La un buget de 1.000 - 1.300 euro, in zona Herastrau poti inchiria un apartament de 90-100 mp utili, mobilat si utilat, in timp ce in Pipera ai putea opta pentru o vila cu 3 camere, cu suprafata utila de 120-140 mp, finisaje medii, situata in complex rezidential si curte proprie de 50 – 70 mp, de obicei nemobilata.

De regula, unitatile locative disponibile spre inchiriere din nordul Capitalei sunt adresate in special expatilor, iar alegerea tipului de locuinta se realizeaza in functie de nevoile chiriasului. "Daca ajunge in Romania singur, fara familie, cel mai probabil va opta pentru un apartament; daca vorbim despre un expat relocat de catre angajator, pentru o perioada mai mare de timp, atunci acesta vine in tara si cu familia si cel mai probabil vor alege o vila cu gradina, situata de cele mai multe ori in zona Pipera, unde sunt si majoritatea gradinitelor si scolilor private cu predare bilingva", spune Florin Postoaca, manager departament investitii, in cadrul Nordis, companie imobiliara, specializata pe zona de centru - nord a Bucurestiului.

Astfel, pentru un buget de 1.200 - 1.400 euro, chiriasul va putea opta pentru un apartament cu trei camere in zona Herastrau, Primaverii sau adiacent, iar pentru bugetele care ajung spre 2.500 euro / luna, acesta poate inchiria un apartament mai spatios, cu patru camere cu vedere spre parc sau o vila in zona Iancu Nicolae, mai spune managerul Nordis.

"Chiriile apartamentelor in zona Pipera sunt simtitor mai scazute fata de zona Herastrau, fiind vorba de alta locatie dar si de concurenata vilelor, chiriile cerute pentru o astfel de proprietate incepand cu 1000 euro / luna. Daca discutam de bugete mai mari, peste 2.500 euro, in Herastrau putem inchiria apartamente cu 3-4 camere cu peste 120 mp utili si frumos mobilate, chiar pe Soseaua Nordului, langa parc. In Pipera, la acelasi buget sunt disponibile vile de peste 180 mp utili, care au curte de 200-300 mp, mobilate si chiar cu piscina", arata Florin Postoaca.

El adauga ca cele mai solicitate proprietati sunt cele cu 2-3 dormitoare, in cazul apartamentelor si ajung la 4-5 dormitoare in cazul vilelor, iar bugetele medii sunt in jur de 1.500 euro/luna. Factorii determinanti pentru un chirias il reprezinta pretul, zona, tipul de proprietate (apartament sau vili), finisajele si mobilierul, dar si facilitatile oferite de proprietate sau complex.

Nordis: Nu mai exista presiune mare pe pret

Oferta de locuinte premium a crescut usor fata de anul 2014, arata analistul Nordis, iar tendinta care se observa este catre livrarea de apartamente mai mari si cu preturi usor mai mari.

"Nu mai exista presiunea mare pe pret simtita in ultimii ani, astfel clientii prefera sa se orienteze catre o locuinta care sa fie pe placul lor si platesc putin mai mult decat in anii trecuti pentru asta. Pe domeniul inchirierilor tentinta este similara, sunt bugete ceva mai mari alocate chiriasilor. Totusi nu vorbim, in nici un caz, de o crestere la fel de spectaculoasa cum a fost scaderea bugetelor de chirii, ulterioara anului 2009. In general, tendinta de crestere economica resimtita in 2014 si 2015 in Romania a fost vizibila si in domeniul imobiliar", arata Florin Postoaca.

Anul trecut, cele mai multe tranzactii realizate de Nordis au fost in zona Herastrau - Soseaua Nordului, dar si in zonele Baneasa, Pipera si Dorobanti, iar suprafetele medii ale proprietatilor au fost intre 100 mp si 150 mp, arata compania de consultanta imobiliara. Cele mai mari bugete ale unor tranzactii intermediate de Nordis in 2015 au fost de 450.000 euro - un penthouse in zona Dorobanti Capitale si un apartament de 345.000 euro in zona Herastrau.

"Optimismul de anul trecut, din piata imobiliara s-ar putea regasi si anul acesta, daca nu vor fi schimbari majore pe piata creditarii. Deja mai multe proiecte se vor finaliza si se observa interesul crescut al achizitiilor in scop investitional, pentru inchiriere ulterioara", conchide Florin Postoaca, manager departament investitii, in cadrul Nordis.

Sursa foto: photosmatic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri