Cautarea unei locuinte dureaza in medie 2-3 luni in Romania, similar cu media in Europa, iar procesul este cu atat mai usor in ultima perioada, odata cu livrarea pe piata a tot mai multor locuinte noi, apreciaza Razvan Cuc, presedinte Re/Max Romania.

Europenii nu aloca foarte mult timp cautarii unei locuinte si, in medie, vizioneaza sapte case pentru a lua o decize, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de catre Re/Max. Astfel, studiul realizat de companie arata ca 68% dintre europeni cauta o locuinta pentru a o achizitiona aproximativ 2 luni. Dintre acestia, 10% au sansa de a gasi casa visurilor in doar o saptamana, in timp ce peste 16% in maxim 2 saptamani.

In ceea ce priveste topul tarilor in ceea ce priveste timpul alocat cautarii unei locuinte, Portugalia este pe primul loc. Aici, circa 40% dintre persoanele care sunt in cautarea unei locuinte, au sansa de a o gasi in nici mai mult, nici mai putin de o saptamana. La polul opus se afla insa austriecii si olandezi, unde 40% dintre doritorii unei case sunt nevoiti sa caute mai bine de sase luni.

Studiul companiei a mai aratat ca, in mod normal, barbatii sunt mai hotarati si mai rapizi, in timp ce femeile aloca mult mai mult timp cand vine vorba de luarea unei decizii privind achizitia unei case. In plus, analiza Re/Max mai releva ca, in medie, europenii vizioneaza sapte proprietati pentru a decide care este cea mai potrivita. Exista insa si exceptii - 4% dintre locuitorii Europei analizeaza chiar si 20 de case pentru a alege ceea ce li se potriveste.

In topul celor mai pretentiosi europeni, turcii si britanicii sunt pe primele locuri. Acestia vizioneaza cca. 10 locuinte pentru a putea face o alegere, in timp ce germanii si italienii noua. Pe urmatoarea pozitie se afla polonezii si spaniolii, care viziteaza opt proprietati, iar lucrurile stau la fel si in Romania. In Finlanda , insa, doar patru case sunt pe lista celor vizionate inainte de a se lua o decizie.

Compania Re/Max a fost infiintata in 1973, in Denver, si in prezent are peste 6.300 de birouri si mai mult de 100.000 de agenti afiliati in 95 de tari din intreaga lume. In Europa, Re/Max este prezenta in 31 de state, cu 1.500 birouri si 14.000 de agenti.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri