plac. "Aceasta tragedie decimeaza multe persoane, si le lasa cu un gust amar atunci cand trebuie sa isi plateasca ratele substantiale pentru banii imprumutati. Daca o persoana spera ca la un moment dat se va imbogati, isi va folosi cardul de credit pentru dezvoltarea si promovarea propriei afaceri, nu pentru a-si finanta cheltuielile personale", mentioneaza Daniel Ally.

A te ascunde de sot/sotie

"Milioane de cupluri nu vorbesc despre bani. Acest subiect ii face sa se simta incomod si adesea duce la certuri. Nu te poti insa imbogati daca nu discuti cu sotul/sotia despre principiile tale financiare. Banii se multiplica doar cand cei doi membri ai unei gospodarii au o imagine clara asupra propriilor finante".
Ipotecarea casei

"Anumite persoane 'bogate' isi ipotecheaza casele, insa in realitate nu sunt chiar atat de bogate. Ipotecarea casei va duce la o batalie nesfarsita pentru refinantare, plata a ratelor si cu inflatia. Cand iti ipotechezi casa este foarte probabil ca in final sa ajungi sa platesti de doua ori mai mult decat pretul initial. Bogatii stau in chirie pana cand isi pot cumpara casa cu banii jos, asa cum am facut eu".

Pensionarea traditionala

Daniel Ally recomanda o independenta financiara cat mai mare fata de sistemele traditionale de pensii. "Construiti-va averea cat inca sunteti tineri", spune antreprenorul, care subliniaza totodata ca este de preferat sa nu va pastrati toate economiile doar pentru varsta pensionarii.

Achizitionarea unor produse de slaba calitate

"Cati bani dai, atat face", acesta este principiul dupa care Daniel Ally se ghideaza atunci cand isi face cumparaturile. "Bogatii stiu ca sa cumperi un tricou de 40 de dolari care te va tine patru ani este mai bine decat sa cumperi un tricou de 10 dolari care va trebui inlocuit in fiecare an".

A nu sti sa te bucuri de ceea ce ai

In cele 50 de saptamani din an in care lucreaza, oamenii se gandesc doar la concediu, iar atunci cand in sfarsit vin si cele doua saptamani de concediu, acestia nu se pot gandi decat la munca. "Trebuie sa inveti sa te bucuri de ceea ce ai, indiferent cat este de putin".

Lipsa economiilor

Majoritatea oamenilor isi cheltuiesc banii pe diverse bunuri. "Cand vad ca au o anumita suma de bani in cont, automat se gandesc la un produs pe care si-l doresc si il cumpara. Acest comportament impulsiv trebuie eliminat. Bogatii economisesc cel putin 10% din salariu si rareori iau credite de nevoi personale, chiar si atunci cand considera ca ar avea nevoie. Economisiti!".

A munci doar pentru bani

"Multe persoane lucreaza doar pentru bani. Bogatii stiu insa ca banii vor fi un rezultat al muncii sau serviciilor pe care le ofera pietei. Acestia realizeaza totodata ca propria avere reprezinta totalul contributiei pe care l-au avut pentru societate, iar din acest motiv ei nu lucreaza niciodata avand ca scop exclusiv banii", concluzioneaza antreprenorul american.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri